News

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, vești despre sporurile bugetarilor: “Trebuie să terminăm cu ipocrizia”

09.03.2021 | 21:01
Raluca Turcan Ministrul Muncii vesti despre sporurile bugetarilor Trebuie sa terminam cu ipocrizia
ADVERTISEMENT

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a oferit marți, în direct la B1TV, vești despre sporurile pe care le au cei din aparatul bugetar, declarând că: “trebuie să încheiem odată cu ipocrizia sporurilor bugetarilor inventate doar pentru a majora salariile”.

În urmă cu câteva zile, Turcan a explicat ce se va întâmpla cu sistemul de salarizare în 2021, spunând că nu crede că reforma va fi finalizată anul acesta.

ADVERTISEMENT

Ultimele săptămâni au adus discuții tot mai intense despre sporurile existente în sistemul bugetar, două dintre acestea fiind deja eliminate.

Raluca Turcan, vești despre sporurile bugetarilor: “Să încheiem odată ipocrizia”

“Vreau să știți care este viziunea mea: trebuie să încheiem cu ipocrizia sporurilor inventate doar pentru a majora salariile. Politica noastră pleacă de la o mai bună ierarhizare pentru toate categoriile socio-profesionale, iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% din salariul de bază.

ADVERTISEMENT

Sporurile să rămână pentru categorii de muncă în condiții extreme: distanțe foarte mari, condiții foarte periculoase și unele care să fie cu adevărat motivaționale. Eu cred că vom putea să ajungem la o lege a salarizării unitare, dar mai există o cerință care nu ține de mine sau guvern.

Nu uitați că toate aceste excepții au apărut în urma unor modificări făcute în Parlament, dacă noi vom reuși să ținem de niște condiții, vom avea un sistem de cheltuieli publice sustenabil pe termen lung”, a declarat Raluca Turcan la B1TV.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, despre cumulul pensie-salariu: “Oamenii trebuie să facă o alegere”

“Vom permite ca persoanele care ating vârsta maximă de pensionare să poată opta să muncească până la o vârstă mai înaintată, am propus până la 70 de ani.

În felul acesta, oameni care lucrează în sistemul public, când ajung la vârsta standard, de 65 de ani, să poată opta pentru a-și continua activitatea.

ADVERTISEMENT

În acest moment, trebuie să opteze și să nu își poată cumula pensia cu salariul. Ne interesează să fie echitate, să fie un impuls dat către viața activă, iar acolo unde există surse de venit cu aceleași forme de plată să nu poată să fie cumulate”, a adăugat Ministrul Muncii în timpul emisiunii ‘Actualitatea’, de la B1TV.

ADVERTISEMENT