News

Raport devastator ONU! Planeta ar putea traversa o eră a pandemiilor. Care e principala cauză

02.11.2020 | 16:40
Raport devastator ONU Planeta ar putea traversa o era a pandemiilor Care e principala cauza
ADVERTISEMENT

Un raport devastator vine de la ONU, organizație care atrage atenția că până la 850.000 de viruși proveniți de la animale ar putea să îi afecteze pe oameni, dacă nu protejăm natura. De altfel, daunele cauzate de om biodiversității ne conduc într-o eră pandemică. COVID-19, de exemplu, este legat de lilieci și ar fi putut fi transmis oamenilor prin pangolini sau altă specie.

Distrugerea mediului, vorbind despre defrișarea terenurilor, tăierile masive de păduri, schimbările climatice, agricultura intensă și comerțul cu animale sălbatice îi aduc pe oameni într-o apropiere suspectă cu animalele sălbatice.

ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, conform cercetătorilor, aceste animale sunt purtătoare de microbi care pot fi transferați cu ușurință oamenilor. Un raport major publicat de ONU arată că până la 850.000 de viruși nedescoperiți, care ar putea fi luați de oameni, se crede că există la mamifere și gazde aviare.

Raport alarmant al ONU despre pandemii

Raportul, realizat de platforma interguvernamentală științifică-politică a ONU privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice (IPBES), spune că pentru a evita viitoarele pandemii, oamenii trebuie să transforme urgent relația cu mediul

ADVERTISEMENT

Raportul este rezultatul unui atelier virtual de o săptămână în luna iulie a acestui an, la care au participat experți de renume. Se spune că o analiză a dovezilor științifice arată că „pandemiile devin din ce în ce mai frecvente, determinate de o creștere continuă a evenimentelor care stau la baza bolii emergente care le provoacă. Fără strategii preventive, pandemiile vor apărea mai des, se vor răspândi mai rapid, vor ucide mai mulți oameni și vor afecta economia globală cu un impact mai devastator ca niciodată”

Raportul spune că, în medie, cinci boli noi sunt transferate de la animale la oameni în fiecare an – toate cu potențial pandemic. În secolul trecut, acestea au inclus virusul Ebola, de la liliecii de fructe, SIDA, de la cimpanzei, Boala Lyme, de la căpușe și virusul Hendra care a erupt pentru prima oară la un grajd de curse din Brisbane în 1994.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

De asemenea, în raport se estimează că există 1,7 milioane de viruși nedescoperiți în prezent la mamifere și gazde aviare. Dintre acestea, între 540.000 și 850.000 ar putea infecta oamenii.

ONU indică faptul că decât să se acorde prioritate prevenirii focarelor de pandemie, guvernele din întreaga lume ar putea să se concentreze în primul rând pe răspuns. Vorbim despre o depistare timpurie, izolare și speranță pentru dezvoltarea rapidă a vaccinurilor și medicamentelor.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă COVID-19 pentru planetă

După cum se menționează în raport, COVID-19 demonstrează că discutăm despre „o cale lentă și nesigură și, pe măsură ce populația globală așteaptă ca vaccinurile să devină disponibile, costurile umane sunt alarmant în creștere. Vieți pierdute, boli suportate, prăbușirea economică și mijloacele de trai pierdute”.

Această abordare poate afecta și biodiversitatea. De exemplu, ar putea duce la eliminări mari de specii purtătoare identificate. Zeci de mii de animale sălbatice au fost sacrificate în China după focarul SARS, iar liliecii continuă să fie persecutați după apariția COVID-19.

Sursa foto – hepta.ro

Raportul spune că femeile și comunitățile indigene sunt cele mai dezavantajate de pandemii. Femeile reprezintă mai mult de 70% din lucrătorii sociali și din domeniul sănătății la nivel global, iar pandemiile din trecut au afectat în mod disproporționat indigenii, adesea din cauza izolării geografice.

Se spune că pandemiile și alte zoonoze emergente (boli care au sărit de la animale la oameni) cauzează probabil mai mult de 1 trilion de dolari SUA în daune economice anual. Începând cu iulie 2020, costul COVID-19 a fost estimat la 8-16 trilioane de dolari la nivel global. În tot acest timp, specialiștii spun că eventuale costuri ale prevenirii următoarei pandemii sunt probabil de 100 de ori mai mici decât atât.

 

ADVERTISEMENT