Alegeri 2024

Raluca Turcan, despre scandalul iilor „furate”. ”Ministerul Culturii a deschis un dialog cu reprezentanţii Louis Vuitton”

Raluca Turcan a vorbit cu ocazia Zilei Universale a Iei despre scandalul iilor ”furate”. Ea a anunțat că Ministerul Culturii a deschis un dialog cu reprezentanţii Louis Vuitton.
24.06.2024 | 17:54
Raluca Turcan despre scandalul iilor furate Ministerul Culturii a deschis un dialog cu reprezentantii Louis Vuitton
ADVERTISEMENT

Începând din 2013, anual, pe data de 24 iunie, este sărbătorită Ziua Universală a Iei. Cu această ocazie, Raluca Turcan a vorbit despre scandalul iilor din Mărginimea Sibiului „furate” și a anunțat că Ministerul Culturii a deschis un dialog cu reprezentanţii grupului Louis Vuitton Moet Hennessy.

”Ministerul Culturii a deschis un dialog cu reprezentanţii Louis Vuitton”

Ministrul Culturii a subliniat, luni, că ia este un simbol al tradiției românești, dar și ”un element care ne-a demonstrat că are puterea să unească români cu aceeaşi dorinţă – protejarea şi recunoaşterea patrimoniului cultural”.

ADVERTISEMENT

Totodată, Raluca Turcan s-a declarat extrem de încântată de faptul că românii ”de pretutindeni s-au alăturat campaniei “give credit”, care viza valoarea inestimabilă şi recunoaşterea la nivel internaţional a iei româneşti”.

”Astăzi, de Ziua Universală a Iei, sub tema “Un nou început – Give Credit”, mă bucur că reuşim să ne protejăm patrimoniul cultural şi să transmitem lumii mesajul iubirii şi al respectului faţă de portul popular românesc şi artizani”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

După scandalul iscat de Louis Vuitton care a folosit elemente din ia specifică zonei Sibiului pentru colecţia “LV By The Pool” 2024, Ministerul Culturii a deschis un dialog cu reprezentanții companiei.

”Ministerul Culturii a deschis un dialog cu reprezentanţii grupului Louis Vuitton Moet Hennessy care vizează o serie de evenimente şi expoziţii în care ia şi artizanii/meşteşugarii din România să fie puşi în valoare la nivel mondial”, a mai spus ministrul Culturii.

ADVERTISEMENT

”Le mulţumesc celor care iau parte la acest exemplu de mândrie naţională”

De asemenea, Raluca Turcan a ținut să felicite Asociaţia “La blouse roumaine – IA”, ”care sprijină eforturile comunităţii de a promova şi proteja ia şi valorile culturale româneşti şi universale şi le mulţumesc celor care iau parte la acest exemplu de mândrie naţională”.

La scrut timp după ce Louis Vuitton a lansat colecţia “LV By The Pool” 2024, comunitatea online La Blouse roumaine a sesizat folosirea unei cămăşi inspirate de cea tradiţională din Mărginimea Sibiului.

ADVERTISEMENT

După ce românii s-au arătat dezamăgiți de faptul că LV nu a precizat sursa inspirațională, Raluca Turcan a declarat că intenţionează să se implice într-un dialog cu reprezentanţii companiei.

Ministrul Culturii a transmis că în urma acestui dialog își dorește recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale româneşti.

ADVERTISEMENT