News

Raport alarmant. La 28 iulie, omenirea a consumat toate resursele pregătite pentru un an. ”Concurență în creștere”

Organizaţiile non-profit Global Footprint Network şi WWF au relatat că joi, 28 iulie 2022, au fost consumate toate resursele pe care ecosistemele le pot regenera într-un an.
28.07.2022 | 16:03
Raport alarmant La 28 iulie omenirea a consumat toate resursele pregatite pentru un an Concurenta in crestere
Omenirea își consumă resursele din ce în ce mai repede. Foto: canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Conform acestui raport preluat de jurnaliștii francezi de la lemonde.fr, s-a confirmat că omenirea trăiește ”pe credit” pentru tot restul anului. Data până la care am consumat toate resursele pe care ecosistemele le pot regenera într-un an a fost atinsă cu o zi mai devreme.

Omenirea a fost avertizată

Asta înseamnă că în 2022, lumea va avea o ”datorie ecologică” de 156 de zile. Astfel a fost readusă în prim-plan Overshoot Day, adică Ziua Supraepuizării Pământului.

ADVERTISEMENT

Această zi marchează data la care omenirea a folosit toate resursele biologice pe care Pământul le regenerează pe parcursul întregului an. Potrivit calculelor organizației americane Global Footprint Network, înregistrarea acestei zile mai devreme decât anul trecut confirmă că acalmia provocată de criza sanitară a fost de scurtă durată.

În 2020, blocajele și restricțiile sanitare impuse de pandemia de Covid-19 au dus Overshoot Day cu trei săptămâni înapoi față de anul 2019. În acest context, reprezentanții World Wide Fund for Nature (WWF), organizaţia non-profit care a inițiat campania în jurul Overshoot Day, au transmis:

ADVERTISEMENT

Singurele perioade de acalmie nu au fost alese sau anticipate. Ele corespund crizelor energetice (1973, 1979), financiare (2008) și de sănătate (2020).”

Poluarea și risipa, ignorate de marile puteri

Reprezentantul WWF Franța, Pierre Cannet, consideră că această Overshoot Day ilustrează faptul că ”sistemul nostru a stagnat de la acordurile de la Paris”. Pentru Laetitia Mailhes, purtătoarea de cuvânt a Global Footprint Network, acest an confirmă următorul aspect:

ADVERTISEMENT

Concurența pentru accesul la resursele de care depindem este în creștere.” Astfel apare următoare întrebare. Omenirea va putea, în cele din urmă, ”să facă ceea ce trebuie să facă pentru a trăi în limitele bugetului ecologic al planetei noastre”? Laetitia Mailhes a completat că ”există o limită pe care trebuie să o recunoaștem”.

De la 1 ianuarie până la 28 iulie, omenirea a consumat din natură atât cât poate reînnoi planeta în întregul an. Acesta este motivul pentru care 28 iulie este Ziua Supraepuizării Pământului”, a declarat Mathis Wackernagel, președintele Global Footprint Network.

ADVERTISEMENT

Într-o zi vom rămâne fără nicio rezervă

El a adăugat că Pământul are multe rezerve, astfel încât omenirea poate epuiza Pământul pentru o anumită perioadă, dar nu îl poate suprautiliza pentru totdeauna.

Global Footprint Network a mai transmis că Overshoot Day a fost înregistrată din ce în ce mai repede în ultimii 50 de ani. Totuși, dacă toată lumea ar fi trăit ca un american, data ar fi căzut și mai devreme, pe 13 martie.

Cele două ONG-uri arată cu degetul spre sistemul de producție alimentară și amprenta ecologică considerabilă a acestuia. În total, mai mult de jumătate din biocapacitatea planetei este folosită pentru a hrăni omenirea.

O mare parte dintre alimente și materiile prime sunt folosite pentru a hrăni animalele, care sunt consumate ulterior. Asta a explicat Pierre Cannet.

Ce se întâmplă în Uniunea Europeană

Acesta a mai spus că în Uniunea Europeană, 63% dintre terenurile arabile sunt direct asociate cu producția animală. Același Cannet a completat că agricultura contribuie la defrișări și la schimbările climatice prin emiterea de gaze cu efect de seră.

Tot agricultura duce la pierderea biodiversității și la degradarea ecosistemelor, utilizând în același timp o cantitate semnificativă de apă dulce. Pe baza unor avize științifice, cele două organizații recomandă reducerea consumului de carne în țările bogate.

Estimările lor arată că dacă am putea reduce consumul de carne la jumătate, am putea muta data depășirii Overshoot Day cu 17 zile. Asta crede Laetitia Mailhes, care a precizat că limitarea risipei alimentare ar împinge data înapoi. Tot ea a indicat că o treime dintre alimentele disponibile pe planetă sunt irosite.

ADVERTISEMENT
Tags: