Rămân creşele şi after school-urile deschise. Bâlbele autorităţilor în cazul închiderii unităţilor şcolare din Bucureşti

SPECIAL FANATIK
Roxana Gagiu   
în HotNews
19/10/2020, 18:47
Rămân creşele şi after school-urile deschise. Bâlbele autorităţilor în cazul închiderii unităţilor şcolare din Bucureşti SPECIAL FANATIK
Copiii raman acasa de maine. Şcolile din București intră în scenariul roșu, astfel cursurile vor fi desfășurate online Foto: hepta.ro

Comitetul pentru Situații de Urgență a decis luni că, începând de marţi, toţi copii rămân acasă. Creşele, grădiniţele, şcolile gimnaziale, liceele şi universităţile îşi suspendă activitatea după ce în Capitală rata de infectare cu SARS-CoV-2 a ajuns la 3,1 la mia de locuitori.

Noile măsuri impuse de autorităţi bulversează părinţii care ştiau încă de dimineaţă că after school-urile şi creşele rămân deschise chiar şi în scenariul roşu. Anunţul a fost făcut chiar de premierul Ludovic Orban la primele ore.

Acum, într-un timp atât de scurt, oamenii trebuie să găsească soluţii pentru copiii lor, şi toate astea din cauza unei proaste comunicări venite din partea guvernaţilor.

UPDATE:  După 24 de ore de decizii bizare, autoritățile au revenit, din nou, asupra schimbărilor și au decis ca școlile de tip afterschool și creșele să rămână deschise.

Decizii luate de la o oră la alta, autorităţile se contrazic 

Începând cu 20 octombrie, în Capitală se impun o serie de noi măsuri după ce numărul persoanelor infectate cu noul virus a crescut alarmant. Consiliul Municipal pentru Situații de Urgență Bucureşti a anunţat, luni, că masca devine obligatorie pe stradă şi în toate locurile publice. Creşele, grădinţele, şcolile, cinematografele, teatrele şi restaurantele îşi suspendă activitate pentru o perioadă de 14 zile.

“Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât că începând cu data de 20 octombrie să fie suspendată activitatea didactică pentru toate instituţiile şi unităţile de învăţământ, inclusiv creşe şi universităţi. Ne referim la activitatea didactică desfăşurată faţă-n faţă“, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Mariana Stancu-Ţipişcă.

Anunţul vine doar la câteva ore după ce premierul Ludovic Orban anunţa că after schooluri-urile şi creşele nu se închid, pentru că reglementările care stabilesc intrarea în scenariul roşu la rata de 3 nu se referă şi la ele. El a precizat luni dimineaţa că dacă acestea decid să funcţioneze, o pot face.

„Reglementările privitoare la situaţia modului de organizare a procesului educaţional se referă la învăţământ şi la preşcolari, adică la grădiniţă. Cele două trepte, 1 şi 3 la mie, nu afectează desfăşurarea altor activităţi, cum sunt activităţile în creşe şi în afterschool-uri. Nu fac obiectul reglementării. Odată cu organizarea cursurilor online, afterschool-ul normal nu prea mai poate să funcţioneze, pentru că dacă elevii nu se duc la şcoală şi participă online la procesul educaţional, şi afterschool-ul nu va mai putea funcţiona, dar afterschool-urile şi creşele nu sunt în cadrul reglementărilor. În cazul în care optează să funcţioneze, vor funcţiona. Nu fac parte din activităţile care intră sub restricţii atunci când este depăşit indicele de 3 la mie”, spunea premierul luni dimineaţa.

Cert este că, de mâine, 20 octombrie, toţi copiii rămân acasă, iar părinţii trebuie să găsescă soluţii.

Măsurile prevăzute în decizia Consiliului Municipal pentru Situații de Urgență:

  • purtrea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise;
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de prepare, comercializare și consum al produselor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă;
  • activitatea restaurantelor și a cafenelelor din hoteluri, pensiuni sau alte unități de cazare este permisă pentru persoanele cazate;
  • activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă;
  • organizarea și desfășurarea activității în cinematografe, instituții de spectacole și/sau concerte este interzisă;
  • suspendarea temporară a activităților didactice care presupun prezența față în față, din unitățile de învățământ, cursurile desfășurându-se online.

Măsurile intră în vigoare pe 20 octombrie, la ora 0:00.

Situaţia din ţara noastră devine extrem de gravă după ce în ultima săptămână s-au înregistrat peste 27.000 de cazuri de COVID-19, cât în primele 4 luni de pandemie.

Apar focare în secţiiile de ATI.  Cel puțin 12 cadre medicale din Spitalul Municipal din Cluj au fost diagnosticate cu Covid. În Iaşi nu mai sunt locuri în terapie intensivă, iar în Spitalul Municipal Olteniţa pe secţia de ATI mai este un singur medic, care atunci când nu este în spital, pacienţii rămân în grija asistentelor sau a medicilor de pe alte secţii. Tot mai multi medici spun ca situaţia a scăpat de sub control şi în curând nu vor mai putea trata toţi bolnavii.

Închide ×