Pe 18 și 19 martie, la Secția a V-a civilă de la Tribunalul București sunt programate două procese neobișnuite având ca protagoniste cele două cluburi private care revendică moștenirea Rapidului. FANATIK a aflat motivul pentru care cele două cluburi au ajuns la judecată.
Mai întâi, pe 18 martie, va fi înfățișarea în care AFC Rapid, club din Liga 4, în calitate de reclamant, solicită instanței să anuleze licitația prin care FC Rapid 1923 a cumpărat marca acum doi ani. Procesul, în care AFC Rapid speră să obțină eliminarea numelui “Rapid” din titulatura rivalilor, a pornit în 2018 și a ajuns la al optulea termen.
A doua zi, pe 19 martie, reprezentanții celor două tabere se vor întâlni din nou pe holurile aceluiași tribunal, dar în roluri inversate: FC Rapid 1923 a introdus o acțiune prin care cere anularea mărcii Rapid care se află în proprietatea AFC Rapid.
Pe 19 martie este prevăzut primul termen din procesul prin care FC Rapid 1923 speră să obțină anularea mărcii deținute de AFC RapidLupta între facțiunile rapidiste are o istorie lungă și a început, practic, odată cu declararea falimentului adevăratului FC Rapid, în iunie 2016.
În acea toamnă, aflând că suporterii strânși în Clubul Aristocratic Rapid pregătesc înscrierea unei echipe în Liga 5, Horia Manoliu, președintele AFC Rapid, s-a grăbit să înregistreze și el în competiție formația sa. CFR Mișcare și AFC Rapid au promovat amândouă în Liga 4.
Apoi, CFR Mișcare s-a desființat, iar “aristocrații” s-au aliat cu primarul PSD al Sectorului 1, Dan Tudorache, și, sprijiniți de Liviu Dragnea (el însuși, pe atunci, membru în Clubul Aristocratic), au înscris în Liga 4 o altă echipă numită Academia Rapid.
Formația, la care au jucat Daniel Niculae, Daniel Pancu și Vasile Maftei și care era antrenată de Constantin Schumacher, a câștigat Liga 4 după un duel cu nou-înființata Steaua București. Dar Academia Rapid nu avea drept de a promova pentru că era asociație sportivă fără personalitate juridică și deținea doar un CIS valabil pe plan local.
FRF și AMFB au schimbat temporar regulamentele, pentru o perioadă de 10 zile, ca să permită grupării să își modifice din nou forma juridică și numele, transformându-se din Academia Rapid în FC Rapid 1923 SA.
Noul club a cumpărat la licitație, contra sumei de 406.000 euro plus TVA, brandul falimentarului FC Rapid SA, a promovat în Liga 3, apoi în Liga 2, iar acum are șanse mari să promoveze în Liga 1. În acest timp, luptele din tribunal cu AFC Rapid, echipă rămasă în Liga 4, la limita desființării, au continuat.