News

Rămâne Bucureștiul fără ”groapă” de gunoi? Garda de Mediu a cerut suspendarea autorizației EcoSud, operatorul depozitului de deșeuri din Vidra

Depozitul de gunoi de la Vidra, care colectează deșeurile din tot Bucureștiul, ar putea rămâne fără autorizație de mediu.
13.12.2024 | 18:57
Ramane Bucurestiul fara groapa de gunoi Garda de Mediu a cerut suspendarea autorizatiei EcoSud operatorul depozitului de deseuri din Vidra
Groapa de gunoi de la Vidra e la un pas de închidere / sursa: Facebook

Scandalul privind neregulile de la depozitul ecologic din comuna Vidra, care practic adună tot gunoiul din București, a culminat cu decizia Gărzii de Mediu de a cere suspendarea autorizației de funcționare a acesteia.

Depozitul de deșeuri din Vidra-Sintești, la un pas de a fi închis

Subiectul autorizației de mediu a EcoSud a fost pus în dezbatere publică și la începutul anului, după ce zeci de locuitori din localitățile Vidra, Sintești, Berceni și Popești Leordeni s-au plâns de faptul că poluarea și mirosurile din zonă le fac viața un calvar, iar asta din cauza depozitării neconforme a deșeurilor. La acel moment, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a spus că depozitarea neconformă este cauzată de lipsa unor instalații de tratare, astfel că simțul olfactiv al locuitorilor din zonă va continua să fie afectat, căci altă soluție nu există.

La aproape un an de atunci, după ce Asociația Civică Iar Miroase a depus nenumărate solicitări în acest sens, Garda de Mediu a decis cererea suspendării autorizației de mediu a depozitului de gunoi din Vidra. În urma unor controale desfășurate de inspectorii de mediu în perioada 11-22.11.2024, s-a ajuns la concluzia că aici au loc nereguli ce impun oprirea temporară a activității.

Mai exact, potrivit răspunsului Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu, neregulile includ neglijența în monitorizarea gradului de tasare, stabilitatea depozitului, starea stratului de acoperire, funcționarea puțurilor de gaze și a sistemelor de captare, precum și starea impermeabilității în anumite zone.

„Urmare a acțiunii de inspecție și control, se constată că agentul economic/ operatorul instalației nu respectă prevederile actului de reglementare deținut din punct de vedere al protecției mediului, inclusiv pct. 13.9.2. „Automonitorizarea tehnologică” din AIM nr. 25/11.12.2018, în sensul în care acesta nu a urmărit gradul de tasare și a stabilității depozitului și de a adopta măsurile necesare în vederea prevenirii unor tasări diferențiate, a pierderii stabilității, prin modul corect de depunere a straturilor de deșeuri.

De asemenea, agentul economic/ operatorul instalației nu a urmărit starea stratului de acoperire în zonele în care nu se face depozitarea curentă, funcționarea puțurilor de gaze din masa deșeurilor și a sistemelor de captare, precum și starea impermeabilității în zonele de ancorare”, se arată în răspunsul Comisariatului General al Gărzii de Mediu.

Se va aplica sau nu legea

Același răspuns explică faptul că operatorul gropii de gunoi a fost și sancționat cu amenzi în cuantum de 140.000 de lei pentru nerespectarea legii privind depozitarea deșeurilor, cu adăugarea că „se va solicita Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov emiterea unei „Notificări prealabile” în vederea suspendării autorizației integrate de mediu”.

„Asociația noastră a transmis mai multe sesizări autorităților de mediu, privind posibile nereguli în funcționarea acestui depozit, care au generat o serie de controale. Azi discutăm doar despre o parte dintre neregulile descoperite. Nu vă opriți din reclamat. Noi nu o vom face, iar cele două procese deschise în instanță vor merge mai departe, în ciuda amânărilor repetate. Hai să luptăm împreună!”, a transmis Asociația Civică Iar Miroase pe pagina de Facebook.

Totuși, Asociația adaugă faptul că există îngrijorări cu privire la punerea în aplicare a deciziei Gărzii de Mediu.

„Sperăm să nu primim oficial un răspuns din partea Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov prin care să fim informați că le-au dat un termen pentru a se pune la punct, apoi au revocat solicitarea Gărzii Naționale de Mediu. Înțelegem că s-ar mai fi întâmplat, în ciuda faptului că neregulile s-au repetat, iar populația a fost gazată în continuare. Iar neoficial ni s-a spus din mai multe direcții că „n-avem ce să facem. E singura groapă de gunoi a Bucureștiului și a Ilfovului…”. Asta în timp ce Consiliul Județean Ilfov și Primăria Municipiului București au direcții dedicate managementului deșeurilor care ar fi trebuit să proiecteze construcția unor noi depozite conforme”, se mai arată în postarea citată anterior.