Fotbal international

Rapid Viena-FCSB, în pericol să nu fie văzut la TV în România! Ce se întâmplă cu drepturile de transmisie

17.08.2018 | 18:27
Rapid VienaFCSB in pericol sa nu fie vazut la TV in Romania Ce se intampla cu drepturile de transmisie

FCSB şi CFR Cluj s-au calificat în play-off-ul din Europa League după ce au trecut în turul III preliminar de Hajduk Split şi Alashkert Erevan. Dar, meciurile din play-off-ul Europa League, Rapid Viena-FCSB şi Dudelange-CFR Cluj sunt în pericol de a nu fi văzute la tv în România. Şi nu din vina televiziunilor…ci din vina UEFA.

FANATIK.RO a aflat povestea contractului de transmisie dintre UEFA şi cele trei posturi tv care au anunţat că au câştigat drepturile pentru Champions League şi Europa League în următorii trei ani. Situaţia s-a complicat în ultimele săptămâni, contractul nefiind semnat oficial, în acest moment fiind sub semnul întrebării transmisia meciurilor Rapid Viena-FCSB şi Dudelange-CFR Cluj.

Rapid Viena-FCSB, în pericol să nu fie văzut la TV în România! 33 de milioane de euro pentru Champions League şi Europa League

Înainte de Campionatul Mondial din Rusia, Digisport, Telekom Sport şi Look TV au anunţat că vor transmite în următorii 3 ani Champions League şi Europa League. FANATIK.RO a aflat că suma de pornire la negocierea drepturilor tv a pornit de la 8 milioane de euro pe sezon, însă UEFA şi cu reprezentanţii celor trei posturi tv au bătut palma pentru 11 milioane de euro pe sezon, ceea ce înseamnă că Digi, Telekom şi Look au plătit în total aproximativ 33 de milioane de euro pentru a transmite Champions League în următorii 3 ani.

Deşi s-au înţeles înainte de Campionatul Mondial, contractul dintre UEFA şi cele trei posturi nu a fost parafat. Televiziunile au solicitat în repetate rânduri semnarea contractului care vine de la UEFA, dar cei de la forul european i-au amânat. În luna iunie, majoritatea oamenilor de la UEFA au fost la Cupa Mondială, astfel că semnarea înţelegerii s-a amânat pentru finalul competiţiei. După finala de pe 15 iulie, mulţi dintre cei de la UEFA au intrat în concedii, iar astfel, contractul nu a fost semnat nici până în ziua de azi.

Faptul că înţelegerea este doar una verbală şi nu a fost semnat niciun contract a dus la o situaţie complicată pentru Digi, Telekom şi LookTV. Supercupa Europei este primul meci din pachetul cumpărat de cele trei televiziuni. A fost o adevărată nebunie la posturile tv care nu ştiau dacă au sau nu dreptul să dea meciul în România. Astfel, cu o zi înainte de meciul Real Madrid – Atletico Madrid, Digisport a scos toate promo-urile despre meci.

Telekom TV şi Look TV au riscatşi au transmis meciul, dar postul Digi nu a făcut acest lucru. Juriştii postului care aparţine de RCS-RDS le-au interzis să dea meciul pentru că nu a fost semnat niciun contract şi riscurile erau foarte mari. În schimb, Telekom şi Look au riscat şi au transmis meciul, bazându-se pe faptul că exista o înţelegere verbală cu UEFA şi, în plus, forul european, le-a acordat şi semnalul de transmisie.

Rapid Viena-FCSB, în pericol să nu fie văzut la TV în România! Televiziunile speră să semneze contractul până la ora meciului

În acest moment există o situaţie ciudată. Contractul dintre televiziuni şi UEFA conţine şi meciurile din play-off-ul Europa League şi Champions League, fază care începe săptămâna viitoare. FCSB şi CFR Cluj sunt calificate în această fază şi în acest moment este pusă sub semnul întrebării televizarea meciurilor în România, în absenţa înţelegerii semnate.

FANATIK.RO a aflat că juriştii care reprezintă cele trei televiziuni se chinuie să rezolve problema şi să urgenteze semnarea contractelor cu UEFA astfel încât FCSB şi CFR Cluj să se vadă în ţară. Meciul FCSB din play-off-ul Europa League împotriva lui Rapid Viena este adevărata miză în acest moment, cele trei televiziuni bazându-se pe interesul uriaş pe care această confruntare îl are la noi în ţară.

Tururile I, II şi III din Europa League şi Champions League nu intră în pachetul vândut de UEFA, astfel că a fost posibilă vânzarea drepturilor pentru alte televiziuni, cum sunt Prima TV, TVR 1 sau ProTV. Însă, play-off-ul intră în pachetul UEFA pentru cele două competiţii şi ori va putea fi urmărit pe Digi, Telekom şi Look, ori nu va fi urmărit deloc.

Rapid Viena-FCSB, în pericol să nu fie văzut la TV în România! Ce se întâmplă cu drepturile de transmisie. Ovidiu morutan (D) in meciul de fotbal dintre FC Steaua Bucuresti si Hajduk Split, din mansa secunda a turului trei preliminar al Ligii Europa, disputat pe Arena Nationala din Bucuresti
Rapid Viena-FCSB, în pericol să nu fie văzut la TV în România! Ce se întâmplă cu drepturile de transmisie. Ovidiu morutan (D) in meciul de fotbal dintre FC Steaua Bucuresti si Hajduk Split, din mansa secunda a turului trei preliminar al Ligii Europa, disputat pe Arena Nationala din Bucuresti

În cazul în care nu se va semna contractul între UEFA şi cele trei posturi până la ora meciurilor din Europa League, sunt şanse minime ca FCSB şi CFR să se vadă în România. Este greu de crezut că Telekom şi Look vor mai risca să transmită ca şi în cazul Supercupei Europei, fără să aibă un contract semnat.

Rapid Viena – FCSB se joacă joi, de la ora 21:30, în timp ce Dudelange – CFR Cluj va avea loc de la ora 21:00. Ambele confruntări vor putea fi urmărite în format LIVE TEXT pe FANATIK.RO.