Sport

Rapid clarifică lucrurile în cazul Julio Cesar și al interdicției la transferuri! Ce se întâmplă cu jucătorii nou-veniţi

Rapid face precizări oficiale legate de cazul Julio Cesar, care a atas interdicția la transferuri, și își liniștește susținătorii, prin intermediul unui comunicat, precizând că îi va legitima pe fotbaliștii nou veniți.
04.07.2022 | 13:22
Rapid clarifica lucrurile in cazul Julio Cesar si al interdictiei la transferuri Ce se intampla cu jucatorii nouveniti
Conducerea Rapidului îi liniștește pe fani și afirmă că îi va legitima pe jucătorii nou-veniți până la startul sezonului. Foto: FC Rapid
ADVERTISEMENT

FIFA a pus în executare hotărârea din 2012, legată de datoria giuleștenilor față de brazilianul Julio Cesar și față de noua societate Rapid. FRF este obligată să țină cont de hotărârea forului mondial. Astfel că, echipa care activează acum în Superliga, are interdicție la transferuri.

O poate ridica doar dacă instanțele vor da câștig de cauză grupării patronate de Victor Angelescu și Dan Șucu sau prin plata datoriei. Iar oficialii clubului au ținut să facă public punctul de vedere asupra situației. Și să-și liniștească fanii privind înregimentarea noilor veniți.

ADVERTISEMENT

”Ne simțim obligați să lămurim cronologia evenimentelor”, precizează FC Rapid

La începutul acestei luni, Rapid a contestat decizia Federației. Tribunalul București a respins solicitarea , dar hotărârea nu este  definitivă.

”Soluția pe scurt: Admite excepția necompetenței generale a instanțelor. Respinge cererea ca inadmisibilă. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare ce se va depune la Tribunalul București. Pronunțată azi, 01.07.2022, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei”, a precizat instanța.

ADVERTISEMENT

Așadar, există căi de atac. Numai că giuleștenii sunt presați de timp. Startul Superliga bate la ușă, iar situația trebuie rezolvată pentru ca Adi Mutu să se poată baza pe jucătorii transferați la meciul cu campioana, CFR Cluj, programat în prima rundă.

Iar fanii sunt, în mod firesc, îngrijorați. Este și motivul pentru care conducerea lui FC Rapid a ținut să facă precizări publice prin intermediul rețelelor sociale.

ADVERTISEMENT

”Clubul FC Rapid nu a dorit să comenteze în mod public situația din jurul acestui caz până la epuizarea tuturor căilor de atac posibile.
Deși pornite de la persoane cu pregătire în domeniul dreptului sportiv, informațiile care circulă în presă sunt eronate, întrucât pornesc de la date incomplete sau eronate.

Drept urmare, ne simțim obligați să lămurim cronologia evenimentelor, urmând ca, după soluționarea în mod irevocabil a cauzei, să revenim cu toate detaliile”, se precizează în preambul.

ADVERTISEMENT

Precizări în legătură cu cazul Julio Cesar

Oficialii FC Rapid fac apoi cronologia evenimentelor. ”Astfel, în decembrie 2012, FIFA a obligat vechea societate Rapid, în prezent în faliment, să îl despăgubească pe Júlio César cu suma de 400.000 EUR.

În luna octombrie 2020, la cererea jucătorului, FIFA a pus în executare hotărârea din 2012 și față de noua societate Rapid, obligându-ne la plata sumei de 400.000 EUR către jucător, în caz contrar urmând a fi sancționați cu interzicerea dreptului de a legitima noi jucători.

În luna noiembrie 2020, clubul Rapid a formulat apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne împotriva deciziei FIFA din octombrie 2020. Acest apel a fost judecat în aprilie 2021, dar hotărârea nu a fost pronunțată și comunicată decât un an mai târziu, în luna aprilie 2022.

Decizia Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a fost atacată la Tribunalul Federal Elvețian (instanța supremă din Elveția), conform procedurii de drept comun din Elveția. Deoarece acest dosar este încă pe rolul instanței, nu vom face precizări vizavi de motivele de recurs”, precizează comunicatul.

Situația actuală

În final, desigur, oficialii clubului Rapid fac referiri la situația actuală. ”Întrucât exista posibilitatea ca, instanța din Elveția să se pronunțe după începerea campionatului, clubul a întreprins și un demers în România, cu scopul de a crea posibilitatea suspendării sancțiunii, până la soluționarea dosarului din Elveția.

Acest demers a fost menit doar să ne protejeze de situația în care am achita datoria către jucător, iar ulterior plății decizia TAS ar fi anulată de instanța civilă din Elveția (situația în care clubul ar trebui să se adreseze unei instanțe braziliene pentru recuperarea banilor).

În final, dorim să subliniem faptul că, deși nedreaptă, această situație este cunoscută clubului de aproape 2 ani, nu reprezintă un eveniment neprevăzut, iar noii jucători vor fi prezenți în alb-vișiniu și în meciurile oficiale”.

ADVERTISEMENT