Fotbal intern

Poveştile derby-ului Rapid – Dinamo, povestite de LEGENDE: “Ne lucrau cu MILIŢIA!” / “De la 30 de metri le-am dat GOL”

Rapid şi Dinamo se întîlnesc sîmbătă, ora 21:00, pe Stadionul Giuleşti – Valentin Stănescu, într-un derby din care au mai rămas doar orgoliile şi tradiţia, dacă ţinem cont de situaţia...
27.09.2014 | 11:08
Povestile derbyului Rapid  Dinamo povestite de LEGENDE Ne lucrau cu MILITIA  De la 30 de metri leam dat GOL

Rapid şi Dinamo se întîlnesc sîmbătă, ora 21:00, pe Stadionul Giuleşti – Valentin Stănescu, într-un derby din care au mai rămas doar orgoliile şi tradiţia, dacă ţinem cont de situaţia financiară precară în care se află ambele combatante. Prima confruntare a avut loc pe 9 septembrie 1948, iar giuleştenii s-au impus cu 1-0. În total, s-au disputat 108 partide între Rapid şi Dinamo. „Cîinii” s-au impus în 48, „alb-vişiniii” în 37, în timp ce 23 de jocuri s-au încheiat la egalitate. FANATIK a prefaţat „derby-ul insolvenţei” cu Nicolae Manea şi Flavius Stoican, două dintre cele mai reprezentative figuri ale cluburilor care care se vor înfrunta în etapa 9 a Ligii 1.

Nicolae Manea: „Eram angajaţi CFR şi luam o mie de lei la victorie”

FOTBAL:RAPID BUCURESTI-OTELUL GALATI 3-0,LIGA 1 (1.11.2009)

Domnule Manea, cum vedeţi partida Rapid – Dinamo?

– Ambele echipe trec prin perioade grele, nimeni nu-şi imagina aşa ceva în urmă cu mai mulţi ani. Părerea mea este că, în clipa de faţă, au rămas numai tradiţia, orgoliile şi ambiţia.

Este, probabil, primul derby fără prime. Cum era pe vremea cînd eraţi jucător?

– Chiar dacă nu aveam o echipă de nivelul lui Dinamo, noi eram entuziaşti şi, de foarte multe ori, am produs surpriza. Referitor la primele de joc, noi eram angajaţi la CFR şi trebuia să încasăm o mie de lei pentru fiecare victorie. Dar pînă se strîngeau banii de la muncitori, cheltuiam deja trei salarii! Treceau o mie de ani pînă vedeam banii.

Psihologul nea Tinel şi cum l-a lăsat miliţia fără video!

Cum eraţi motivaţi înaintea unui meci cu Dinamo?

– Îl aveam antrenor pe nea Tinel Stănescu, Dumnezeu să-l ierte. În seara dinaintea partidei, venea şi ne spunea: „Băi băieţi, eu îi cunosc bine pe <cîinii> ăştia. O să vă spun mîine cum trebuie să jucăm ca să-i batem”. Apoi, la încălzirea de dinaintea jocului, nea Tinel venea şi ne spunea: „Băieţi, ce să fac? Să mă duc la ei şi să le zic să nu ne dea multe?”. Iar noi săream imediat: „Păi cum, bre, noi nu sîntem în stare să-i batem?!”. Era vorba de mîndria, de orgoliul nostru. Şi intram pe teren şi îi mîncam, era nenorocire. Doar pe teren! După meci, ne întîlneam la o bere, cu Augustin, cu Dinu Procuroru’…  Se uitau toate.

Miliţia vă şicana înaintea derby-urilor?

– Ţin minte că eram la Tîncăbeşti, în cantonament. Avem meci duminică, dar intram acolo de joi. Şi într-o seară mă sună Florin, băiatul meu, care era foarte mititel. Mi-a spus: „Tată, ne-au luat video-ul!”. Eu am întrebat: „Cum? L-au furat?”. Florin mi-a răspuns: „Nu, au venit de la Miliţie!”. Eu îl cumpărasem de la o doctoriţă chiliancă. Era cu acte în regulă, plătisem o grămadă de bani pentru el. Totul se întîmpla înaintea unui meci cu Dinamo. L-am sunat pe ministru şi i-am spus că nu joc dacă nu-mi aduc video-ul înapoi. L-au adus! Apoi i-am întrebat pe miliţieni de ce au făcut asta. Mi-au spus că doamna respectivă vînduse şase aparate, că a făcut speculă şi că astfel de obiecte se confiscă. Păi de unde era să ştiu eu că doctoriţa vînduse şi altele?

I-a rămas în suflet Cupa cîştigată în 1975

 V-a ofertat vreodată Dinamo?

– Da! La Dinamo era antrenor Nelu Nunweiller, care a ţinut foarte mult să mă aducă acolo. Eu eram plecat cu echipa naţională în Iran. Pînă să mă întorc de acolo, Dinamo îmi dăduse deja o repartiţie pentru un apartament cu trei camere, iar soacrei mele o garsonieră! Am refuzat, pentru că eram prea îndrăgostit de Rapid. Au venit chiar şi la mine acasă ca să mă convingă.

Care vă este cea dragă partidă cu Dinamo?

– Am trăit clipe extraordinare. Cei mai frumoşi ani de la Rapid i-am trăit în Divizia B. În 1975 am cîştigat Cupa României, deşi jucam în liga secundă. Am bătut pe Universitatea Craiova în finală, dar pînă acolo am eliminat Steaua, Ceahlăul, Jiul şi Dinamo. I-am bătut pe „cîini” în primul tur, pe „23 August”, iar Bartales a dat un gol senzaţional. A fost ceva fantastic să cîştigăm Cupa României, deşi eram în Divizia B, şi să trecem de echipe precum Dinamo, Steaua sau Universitatea Craiova.

„Aş mai juca împotriva lor, dar în faţa suporterilor de atunci”

La cîţi ani din viaţă aţi renunţa ca să mai jucaţi într-un Rapid-Dinamo?

– Nu se pune problema aşa. Pe vremea mea era ceva senzaţional. Erau cuplajele, unde aveam spectatori şi pe pistă. Pentru noi, asta era cea mai mare satisfacţie. Aveam cea mai frumoasă galerie din România şi cei mai mulţi suporteri. Atunci era o singură galerie, la tribuna a II-a, condusă de Geamgiu’ (n.r. – Constantin Mincea), nu ca acum, cînd sînt şapte grupuri şi brigăzi. Stau şi mă întreb de ce Rapid nu mai este aşa iubit? Mi-ar face o mare plăcere să mai joc o partidă cu Dinamo, dar cu oamenii de atunci în tribună.

 

„Echipa din 1967 este ca o icoană pentru mine! O pot spune la orice oră fără să clipesc. Sper să redevenim ce am fost odată!”

 „Pe vremea mea, miliţienii te mai ameninţau, te mai luau la secţie că ai fost cu nu ştiu ce gagică… Încercau să ne sperie, dar nu aveau nici o şansă. Pe teren mîncam din adversari”

221 de partide a jucat Manea pentru Rapid şi a reuşit 49 de goluri

13 ani a jucat Manea la Rapid, în două perioade: 1973-1980 şi 1981-1987

 

Flavius Stoican: „Facem spectacol şi cîştigăm!”

FOTBAL:STEAUA BUCURESTI-DINAMO BUCURESTI, CUPA ROMANIEI TIMISOREANA (27.03.2014)

Este primul derby al sezonului pentru Dinamo. Îl pregăteşti într-un mod special?

– Încă dinaintea meciului cu Fortuna Cîmpina din Cupa României mi-am atenţionat jucătorii că ne aşteaptă două partide foarte grele! De aceea i-am şi luat pe absolut toţi în cantonamentul echipei pentru acea partidă, chiar dacă unii nu au prins lotul. Am vrut neapărat să vizionăm toţi, împreună, Rapid – Botoşani.

 Se poate considera Dinamo favorită, avînd în vedere diferenţa din clasament?

–  În fotbalul actual nu te mai poţi considera favorit nici cu o echipă din coada clasamentului, dar cu Rapid! Însă eu am mare încredere în băieţii mei, fiindcă sîntem un grup omogen, dar cu fotbalişti care pot face diferenţa oricînd şi mă gîndesc la un Lazăr, un Alexe, Gavrilă, Matei, Roti…

 Dar nu pot fi toţi titulari…

–   Ştiu, tocmai în ideea asta eu am avut mai multe discuţii cu ei, mai ales cu cei care nu intră titulari. Le-am explicat că e important cum joacă, nu cît joacă. Pentru mine sînt toţi egali. Mai ales că aproape toţi sînt polivalenţi. De exemplu, cum a fost cazul lui Filip cu Iaşiul, s-a demonstrat că toţi fundaşii laterali din lot pot juca pe oricare dintre părţi, mijlocaşii la închidere pot evolua ca fundaşi centrali în orice moment, fotbaliştii de flanc pot intra la mijloc pe ambele părţi, iar dintre cei ofensivi pe care i-am amintit oricare poate juca în atac. Sînt detalii extrem de importante pentru mine.

A dat gol Rapidului de la 30 de metri! Dar nu pentru Dinamo!

 Care este cea mai frumoasă amintire din meciurile împotriva Rapidului?

– În general nu trăiesc din amintiri, dar acum îmi vine în minte un meci de pe vremea în care jucam la Universitatea Craiova. Să fi trecut vreo 15 ani de atunci, cam aşa. Am bătut cu 2-0, iar eu am dat un gol de la vreo 30 de metri.

Şi cea mai urîtă amintire?

– Nu reţin amintirile urîte!

Spui asta pentru că ai palmares negativ cu Rapid? Conform statisticii, ai pierdut toate meciurile jucate cu Dinamo împotriva lor, iar de pe Giuleşti ai ieşit învins mereu, indiferent de echipa la care jucai…

– Serios?! Uite că nici nu ştiam chestia asta! Îţi spun sincer că nu mă interesează statisticile, mai ales cele negative. Nu au de ce, sînt neimportante.

Pe de altă parte, Rapid n-a mai învins Dinamo din 2008. Foloseşti detaliul ăsta pentru a-ţi mobiliza jucătorii?

– Nu mă leg de aşa ceva. Adică nu scot în evidenţă, ci poate doar mai aduc vorba un pic. Pe mine mai mult mă preocupă să discut cu fiecare fotbalist în parte, să-i motivez individual, fiindcă sînt convins că este imposibil să nu facem un meci mare pe Giuleşti!

 „Aş fi vrut un stadion plin”

Vom vedea un Dinamo spectaculos sîmbătă sau o echipă preocupată doar de cîştigarea tuturor punctelor?

-Pentru mine ideal este să jucăm şi spectaculos pentru că, ţi-am zis, avem jucători în echipă ce se pot plia pe un astfel de joc, dar vreau şi să cîştigăm! Sigur, mai importante decît orice sînt punctele, fiindcă mergem pe Giuleşti pentru a le cîştiga pe toate.

Vă avantajează faptul că la meci vor fi numai trei mii de suporteri?

– Eu aş fi preferat ca stadionul să fie plin, fiindcă de multe ori în asemenea situaţii, în special la un derby, jucătorii sînt şi mai motivaţi cînd atmosfera este una incendiară. Suporterii adverşi îi ambiţionează! Dar acum asta este, trebuie să ne conformăm situaţiei.

„Atenţie la Negru, Balint, Ciolacu sau Coman!”

Care sînt cei mai periculoşi rapidişti în viziunea ta?

– Ei au o echipă bună, mai ales ca grup, fiindcă acolo este Ionel Ganea, care e un excelent mobilizator. Sigur, la oameni precum Negru, Balint, Ciolacu sau Coman trebuie să fim atenţi, deoarece pot fi foarte periculoşi pe faza de atac.

Ambele echipe sînt în insolvenţă. Crezi că s-a dus pasiunea derby-urilor de altă dată? Tu ce simţi acum faţă de ce simţeai înaintea unui astfel de meci ca jucător?

– E greu de spus acum, înainte… Ca fotbalist, le-am experimentat, ca antrenor încă nu. Dar din postura în care mă aflu acum, pregătesc un astfel de meci mult mai bine, mult mai atent. Responsabilitatea unui antrenor în astfel de momente este uriaşă. Ca jucător, îmi vedeam de treaba mea, era vorba doar despre mine. Ca tehnician, trebuie să mobilizez o întreagă echipă.

„Nu ne gîndim încă la titlu sau alte obiective măreţe, fiindcă s-ar crea o presiune suplimentară. Oricum, atît timp cît moralul jucătorilor este în creştere, sigur vom face lucruri bune”

 „Este mai puţin important numărul de puncte din clasament la astfel de meciuri. Motivaţia jucătorilor creşte atunci cînd intră într-un derby”

4 meciuri a jucat Stoican pe Giuleşti, 3 în tricoul Universităţii Craiova şi unul în echipamentul lui Dinamo, toate terminîndu-se cu înfrîngeri!

3 partide între Rapid şi Dinamo a bifat Flavius Stoican ca jucător al lui Dinamo, însă „cîinii” le-au pierdut pe toate

3 victorii are Flavius Stoican în faţa Rapidului, toate din perioada în care era jucător al Universităţii Craiova

 PARIU FARA RISC de pâna la 150 Ron la Unibet! Fa-ti si tu un cont acum!