News

Raport CIA desecretizat: Revoluția din 1989, prin ochii agenților americani. Adevărul despre ”teroriști” și rolul lui Ion Iliescu

Ion Iliescu este prezentat drept ”un fost sfătuitor al lui Nicolae Ceaușescu” și prezentat drept un posibil înlocuitor al acestuia, într-un raport CIA din decembrie 1989.
25.12.2024 | 22:17
Raport CIA desecretizat Revolutia din 1989 prin ochii agentilor americani Adevarul despre teroristi si rolul lui Ion Iliescu
CIA a întocmit un raport Top Secret în care a vorbit despre schimbarea regimului Ceaușescu, după fuga dictatorului din 22 decembrie 1989 / Sursă foto: Historia
ADVERTISEMENT

CIA a raportat zilnic despre situația din România, în zilele Revoluției din 1989. La o distanță de mai bine de 30 de ani, serviciile secrete americane au desecretizat o parte din documente, inclusiv cele transmise de la București, în zilele fierbinți ale Revoluției.

Raport CIA: Ceaușescu, trădat de forțele armate ale Securității

La data de 21 decembrie 1989, un raport CIA încadrat drept ”Top Secret” vorbea despre faptul că ”Ceaușescu va înfrunta poporul”, cu referire directă la discursul televizat din seara respectivă.

ADVERTISEMENT

Atunci, ”Ceaușescu a părut vizibil marcat și obosit”, însă a vorbit despre ”huliganii din Timișoara” ca fiind organizați de ”forțele iredentiste și serviciile străine”.

”Soarta regimului Ceaușescu va depinde de rapiditatea cu care aceste turbulențe se mișcă. Dacă vor continua să se împrăștie și vor ajunge în Capitală, unii șefi ai Securității ar putea să renunțe să se supună ordinelor de a trage în cetățeni cu muniție de război.

ADVERTISEMENT

Orice breșă de disciplină în rândul forțelor de Securitate ar putea duce la o colapsare rapidă și totală a regimului”, se arată în raportul din 21 decembrie 2021.

O zi mai târziu, cu doar câteva ore înainte de fuga lui Nicolae Ceaușescu, CIA transmitea că ”un miting programat în București s-a transformat într-un protest violent la adresa lui Ceaușescu, cu 20.000 de oameni în stradă”.

ADVERTISEMENT

Raport CIA: 200.000 de oameni înarmați, la dispoziția lui Nicolae Ceaușescu. Nici urmă de teroriști

Serviciile americane treceau în revistă și dispozitivele aflate la ordinele regimului Ceaușescu, cu un personal de peste 200.000 de cadre înarmate și gata să intervină:

  • –       20.000 de oameni aflați în forțele de intervenție ale Securității – bine antrenați pentru controlul mulțimilor
  • –       23.000 de polițiști ”care au o reputație recunoscută pentru brutalitate”
  • –       128.000 de soldați, care însă nu sunt echipați și nu au experiența necesară pentru operațiuni interne. Unii dintre aceștia au fraternizat cu protestatarii
  • –       12.000 de membri în Gărzile Patriotice – nu sunt înarmați și sunt folosiți la controale de bază
  • –       20.000 de grăniceri – care controlează intrările și ieșirile din țară.
ADVERTISEMENT

”Este puțin probabil ca forțele Securității să susțină rezistența mai mult de câteva zile. Regimul va continua să se bazeze pe forțele de Securitate, în detrimentul Armatei”, mai arată cei de la CIA. De remarcat că în niciunul dintre rapoartele desecretizate de instituție nu se vorbește despre ”teroriști” sau ”forțe străine care acționează în România”.

Iliescu, pe lista scurtă de succesori ai lui Nicolae Ceaușescu

La întrebarea ”Cine vine după Ceaușescu?”, americanii au alcătuit o listă scurtă de posibili succesori, toți cu rădăcini înfipte adânc în regimul comunist.

”Există câteva figuri politice în România care ar putea prelua puterea dacă ceaușescu ar fi dat la o parte. Printre posibilii succesori se numără Vasile Milea, ministrul Apărării, dar și civili precum: Constantin Olteanu, secretar al afacerilor internaționale, Ion Iliescu, fost consilier al lui Ceaușescu (former Ceaușescu adviser) și Ștefan Andrei, fost ministru de Externe”, se mai arată în documentul consultat de FANATIK.

La data de 23 decembrie, un nou raport vorbea despre înființarea frontului Salvării Naționale, avându-i în frunte pe Ion Iliescu, Corneliu Mănescu și Doina Cornea, care au stabilit deja data alegerilor libere pentru aprilie 1989.

Ce spunea CIA despre arestarea dictatorului

”Surse neoficiale din mass-media indică faptul că Nicolae Ceaușescu și soția lui au fost arestați la Târgoviște în timp ce încercau să părăsească țara. Fiul său, Nicu, a fost capturat în timpul zilei și prezentat la televiziune în timp ce încerca să reorganizeze trupele de Securitate din Sibiu. (…)

Familia Ceaușescu și anturajul acesteia ar putea deveni primele ținte ale răzbunării populare. Cu toate că guvernul militează pentru un proces planificat, sunt șanse mari pentru a asista la violențe și execuții publice”, se mai arată în raportul CIA despre Revoluția Română.

Rușii și-au luat mâna de pe Ceaușescu. Nici vecinii nu-l aveau la inimă

Documentul mai arată că guvernul american a ordonat evacuarea ambasadei de la București încă din data de 22 decembrie 1989, în timp ce președintele sovietic Gorbaciov și-a anunțat sprijinul pentru ”poporul român” și s-a declarat dorința de a continua ”o relație apropiată” cu viitorul regim care va fi instalat la București.

De asemenea, Ungaria, Iugoslavia și Bulgaria și-au exprimat ”optimismul” că relațiile diplomatice se vor îmbunătăți după căderea lui Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT
Tags: