Fotbal intern

Rămân românii fără fotbal de Liga 1 la TV? Se pregătește un iureș incredibil la Adunarea Generală a LPF. Detalii exclusive

12.08.2020 | 22:25
Raman romanii fara fotbal de Liga 1 la TV Se pregateste un iures incredibil la Adunarea Generala a LPF Detalii exclusive
ADVERTISEMENT

Drepturile TV pentru meciurile din Casa Pariurilor Liga 1 reprezintă unul dintre subiectele fierbinți de discuție la Adunarea Generală a LPF, care va avea loc joi, 13 august, la sediul Ligii.

Din informațiile FANATIK, cluburile din prima divizie nu sunt de acord cu modul în care deținătorul de drepturi TV, compania EAD Interactive, vrea să eșaloneze banii pentru sezonul care va începe în week-end-ul următor.

ADVERTISEMENT

Se anunță un iureș incredibil la această Adunare Generală! Ce se va întâmpla cu fotbalul de Liga 1, consumat de microbistul român la foc continuu?

Cluburile din Liga 1 nu sunt de acord cu modul în care deținătorul de drepturi TV vrea să livreze cele 28 de milioane de euro pentru sezonul 2020/2021

Adunarea Generală de la Liga Profesionistă din 13 august este așteptată în primul rând pentru a se decide țintarul sezonului competițional 2020/2021, din nou cu 16 echipe după 14 ani. FANATIK v-a oferit detalii exclusive despre modul cum se va face tragerea la sorți pentru cele 30 de etape ale sezonului regulat ce bate la ușă.

ADVERTISEMENT

Dar un alt punct extrem de important care va crea sigur tensiuni și discuții în contradictoriu se referă la drepturile TV pentru campionatul următor. Cluburile au un alt punct de vedere față de ce vrea EAD, care a anunțat deja LPF despre noua modalitate de plată a celor 28 de milioane de euro.

FANATIK a dezvăluit în urmă cu câteva zile care sunt cele 5 rate, cronologic vorbind, pe care EAD vrea să le achite pentru sezonul 2020/2021. Este vorba despre lunile august, octombrie și decembrie 2020, apoi ianuarie și martie 2021.

ADVERTISEMENT

LPF este acuzată de cluburi că e de acord cu acte adiționale la contractul de drepturi TV fără să le consulte!

De ce nu vor cluburile? Pentru că în contractul încheiat între LPF și EAD în primăvara lui 2019, se specifica faptul că banii, în fiecare sezon, vor fi plătiți în felul următor.

Prima rată în luna iulie, înainte de începerea campionatului. A doua rată în ianuarie a anului următor, înainte ca formațiile de Liga 1 să plece în cantonamentele de iarnă. Iar ultima rată, a treia, în luna martie, exact înainte de debutul play-off-ului și play-out-ului.

ADVERTISEMENT

Acum EAD, avizată și de problemele care au fost cu pandemia de coronavirus, vrea să-și ia niște măsuri de siguranță și să dea banii, cei 28 de milioane de euro, în tranșe mai mici, dar mai multe.

Cluburile sunt însă ferme pe poziție: contractul semnat în 2019 nu poate fi modificat, nu îi pot fi atașate acte adiționale, privind ratele sau suma totală, fără acordul lor. Iar LPF nu a cerut părerea cluburilor și a dat impresia că e de acord cu ceea ce vrea să facă deținătorul de drepturi TV! De aici, tot iureșul!

Orlando Nicoară a anunțat că a notificat LPF și cluburile din Liga 1 pentru penalizări privind campionatul precedent

Și asta nu e tot! Unele cluburi se tem că e posibil să ia și mai puțini bani decât și-au calculat. Și asta după ce s-a mărit numărul de echipe la 16, cum anunța FANATIKși banii au scăzut cu circa 200.000 de euro de club.

Orlando Nicoară, directorul general al EAD, a anunțat pentru site-ul nostru că a notificat LPF privind unele despăgubiri pe care deținătorul de drepturi le cere pentru că 2019/2020 nu și-a disputat toate meciurile.

Am notificat Liga vizavi de aceste meciuri care nu s-au jucat. Normal că am cerut penalități pentru un produs care nu s-a livrat. O să negociem sumele”, spune Nicoară pentru FANATIK.

  • 7 meciuri nu s-au disputat din ediția de campionat 2019/2020; două din play-off (ambele ale Astrei) și cinci din play-out (toate ale lui Dinamo)

Ei bine, cluburile nu sunt de acord cu aceste penalizări. Nu vor să plătească în solidar pentru că Astra și Dinamo, pentru că despre ele este vorba, nu și-au terminat pe teren meciurile din cauza cazurilor de Covid 19!

FANATIK vă dezvăluie cum s-a negociat plata drepturilor TV pentru sezonul 2019/2020, cu 14 echipe în Liga 1:

Prima jumătate de 14 milioane de euro a fost împărțită astfel:

  • 30% în mod egal cluburilor, indiferent de locul ocupat la un moment dat
  • 70% în funcție de locul ocupat în sezonul precedent

Cealaltă jumătate de 14 milioane de euro:

  • 50% echipelor din play-off, în funcție de locul ocupat în clasamentul sezonului regulat
  • 50% echipelor din play-out, în funcție de locul ocupat în clasamentul sezonului regulat

Încă o informație furnizată de FANATIK care a creat tensiune în Liga 1: vom avea VAR plătit din drepturile TV!

Surprinzător, mai este un aspect care nu convine tuturor cluburilor din Liga 1. Deși aproape toată lumea cere implementarea sistemului VAR, ca să nu mai fie atâta scandal și discuții, sunt cluburi care nu sunt de acord ca ele să piardă sume din drepturile TV negociate pentru a avea VAR!

Da, acesta este tristul adevăr. Unii urlă că sunt dezavantajați de decizii de arbitraj, dar nu vor să bage mâna în… conturi pentru ca situația să se limpezească.

Orlando Nicoară a făcut un anunț exclusiv pentru FANATIK, în care a anunțat că deținătorul de drepturi TV a propus Ligii implementarea sistemului VAR cu bani din drepturile TV. „Da, putem avea VAR din sezonul următor. Propunerea pe care am făcut-o noi este la Ligă și urmează să se ia o decizie” ,  a declarat Nicoară. Dar nu e bine nici așa. Ar fi bine, dar e pe bani! Banii cluburilor!

  • 28 de milioane de euro este suma anuală pe care EAD s-a angajat să o plătească timp de cinci sezoane, din 2019 până în vara lui 2024
  • 315 meciuri vor fi în sezonul 2020/2021, sezon cu 16 echipe în Liga 1: 240 în sezonul regular, 30 în play-off și 45 în play-out. La acestea se vor adăuga meciurile de baraj
ADVERTISEMENT