News
notix pixel id

Raluca Turcan, despre persoanele care vor să muncească până la 70 de ani: “Este foarte bine dacă vor să rămână”

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a discutat miercuri la Realitatea Plus despre oamenii care își doresc să muncească până la 70 de ani, spunând: "dacă vor să rămână, este foarte bine".
09.06.2021 | 21:24
Raluca Turcan, despre persoanele care vor să muncească până la 70 de ani:
Raluca Turcan, despre persoanele care vor să muncească până la 70 de ani: "Este foarte bine dacă vor să rămână" foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Turcan a declarat în urmă cu câteva zile că pensiile vor crește începând din anul 2022, majorarea fiind realizată cel puțin cu rata inflației.

În urmă cu o săptămână, Ministrul Muncii, a afirmat că sunt peste 120.000 de persoane cu vârste de peste 65 de ani care își doresc să rămână în activitaea profesională.

Raluca Turcan, despre oamenii care vor dori să rămână în activitate până la 70 de ani: “Este un lucru foarte bun”

“Proiectul legal are două componente: continuitatea activității pentru cei care au atins vârsta de pensionare, dacă se simt în putere, să lucreze și să își folosească experiența acumulată, dar și eliminarea unei inechități din sistem, multe persoane se pensionau și se angajau la a doua zi la stat.

ADVERTISEMENT

Există o decizie a CCR și a CEDO și se apreciază că interdicția de cumul pensie-salariu la stat este una justă și legiuitorul poate să decidă asta.

Nu creștem vârsta de pensionare pentru că în România speranța de vârstă la naștere și calitatea vieții active sunt sub media europeană.

ADVERTISEMENT

România trebuie să parcurgă o etapă în care să stimuleze oamenii să rămână în viața activă și apoi să îmbunătățim sistemul de asistență socială pentru a ajunge la nivelul Uniunii Europene.

Dacă oamenii vor să rămână în sistemul de stat este un lucru bun. Eu sunt înconjurată de mulți oameni în sistemul bugetar care își fac treaba. Eu nu pot să îi anatemizez pe toți și să spun despre ei că sunt ‘pierde-vară’. Dacă sunt excepții, este treaba instituțiilor să analizeze aceste lucruri.

ADVERTISEMENT

Dacă am oameni ineficienți, ei sunt ineficienți și la 65 de ani și la 64 de ani și câteva luni și atunci trebuie să se modifice niște lucruri referitoare la strategia de gestionare a resursei umane.

Dacă sunt oameni care nu au ce căuta la locul de muncă, nu își vor permite să plătească salarii. Un om care ajunge la vârsta de pensionare este la nivelul cel mai înalt de competență profesională.

ADVERTISEMENT

Absolvenții îmi doresc să ajungă competitivi și să își găsească locuri de muncă și în sistemul public și în cel privat.

În sistemul privat avem de-a face cu banii și riscurile angajatorilor, își vor lua angajații pe care îi consideră cei mai potriviți. În România avem nouă salariați la zece pensionari, a declarat Raluca Turcan la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri