Sport

“Ramon Sanchez Pizjuan” atrage meciuri dramatice! După Steaua – Barcelona, în 1986, finala Europa League a fost decisă de la 11 metri. Coincidenţa tricourilor albe de la Sevilla

"Ramon Sanchez Pizjuan" a fost gazda finalei Europa League, între Eintracht Frankfurt şi Sevilla. Trofeul a fost decis din nou, la fel ca în 1986, la loviturile de departajare.
19.05.2022 | 01:07
Ramon Sanchez Pizjuan atrage meciuri dramatice Dupa Steaua  Barcelona in 1986 finala Europa League a fost decisa de la 11 metri Coincidenta tricourilor albe de la Sevilla
Meciurile istorice jucate la Sevilla au avut mereu parte de dramatism
ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu are splendoarea lui “Bernabeu” sau “Camp Nou”, stadionul “Ramon Sanchez Pizjuan” reuşeşte să atragă meciuri dramatice. Arena din Sevilla a beneficiat de două finale europene, CCE din 1986 şi Europa League din 2022, ambele decise după loviturile de departajare. La fel s-a întâmplat şi cu cel mai important duel găzduit de la Mondialul din 1982.

Germania de Vest – Franţa, primul mare meci internaţional pe “Ramon Sanchez Pizjuan”. Dramatism total în 1982

La Campionatul Mondial din 1982, “Ramon Sanchez Pizjuan” a găzduit două meciuri, unul din faza grupelor şi o semifinală. Dacă Brazilia – URSS 2-1 nu a oferit un spectacol total, lucrurile au stat cu totul altfel în penultimul act din Germania de Vest – Franţa.

ADVERTISEMENT

Semifinala de acum 40 de ani, jucată pe 8 iulie 1982, a oferit toate ingredientele pentru un spectacol total: şase goluri în cele 120 de minute regulamentare, cu o calificare în finală care s-a plimbat între cele două naţionale, un fault criminal, nesancţionat de arbitru, şi dramatismul loviturilor de departajare.

Meciul a rămas în amintirea multor suporteri după ce Harald Schumacher l-a faultat extrem de dur pe Patrick Battiston, în afara careului. Portarul nemţilor l-a lovit violent pe jucătorul francezilor, care a căzut inconştient pe gazon. Chiar dacă fundaşul a fost scos de pe teren şi schimbat, arbitrul nici măcar nu a acordat o lovitură liberă pentru fault.

ADVERTISEMENT

După 3-3 la capătul celor 120 de minute, graţie golurilor marcate de Littbarski (17), Rummenigge (102), Fischer (108), pentru nemţi, şi Platini (28), Tresor (92), Giresse (98), pentru francezi, calificarea a fost decisă la loviturile de departajare. Six şi Bossis au ratat, iar Germania de Vest a obţinut calificarea pentru ultimul act.

Steaua – Barcelona, finala CCE 1986, decisă tot la 11 metri

La patru ani de la semifinala de la CM 1982, stadionul “Ramon Sanchez Pizjuan” a primit organizarea finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986. Steaua şi Barcelona s-au întâlnit, pe 7 mai, la Sevilla, iar arena era alături de catalani, care deja se gândeau la sărbătorirea trofeului.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă acţiunea din cele 120 de minute ale meciului nu s-au ridicat la nivelul semifinalei din 1982, dramatismul a reapărut la loviturile de departajare. Primii patru jucători au ratat, iar spectatorii nu mai aveau răbdare pentru un prim gol.

La a treia serie de lovituri, Marius Lăcătuş a detonat bomba pe “Pizjuan”, după ce mingea şutată de “şeptarul” Stelei a lovit transversala şi a căzut după linia porţii. Duckadam a apărat al treilea penalty al Barcelonei, iar Gabi Balint l-a executat, la rândul lui, pe Urruti. Marcos Alonso a căzut şi el sub vraja “Eroului de la Sevilla”, iar Steaua Bucureşti devenea prima echipă din Europa de Est care câştiga Cupa Campionilor Europeni.

ADVERTISEMENT

Eintracht Frankfurt a câştigat Europa League după loviturile de la 11 metri

Primele 45 de minute din Eintracht Frankfurt – Rangers nu au oferit prea multe faze spectaculoase, iar la pauză scorul era 0-0. În minutul 57, Joe Aribo a dat lovitura şi scoţienii simţeau că sunt aproape de trofeu. Rafael Borre a oprit bucuria fanilor lui Rangers, după golul din minutul 69.

Din nou, o finală de pe “Ramon Sanchez Pijuan” a fost decisă la loviturile de departajare. În cele cinci serii, Aaron Ramsey a fost singurul care a ratat, iar Eintracht Frankfurt a câştigat trofeul Europa League.

Tricourile albe au triumfat din nou la Sevilla

Toate cele trei meciuri istorice au fost decise după loviturile de departajare, iar coincidenţa este legată de culoarea tricourilor purtate de învingători. În 1982, Germania de Vest a folosit clasicul echipament alb. Patru ani mai târziu, Steaua a fost obligată să treacă de la obişnuitul tricou roş-albastru la unul alb, cu dungi roşii.

În 2022, Eintracht Frankfurt a ales al treilea echipament de joc al sezonului, unul alb cu dungi roşii, iar coincidenţa a mers până la capăt pentru nemţi, care au închis cercul dramatismului de la Sevilla.

Similitudinile nu se opresc însă aici: toate cele trei formații care au fost învinse la penalty-uri în meciurile amintite mai sus au evoluat în tricouri de culoare albastră!

ADVERTISEMENT