News

Rămășițele a 215 copii indigeni, găsite îngropate lângă o școală în Canada. Premierul: ”Capitol întunecat din istoria țării”

Rămășițele a 215 copii indigeni au fost găsite lângă o scoală rezidențială din Canada.
29.05.2021 | 17:09
Ramasitele a 215 copii indigeni gasite ingropate langa o scoala in Canada Premierul Capitol intunecat din istoria tarii
ADVERTISEMENT

O groapă comună care conține rămășițele a 215 de copii a fost descoperită în Canada la o fostă școală rezidențială înființată pentru populația indigenă.

Imediat după acest eveniment, premierul Canadei, Justin Trudeau, a avut o reacție publică în care a catalogat episodul din trecut ca fiind unul ”întunecat și rușinos din istoria țării”.

ADVERTISEMENT

Rămășițele a 215 copii, găsite îngropate lângă o școală rezidențială din Canada

Conform informațiilor apărute în presa internațională, copiii erau elevi ai școlii Kamloops din Columbia Britanică, care a fost închisă în 1978. Mulți dintre ei ar fi avut vârste de până în trei ani.

Organizația indigenă Tk’emlups te Secwepemc a emis un comunicat în care anunță că resturile umane au fost găsite cu ajutorul unui specialist în detectarea cu un radar care pătrunde în sol, potrivit BBC.

ADVERTISEMENT

Rosanne Casimir, șeful comunității din orașul Kamloops din Columbia Britanică, a declarat că, din datele preliminare, este vorba de o pierdere de neimaginat, care nu a fost niciodată documentată de administratorii școlii.

”Aveam cunoştinţă despre asta în comunitatea noastră şi am putut să verificăm”, a spus într-o declaraţie şefa Tk’emlúps te Secwepemc. ”În acest moment, avem mai multe întrebări decât răspunsuri”, a adăugat Casimir.

ADVERTISEMENT

Peste 4.000 de copii ar fi murit în școlile rezidențiale. Premierul Trudeau: ”Capitol ruşinos şi întunecat din istoria noastră”

Potrivit unei anchete ale cărei concluzii au fost prezentate în anul 2015, sistemul şcolilor rezidenţiale din Canada, care a separat forţat copiii indigeni de familiile lor, a constituit un genocid cultural.

Raportul a scos în evidență abuzuri fizice, violuri, malnutriție şi alte atrocități suferite de mulţi din cei 150.000 de copii care au frecventat acest tip de şcoli, administrate, de obicei, de biserici creștine în perioada 1866 – 1998. De-a lungul acestor ani, peste 4.100 copii au murit în aceste școli rezidențiale.

ADVERTISEMENT

Moartea celor 215 copii, îngropaţi pe terenul celei mai mari şcoli rezidenţiale din Canada, se pare că nu a fost inclusă în acest bilanţ şi nici nu a fost documentată până la această descoperire.

În anul 2008, guvernul canadian şi-a cerut scuze oficial pentru acest sistem de educație. Și în prezent, șeful Cabinetului canadian, Justin Trudeau, a avut o reacție similară, în care și-a cerut scuze și a spus că este afectat de descoperire.

”Ştirile de la fosta şcoală rezidenţială Kamloops îmi frâng inima. Este o amintire dureroasă a acelui capitol ruşinos și întunecat din istoria ţării noastre. Mă gândesc la toţi cei afectaţi de această veste dureroasă. Suntem aici pentru voi”, a scris pe Twitter, vineri, premierul canadian.

ADVERTISEMENT