Muncitorii aflați pe un șantier situat aproape de centrul municipiului Timișoara au descoperit rămășițele care par a fi ale unui copil. Au fost alertate imediat autoritățiile abilitate să intervină în astfel de cazuri.
În urma cercetărilor efectuate la fața locului, specialiștii în arheologie au ajuns la concluzia că rămășițele nu au valoare istorică. Polițiștii au continuat săpăturile și au descoperit și alte părți din schelet.
Autoritățile au găsit toate aceste oseminte, care par a fi ale unui copil, învelite în diferite eșarfe. Acestea au fost duse la Institutul de Medicină Legală pentru analize amănunțite. Mai departe, s-a deschis un dosar penal în rem pentru ucidere din culpă.
Au fost momente șocante, seara trecută, în Timișoara. Muncitorii de pe un șantier aflat lângă Parcul Botanic din oraș au găsit rămășițe umane. Este posibil ca acestea să aparțină unui copil.
Descoperirea macabră s-a făcut într-o zonă ce ar putea fi parte dintr-un sit arheologic. Se pare că ar fi fragmente dintr-un schelet de copil. După cele constatate, muncitorii au dat imediat alarma.
La fața locului au ajuns rapid un procuror și polițiștii criminaliști, care au făcut primele verificări. Datele incipiente ale anchetei ar indica faptul că rămășițele sunt foarte vechi.
În acest context, oamenii legii au cerut și ajutorul arheologilor. S-a luat în vedere faptul că în zonă este un sit. Aici, de-a lungul timpului, au mai fost găsite rămășițe umane, notează Ziua de Vest.
După această nouă descoperire, lucrările de pe șantier au fost oprite. Vineri dimineața, specialiștii vor cerceta în detaliu locul în care s-a făcut descoperirea. Arheologii urmează să stabilească cu exactitate de când datează oasele găsite și dacă aparțineau unui copil sau adult.
Tot în acest an, dar în luna august, o descoperire arheologică inedită a avut loc în comuna ieșeană Dobrovăț. De această dată a fost un eveniment programat de oamenii de știință.
Atunci, cercetători români și chinezi au găsit rămășițele unui copil. Resturile umane erau vechi din secolele IX sau VIII înainte de Hristos. Acestea au fost dezgropate împreună cu resturi ceramice din aceeași perioadă.
O strânsă colaborare între arheologii din țara noastră și cei chinezi a început încă din anul 2019. Atunci, s-a descoperit o asemănare între cultura Cucuteni și cultura chineză Yangshao.
Cea mai recentă descoperire a rămășițelor unui copil din Epoca Bronzului aducea o nouă perspectivă asupra cercetărilor de la Dobrovăț. ”Copilul a fost descoperit într-o groapă, în așezare. Noi l-am datat după niște materiale însoțitoare, resturi ceramice, aparținând culturii Cozia Saharna. Și așa s-a făcut această datare de secol 9-8 i.H.”, spunea Lăcrămioara Stratulat, director general adjunct al Complexului Național Muzeal Moldova, pentru TVR.