Sport

Rangers, criticată pentru că nu-l lasă pe Ianis Hagi la Jocurile Olimpice! ”E o ocazie unică”

Oficialii campioanei Scoției, Rangers, au decis să nu permită jucătorilor săi să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Măsura îl vizează și pe Ianis Hagi.
24.05.2021 | 08:37
Rangers criticata pentru ca nul lasa pe Ianis Hagi la Jocurile Olimpice E o ocazie unica
ADVERTISEMENT

Naționala României va participa în această vară la JO, dar selecționerul Mirel Rădoi va avea mari probleme în alcătuirea lotului pe care îl va deplasa în Japonia.

După ce oficialii celor de la FCSB au anunțat că nu vor permite jucătorilor roș-albaștrii să evolueze în turneul olimpic, tot mai multe cluburi europene sunt decise să ”boicoteze” cel mai mare eveniment sportiv planetar.

ADVERTISEMENT

Hagi ar fi trebuit să fie între vedetele României la JO

Ianis Hagi a avut un sezon excelent la Rangers. A câștiga titlul de campion și a fost desemnat cel mai bun pasator din Premiership, cu 12 assist-uri.

La performanța lui Rangers, noua campioană a Scoției după un deceniu de așteptare, Hagi a contribuit și cu 7 goluri și a intrat pe radarul mai multor formații de top de pe Bătrânul Continent.

ADVERTISEMENT

Până să se oficializeze eventualul transfer, internaționalul român avea pe agendă și participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar speranțele lui par să se năruiască după ultima decizie a managerului Steven Gerrard, care a decis ca jucătorii importanți ai lui Rangers să nu evolueze în turneul olimpic.

Pentru că Jocurile Olimpice nu se desfășoară sub patronajul FIFA, cluburile nu sunt obligate să-și lase jucătorii la echipele naționale pentru această acțiune.

ADVERTISEMENT

Selecționerul Mirel Rădoi a pus pe lista inițială nu mai puțin de 61 de jucători, între care și Ianis Hagi, alături de alți fotbaliști importanți precum Constantin Budescu, Denis Alibesc, Nicolae Stanciu sau Răzvan Marin.

Un fost internațional englez îi ia apărarea lui Hagi

Atitudinea cluburilor față de participarea jucătorilor la turneul olimpic de fotbal este criticată de Danny Mills, fost internațional englez. Acesta consideră inadmisibilă ideea de a interzice unui jucător să evolueze pentru naționala țării lui la Jocurile Olimpice.

ADVERTISEMENT

”Lionel Messi  a fost la Jocurile Olimpice, Kun Aguero la fel. Când transferi un jucător tânăr, trebuie să iei în calcul posibilitatea ca el să meargă la Jocurile Olimpice.

E ca atunci când ai jucători africani și în ianuarie te plângi că pleacă la Cupa Africii pe Națiuni. Sau ca Son Heung-min care trebuie să efectueze stagiul militar în Coreea de Sud.

Asta e, dacă jucătorul e valoros va fi convocat! Am înțeles că discută cu el (cu Ianis Hagi – n.r.) și vor să știe dacă el vrea cu adevărat să plece. Eu cred că este o ocazie unică să mergi la Jocurile Olimpice. Mai ales când vrei să-ți reprezinți țara”, a reacționat Danny Mills.

De ce interzic cluburile jucătorilor să participe pe JO

Prezența jucătorilor importanți din Europa la JO de la Tokyo este blocată de cluburi din cauză că programul evenimentului sportiv din Japonia se suprapune cu datele în care echipele europene încep campaniile în competițiile continentale intercluburi.

Spre exemplu, anul acesta primul tur preliminar în Liga Campionilor este programat la 6/7, respectiv, 13/14 iulie 2021.

România va debuta la turneul olimpic de fotbal în data de 22 iulie când va înfrunta reprezentativa statului Honduras. Al doilea meci al tricolorilor se va juca pe 25 iulie, contra Coreei de Sud, iar pe 28 iulie ”tricolorii” vor înfrunta selecționata olimpică a Noii Zeelande.

România a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo grație accederii în semifinalele Campionatului European U21 din 2019. ”Tricolorii” au participat ultima oară la turneul olimpic de fotbal tocmai în 1964, tot în Japonia.

Ediția din acest an a JO va fi doar a patra la care România va participa cu echipa de fotbal, după cele din 1924 (Paris), 1952 (Helsinki) şi 1964 (Tokyo).

ADVERTISEMENT