News

Doliu în 1931 în Old Firm. Ce s-a întâmplat azi în Rangers-Celtic

UPDATE / Celtic a învins-o cu 2-0 pe Rangers în etapa a 7-a din Premiership. Rogic şi Griffiths au marcat golurile victorie pentru formaţia care ocupă primul loc în clasament. Formaţia...
23.09.2017 | 15:57
Doliu in 1931 in Old Firm Ce sa intamplat azi in RangersCeltic

UPDATE / Celtic a învins-o cu 2-0 pe Rangers în etapa a 7-a din Premiership. Rogic şi Griffiths au marcat golurile victorie pentru formaţia care ocupă primul loc în clasament. Formaţia antrenată de Brendan Rodgers îşi continuă seria de invincibilitate începută la finalul sezonului 20145-16, Celtic ajungând la 46 de meciuri fără înfrângere. “Old Firm” este denumirea sub care este cunoscut în întreaga lume. Cele două echipe împart o rivalitate care transcende dimensiunea sportivă si are o vechime de 129 de ani. 

John Thomson nu este un nume foarte cunoscut pentru microbiştii din Europa, însă în Scoţia, numele său este sinonim cu sacrificiul suprem. La 14 ani muncea alături de tatăl său în una din minele de cărbune din apropierea oraşului natal. Trei ani mai târziu intra în lotul lui Celtic, tânărul portar fiind la acea vreme unul dintre cei mai promiţători fotbalişti din Scoţia. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Rangers – Celtic LIVE STREAM Premiership. Ziua neagră

Suporterii au fost vrăjiţi instantaneu de paradele portarului, John Thomson era unul dintre fotbaliştii care aveau mult curaj atunci când intrau pe teren. Era perioada în care se apăra cu mâinile goale, iar ciocnirile în careu, cu atacanţii adverşi, erau frecvente. La scurt timp după ce debutase în poarta lui Celtic, Thomson şi-a fracturat mandibula şi două coaste după ce s-a lovit de un jucător de la Airdrie.

Pe 5 septembrie 1931, Celtic se deplasa pe terenul lui Rangers. Se juca pe contre, tare, în stil britanic. În a doua repriză, în primele minute, Sam English, atacantul lui Rangers se îndreaptă spre poarta lui John Thomson. Portarul lui Celtic iese în întâmpinare şi se loveşte cu capul de genunchiul adversarului. Se lasă liniştea peste Ibrox Park, arena lui Rangers – VEZI IMAGINI ÎN GALERIA FOTO.

Rangers – Celtic LIVE STREAM Premiership. Destin frânt în Old Firm

Medicii intervin şi îl scot pe targă. Unul dintre jucătorii lui Rangers îşi dă seama că e ceva grav şi le face semne suporterilor să nu mai fluiere. Un alt adversar, student la medicină, aleargă şi el să ajute, dar îşi dă seama că şansele lui John sunt mici. Ambulanţa se grăbeşte să ajungă la spitalul Victoria Infirmary. Câteva ore mai târziu, medicii constată decesul portarului de 22 de ani. Vestea a făcut imediat înconjurul oraşului şi sute de fani ai lui Celtic au ajuns imediat la spital.

Meciul s-a terminat 0-0, însă nimeni nu se mai gândea la rezultat. Sam English a fost exonerat de orice vină, dar a fost nevoit să plece din Scoţia. La fiecare meci de după decesul lui Thomson, atacantul Rangers era huiduit la scenă deschisă. Familia portarului l-a iertat, nu şi fanii lui Celtic. Printre cei care au văzut pe viu accidentul s-a numărat şi Margaret, logodnica portarului, cea care trebuia să-i devină soţie în scurt timp.

Rangers – Celtic LIVE STREAM Premiership. Ultimele cuvinte

40.000 de oameni au participat la înmormântarea lui John Thomson, iar sicriul a fost purtat de colegii săi de la Celtic. Jurnaliştii vremii l-au considerat ca fiind cel mai bun portar din Scoţia, iar suporterii cântă şi azi numele fotbalistului care şi-a dat viaţa într-un Old Firm. Cu doar câteva momente înainte să plece spre stadion, John îi scria unui prieten o scrisoare care se termina cu o premoniţie: “Plec spre Ibrox ca să întâlnesc marele Rangers, o chestiune de moarte sau glorie…”.

408 meciuri s-au jucat de-a lungul timpului între Rangers şi Celtic

Tags: