Fotbal international

Rămâne PSG fără milioanele din Qatar? Al-Khelaifi își află vineri sentința în dosarul „Fifagate”

29.10.2020 | 10:43
Ramane PSG fara milioanele din Qatar AlKhelaifi isi afla vineri sentinta in dosarul Fifagate
ADVERTISEMENT

Nasser Al-Khelaifi, șeful lui PSG, și fostul vice-președinte al FIFA, Jerome Valcke, își vor afla vineri sentința în dosarul „Fifagate”. Ambii riscă pedepse cu închisoarea.

Alături de Nasser Al-Khelaifi și Jerome Valcke, în dosar mai este acuzat și omul de afaceri din Grecia, Dinos Deris. Procurorii cer închisoare cu suspendare parțială în cazul tuturor acuzaților.

ADVERTISEMENT

Deținător al unei companii media, Al-Khelaifi este acuzat că i-ar fi corupt pe oficialii FIFA pentru a avea acces preferenția la drepturile de televizare ale unor competiții.

Rămâne PSG fără milioanele din Qatar? De ce sunt acuzați Al-Khelaifi și Jerome Valcke

Dacă Nasser Al-Khelaifi a devenit celebru după ce a preluat clubul francez Paris Saint Germain și l-a transformat într-un adevărat colos financiar, Jerome Valcke s-a făcut remarcat pentru că a fost timp de foarte mulți ani omul de încredere al lui Sepp Blatter, fostul președinte FIFA.

ADVERTISEMENT

Valcke a fost pus sub acuzare și în dosarul în care FIFA și-a acuzat în 2016 fostul președinte de corupție și luare de mită, iar acum este pe cale să își afle o nouă sentință. Oficialii elvețieni îl acuză pe Valcke că ar fi asigurat unor oameni puternici financiar, printre care Nasser Al-Khelaifi, acces preferențial la drepturile de televizare ale unor comeptiții importante organizate de for, în schimbul unor favoruri financiare.

Totul ar fi început în 2013, pe când trustul beIN Media, al cărui președinte este chiar omul de afaceri care deține și clubul PSG, negocia cu FIFA contractul pentru obținerea drepturilor de televizare a Campionatelor Mondiale din 2026 și 2030 în țările din nordul Africii și în cele din Orientul Mijlociu. Pe atunci vice-președintele FIFA, Jerome Valcke ar fi apelat la ajutorul lui Al-Khelaifi pentru a-și achiziționa o vilă în regiunea italiană Sardinia.

ADVERTISEMENT

Procurorii susțin că magnatul din Qatar ar fi cumpărat casa în schimbul a cinci milioane de euro, prin intermediul unei companii care a fost ulterior pusă pe numele fratelui unui colaborator apropiat al șefului de la PSG. Apoi, casa a ajuns la dispoziția lui Valcke, prin acest mecanism încercându-se eliminarea oricărei legături clare între Al-Khelaifi și oficialul FIFA.

Conform acuzatorilor, Valcke ar fi întors favorul promițându-i șeicului că va face „tot ce îi stă în putere” pentru ca beIN să pună mâna pe drepturile de televizare dorite. De asemenea, procurorii îl acuză pe șeful lui PSG că a presat angajații FIFA să lucreze împotriva intereselor forului. Ei cer, în acest caz, o pedeapsă de doi ani și patru luni pentru Al-Khelaifi, trei ani pentru Valcke și doi ani și jumătate pentru grecul Dinos Deris. Toate pedepsele ar trebui să fie cu suspendare.

ADVERTISEMENT

Implicarea lui Dinos Deris este într-un caz oarecum separat de cel al lui Al-Khelaifi, însă îl implică pe Valcke. Procurorii acuză că Valcke i-a permis lui Deris acces ușor la drepturile de televizare în Italia și Grecia a Campionatelor Mondiale programate pentru 2018, 2022, 2026 și 2030. Firește, totul în schimbul unor „atenții” plătite de grec.

Cum se apără acuzații. Jerome Valcke își plânge de milă: „A trebuit să îmi vând iahtul și bijuteriile”

Pe parcursul procesului, tribunalul elvețian a făcut audieri timp de 10 zile în luna septembrie. Pe parcursul acestei etape, procurorul Joel Pahud l-a acuzat pe Valcke că a fost implicat în astfel de cazuri de corupție pentru a-și întreține stilul de viață extravagant. În vârstă de 59 de ani, fostul jurnalist francez a fost și apărat de același procuror.

„Valcke a suferit în ultimii ani, din punct de vedere profesional. El nu și-a putut găsi un alt loc de muncă după ce a fost îndepărtat de la FIFA”, a spus Pahud.

Fostul oficial a adăugat și el că a fost grav afectat în ultimii ani, pentru că nu și-a putut deschide un cont la vreo bancă europeană încă din 2017, iar pentru a putea avea acces la lichidități a trebuit să își vândă iahtul și bijuteriile. Din nefericire pentru el, fostul jurnalist care a ajuns să dețină un iaht, nu a putut face același lucru și cu bolidul Porsche Cayenne care i-a fost furat.

Avocații lui Al-Khelaifi nu au fost atât de emotivi în apărarea clientului lor, ci au preferat să atace dovezile și acuzațiile aduse de procurori, pe care le-au numit „în mod evident, artificiale”. Decizia tribunalului elvețian în acest caz este așteptată vineri, la ora locală 13:30, adică 14:30 în România.

FIFA așteaptă și ea despăgubiri materiale din  partea acuzaților. Forul cere între 1,4 și 2,3 milioane de euro de la Valcke în schimbul celor 18 luni petrecute în vila cumpărată de șeful lui PSG și încă 1,25 milioane de euro pentru afacerea cu grecul Deris, anumță WorldSoccerTalk.

ADVERTISEMENT