Autoritatea de date din Irlanda a informat Comisia Europeană că va bloca platforma să transmită datele utilizatorilor spre Statele Unite ale Americii.
Așadar, europenii riscă să vadă serviciile de social media Facebook și Instagram închise în această vară, deoarece autoritatea de reglementare a confidențialității din Irlanda se menține tare pe poziții, conform Politico.
Comisia irlandeză pentru protecția datelor i-a informat joi pe omologii săi din Europa că va bloca proprietarul Facebook, Meta, să trimită date despre utilizatorii din Europa în SUA. Proiectul de decizie al autorității irlandeze de reglementare reprimă ultima soluție legală a Meta de a transfera cantități mari de date în SUA.
Curtea Europeană de Justiție a anulat în 2020 Privacy Shield, un protocol folosit de Meta pentru a colecta date, precum și anumite clauze contractuale folosite de Meta (SCC). Potrivit deciziei de astăzi din Irlanda, Facebook este forțat să nu mai folosească aceste protocoale, interzise în Europa.
Meta a avertizat în mod repetat că o astfel de decizie ar închide multe dintre serviciile sale din Europa, inclusiv Facebook și Instagram.
”Dacă nu se adoptă un nou cadru transatlantic de transfer de date și nu ne putem baza în continuare pe SCC-uri sau pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi unele dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, a declarat Meta într-o declarație la Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA în luna martie 2022.
Ordinul de blocare irlandez, dacă va fi confirmat de grupul de autorități naționale europene de reglementare în domeniul protecției datelor, va declanșa o reacție în lanț în rândul societății europene.
UE și SUA se află în plină negociere, în speranța că unele companii, precum Meta vor putea să trimită în continuare date peste Atlantic, indiferent de ordinul irlandez. Bruxelles-ul și Washingtonul au convenit în martie asupra unui acord preliminar la nivel politic, dar negocierile au stagnat și este puțin probabil să se ajungă la un acord final înainte de sfârșitul anului.
Un purtător de cuvânt al DPC irlandez a confirmat că proiectul de decizie a fost trimis altor autorități europene de reglementare a confidențialității, care au acum o lună pentru a răspunde.
”Acest proiect de decizie, care este supus revizuirii de către Autoritățile Europene pentru Protecția Datelor, se referă la un conflict dintre legislația UE și SUA, care este în curs de soluționare”, a spus un purtător de cuvânt al comisiei.
„Salutăm acordul UE-SUA pentru un noul cadru legal care va permite transferul continuu de date peste granițe și ne așteptăm ca acest cadru ne va permite să menținem familiile, comunitățile și economiile conectate”, au transmis reprezentanții META, în speranța că negocierile vor fi un succes.