News

Rămăşiţele unui erou american ucis în România s-au întors acasă, după 80 de ani. Abia anul trecut locotenentul a fost identificat

Un pilot american ucis deasupra României în cel de-al Doilea Război Mondial s-a întors în sfârşit acasă. Rămăşiţele sale au fost repatriate după 80 de ani.
07.05.2023 | 17:41
Ramasitele unui erou american ucis in Romania sau intors acasa dupa 80 de ani Abia anul trecut locotenentul a fost identificat
Rămăşiţele eroului american s-au întorc acasă
ADVERTISEMENT

Rămășițele locotenentului american Roy Coulson Harms, care a fost ucis în timpul unui bombardament în România în 1943, au fost returnate după 80 de ani familiei sale din Grafton, Wisconsin, pentru înmormântare.

Eroul american a fost identificat cu ajutorul ADN-ului surorii sale

Rămășițele pilotului american Roy Coulson Harms, care a fost ucis într-un raid aerian din 1943 al celui de-al Doilea Război Mondial, în România, au rămas neidentificate timp de zeci de ani, până când miracolul ADN-ului i-a oferit biletul de întoarcere în iubitul său oraș natal din statul Wisconsin.

ADVERTISEMENT

Pe 28 aprilie, rămășițele eroului de război au fost aduse acasă de o escortă militară care le-a depus la Mueller Funeral Homes din Grafton, oraș de la care Harms îşi luase la revedere într-un bombardier B-24 Liberator, cu care avea să zboare spre Anglia acum mai bine de opt decenii.

“Aseară la aeroport a fost cu adevărat un eveniment pe care nu îl voi uita niciodată. Totul era atât de strălucitor, cu tot focul intermitent și luminile forțelor de ordine”, a povestit o rudă prezentă la aeroportul din Lincoln, Nebraska, unde a fost adus sicriul.

ADVERTISEMENT

În oraşul său natal, Grafton, atmosfera a fost ca de sărbătoare. Deşi era ora 23.00 când a ajuns sicriul, în faţa casei de pompe funebre se aflau inclusiv elevi de liceu, cu steaguri americane.

„Întotdeauna îmi voi aminti aceste lucruri și mă voi gândi la noaptea trecută ca fiind întoarcerea reală a lui Roy acasă”, a mai spus ruda pilotului american, pentru presa locală.

ADVERTISEMENT

Locotenentul Harms a fost îngropat în covoul familiei, conform dorințelor părinților săi, care au murit cu mult înainte de a afla vreo veste despre fiul lor, dacă acesta mai trăieşte sau a fost ucis în luptă.

Acesta a fost și rezultatul unei promisiuni făcute de armata americană surorii sale Laura, în vârstă de 90 de ani, care a murit la scurt timp după ce ADN-ul ei a fost folosit pentru a-i identifica în sfârșit cadavrul.

ADVERTISEMENT

În urmă cu șase ani, guvernul american a început să exhumeze rămășițele despre care se credea că sunt asociate cu misiunea lui Harms, iar în vara lui 2022, cu ajutorul surorii și nepotului său, Harms a fost, în sfârșit găsit. pilotul avea la momentul morţii 26 de ani.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Taxa de drum 2024. Ce trebuie să verifice șoferii
Taxa de drum 2024. Ce trebuie să verifice șoferii
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni