News

Raluca Turcan, înainte de restricțiile anunțate de Klaus Iohannis: ”Certificatul verde să fie folosit ca acces la muncă în instituții publice”

Raluca Turcan declară că certificatul verde Covid ar trebui să fie folosit ca acces la muncă în instituții publice. Poziția ministrului vine cu o zi înainte ca președintele Klaus Iohannis și specialiștii să anunțe noi măsuri în pandemie.
19.10.2021 | 23:55
Raluca Turcan inainte de restrictiile anuntate de Klaus Iohannis Certificatul verde sa fie folosit ca acces la munca in institutii publice
ADVERTISEMENT

Cu o zi înainte de ședința anunțată de Klaus Iohannis pentru impunerea de noi restricții legate de pandemia de Covid-19, ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, vorbește despre o măsură care ar putea fi discutată și chiar impusă de la Cotroceni.

Oficialul Guvernului susține introducerea unor restricții suplimentare pentru ameliorarea crizei sanitare. Turcan susține că toți angajații din instituțiile publice ar trebui să aibă acces la muncă doar pe baza certificatului verde Covid.

ADVERTISEMENT

Raluca Turcan consideră că certificatul verde Covid trebuie să fie pașaport de acces la muncă în instituții publice

Raluca Turcan se declară în favoarea valorificării certificatului digital Covid, lansat la mijlocul acestui an în Uniunea Europeană.

Aceasta dă de înțeles că miercuri, la Cotroceni, autoritățile ar putea impune acest document pentru accesul în anumite zone, iar exemplu dat a fost cel al instituțiilor publice.

ADVERTISEMENT

”Întotdeauna am optat pentru măsuri propuse de specialiști. De aceea va avea loc la Palatul Cotroceni o întâlnire convocată de președinte, în care specialiștii vor propune măsurile pe care guvernul le va impune în perioada următoare.

Cert este că avem o uriașă nevoie de valorizare a certificatului verde. Cred că în instituțiile publice certificatul verde trebuie să fie pașaport de acces la muncă.

ADVERTISEMENT

Telemunca poate să fie o opțiune mult mai folosită acolo unde este posibilă. Reducerea interacțiunilor și a deplasărilor cred că pot să fie măsuri binevenite în acest context”, a afirmat Raluca Turcan, la Digi24.

Raluca Turcan susține ca unii angajați nevaccinați să-și plătească testările anti-Covid

Într-o perioadă în care campania de vaccinare este la un nivel extrem de scăzut, Raluca Turcan spune că o parte dintre angajații care refuză imunizare, cum sunt de pildă cei din centrele de vârstnici, copii și persoanele cu dizabilități, ar trebui să-și plătească din propriul buzunar testarea privind Covid-19.

ADVERTISEMENT

”Și în calitate de ministru al Muncii am încercat, printr-o OUG, ca în angajații care refuză vaccinarea să suporte testarea din banii proprii, să nu mai fie suportată testarea din banii DSP.

Din nefericire, Avocatul Poporului s-a sesizat și s-a ajuns la concluzia că o OUG ar fi neconstituțională și zilele acestea în Parlament încercăm să reglăm inclusiv impunerea acestui certificat de vaccinare în insituțiile publice, mai ales în instituțiile în care oamenii sunt plătiți să aibă grijă de alte persoane.

Este hilar ca într-un centru de vârstnici cineva să primească salariu și pe salariul pe care-l primește să interacționeze cu beneficiari vaccinați dar să-i pună totuși în pericol, pentru că pot să răspândească virusul. Aici cred că e nevoie de fermitate, dar în același timp și de solidaritate”, mai spune oficialul Executivului interimar.

Lista de noi restricții privind valul 4 al pandemiei de Covid-19 urmează a fi stabilită miercuri, 20 octombrie, la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că, în contextul crizei sanitare a convocat o ședință cu responsabilii guvernamentali.

ADVERTISEMENT