News

Anunț important al autorităților pentru cei imunizați cu prima doză de AstraZeneca. Rapelul, posibil cu Pfizer sau Moderna, fără recomandare

Autoritățile au transmis, luni, un mesaj important pentru cei imunizați cu prima doză de la AstraZeneca. Pot face acum rapelul cu Pfizer sau Moderna fără recomandare.
29.11.2021 | 17:39
Anunt important al autoritatilor pentru cei imunizati cu prima doza de AstraZeneca Rapelul posibil cu Pfizer sau Moderna fara recomandare
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut, mai exact, pe pagina de facebook a platformei ”RO Vaccinare”. Aici este precizat că se poate face rapelul cu un vaccin pe bază de ARN mesager (adică Pfizer sau Moderna-n.r) pentru cei imunizați prima oară cu AstraZeneca și care-și doresc schimbarea serului, fără recomandare medicală de specialitate.

”Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare! Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca şi care optează pentru schimbarea vaccinului. În acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială”, potrivit RO Vaccinare.

ADVERTISEMENT

Clarificări referitoare la vaccinarea anti-Covid

De asemenea, se amintește că persoanele care au fost contaminate cu virusul Covid-19 se pot vaccina după ce s-au vindecat de boală. RO Vaccinare a reiterat și termenele de injectare cu doza a 2-a.

”Vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecție cu SARS CoV-2 nu este contraindicată; în aceste situații vaccinarea poate fi inițiată după vindecare.

ADVERTISEMENT

În conformitate cu RCP-ul fiecărui tip de vaccin, intervalul maxim între doza 1 și doza a-2-a este:
-până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna;
-până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech;
-până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca), mai este menționat pe pagina de facebook RO Vaccinare.

Ce se întâmplă dacă depășim termenele dintre doza 1 și doza 2?

Autoritățile dau asigurări că este recomandată imunizarea și în cazul în care depășim termenele menționate mai sus.

ADVERTISEMENT

”În situația depășirii intervalelor menționate, nu se va refuza vaccinarea, aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă”, potrivit RO Vaccinare.

Ce se întâmplă dacă ne infectăm după prima doză?

Dacă se va întâmpla să ne infectăm cu coronavirus după administrarea primei doze, atunci trebuie să așteptăm să ne vindecăm și stăm și în izolare până atunci. Ulterior, după ce am scăpat de virus, ne putem prezenta la centrele de vaccinare pentru rapel.

ADVERTISEMENT

”Dacă o persoană dezvoltă infecție cu SARS CoV-2 după administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID–19 aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei inițiale de vaccinare cu același produs, adică se va administra doar doza a-2-a”, a mai amintit reprezentanții RO Vaccinare.

RO Vaccinare: ”Femeile însărcinate sau care alăptează se pot vaccina anti-Covid”

De asemenea, s-a amintit inclusiv de faptul că se pot vaccina anti-Covid chiar și femeile însărcinate sau care alăptează. S-a făcut această precizare, din nou, deoarece încă mai există temeri că serul anti-coronavirus poate afecta fătul.

”Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată inclusiv femeilor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor.

Oricare dintre vaccinurile COVID-19 care dețin autorizație de punere pe piață pot fi administrate gravidelor sau femeilor care alăptează”, a mai reamintit RO Vaccinare.

ADVERTISEMENT
Tags: