News

Raluca Turcan, despre banii lipsă de la buget: “Am fost nevoiți să luăm de la alocații pentru pensii”

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, afirmă la Parlament că a fost nevoită să ia bani de la alocații pentru a asigura pensiile. De altfel, susține că adevărul va ieși la iveală odată cu rectificarea bugetară.
23.11.2021 | 14:58
Raluca Turcan despre banii lipsa de la buget Am fost nevoiti sa luam de la alocatii pentru pensii
ADVERTISEMENT

A fost nevoie să fie luați bani din fondul de alocații pentru a asigura pensiile pe noiembrie, iar „adevărul va ieși la iveală” odată cu rectificarea bugetară, a susținut marți ministrul interimar al Muncii Raluca Turcan.

Raluca Turcan, noi declarații despre lipsa banilor pentru pensii și alocații

Raluca Turcan a spus marți că sunt probleme grave în ceea ce priveşte bugetul României și că vrea să rezolve situația împreună cu ministrul finanțelor și cu primul-ministr. Între timp, noul Guvern plănuiește să majoreze pensiile, salariile și alocațiile, precum și acordarea unei a 13-a pensie pentru cei cu venituri mici.

ADVERTISEMENT

„Dorința mea cea mai mare a fost să rezolv instituțional, pentru că dreptul la pensie este un drept după zeci de ani de muncă, pentru niște oameni, şi mi se pare normal ca ministru al Muncii, să încerc să rezolv aceste lucruri cu ministrul Finanțelor şi cu premierul”, afirmă Raluca Turcan.

A luat bani de la alocații pentru a alimenta pensiile

Din cauză că i-a fost retrasă hotărârea de guvern, a fost nevoie să ia bani din fondul de alocații pentru noiembrie spre a acoperi costurile cu pensiile, susține Turcan.

ADVERTISEMENT

„Din nefericire, mi-a fost întoarsă inclusiv hotărârea de guvern pentru că nu erau bani în fondul de rezervă, şi am fost nevoită să luăm bani de la alocații pentru luna noiembrie, ca să alimentăm bugetul de pensii pentru luna noiembrie”, a declarat Turcan.

Raluca Turcan: „Adevărul va ieşi la iveală”

Ministrul interimar al Muncii susţine că adevărul va ieşi la iveală imediat ce se va face rectificarea bugetară.

ADVERTISEMENT

„Realitatea este că pare că în dezbaterea publică să fie cuvântul meu contra cuvântul altora. Adevărul va ieși la iveală cel mai probabil în prima ședință de Guvern, când se va face rectificarea bugetară, și de la bugetul de stat va fi subvenționat bugetul Ministerul Muncii și bugetul asigurărilor sociale de stat cu suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru luna decembrie”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan, critică la adresa lui Florin Cîțu

Raluca Turcan a recurs și la gesturi extreme, aceasta adresând un mesaj intern pe grupul de partid, în care i-a reproșat premierului interimar Florin Cîțu că este în stare „să joace la poker până şi banii de pensii”.

ADVERTISEMENT

În continuare, Turcan i-a fi transmis premierului interimar Florin Cîțu, încă de acum o lună, că banii din bugetul de stat nu sunt suficienți pentru majorarea pensiilor și indemnizațiilor.

„Florin, eşti dispus să joci la poker până şi banii de pensii. De mai bine de o lună mă țin de capul tău şi-ţi spun repetat că de vineri (26 nov) nu mai sunt bani de pensii şi de alocații pentru că i-ai luat la rectificare doar ca să dai tu bine la cifre în postările de pe facebook”, a scris Turcan.

În total sunt în joc peste 2,7 miliarde de lei, bani care au fost tăiați de la Ministerul Muncii exact la prima rectificare bugetară. Administrația de atunci promitea că respectiva sumă va fi înapoiată imediat ce se va calcula a doua rectificare bugetară. Doar că o nouă rectificare nu se poate realiza până când România nu are un Guvern învestit, astfel că banii nu s-au mai întors la bugetul  Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT