News

Raport devastator pentru Kovesi! Ce le cerea procurorilor și cum colabora cu SRI-ul

21.05.2019 | 10:37
Raport devastator pentru Kovesi Ce le cerea procurorilor si cum colabora cu SRIul

Noi probleme pentru Laura Codruţa Koveşi. A apărut un raport devastator pentru fostul şef DNA în care este specificat felul în care aceasta se comporta când era procuror general. Toate datele sunt cuprinse într-un document al Inspecţiei Judiciare cu privire la aplicarea protocolului din 2009 dintre SRI. Actul a fost deja trimis la parchetele din ţară, pentru formularea de observaţii, urmând ca, în cel mai scurt timp posibil, acesta să ajungă pe masa membrilor CSM.

Raport devastator pentru Kovesi!

Astfel, potrivit acestui raport, procurorii ofereau SRI informaţii în baza articolului 6 al Protocolului SRI-PÎCCJ din 2009, semnat de Gabriela Scutea, în locul prim-adjunctului procurorului general, Tiberiu Niţu, şi de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, şi aprobat de procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi de directorul SRI George Maior. De remarcat că articolul în sine este unul destul de permisiv în care se specifică faptul că procurorii trebuie să comunice în termen de 60 de zile modul de valorificare a informaţiilor sau sesizărilor primite de la Serviciu, cu excepţia cazurilor în care, înainte de împlinirea termenului menţionat, se solicită informaţii suplimentare în legătură cu cauza.

Acum, inspectorii judiciari au descoperit că procurorii ofereau informaţii către SRI fără o atenţie prea mare la baza legală pentru un asemenea gest, după ce invocau mai de fiecare dată protocolul SRI-PÎCCJ. Raportul IJ vorbeşte şi despre o adresă trimisă de procurorul general Kovesi, prin care li se cerea procurorilor să-l informeze pe generalul Florian Coldea „în cauze de interes operativ”. Nu este singura problemă descoperită de inspectori.

Raport devastator pentru Kovesi! Kovesi
Laura Codruța Koveși ar putea să aibă probleme serioase în urma raportului. Sursă foto – captură facebook

Președintele CSM a solicitat controlul

„De altfel, la una dintre unităţile de parchet verificate în mod direct, a fost identificată o adresă a PÎCCJ – Cabinet Procuror General datând din 12 iulie 2012 prin care se solicita, în mod imperativ şi în interesul celerităţii comunicării şi coordonării, ca înştiinţările efectuate potrivit art. 6 din protocol să fie adresate UM 0198 Bucureşti, iar în cauze de interes operativ către primul adjunct al directorului SRI”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.

De remarcat că în același raport se precizează și că procurorul-şef al DIICOT din 2011, Codruţ Olaru, actual membru al CSM, i-a trasmis generalului Coldea un întreg rechizitoriu, în format electronic. Inspectorii au considerat însă că transmiterea de informaţii „de interes operativ” de la procurori către ofiţerii SRI poate ridica semne de întrebare din perspectiva articolului 7 al Legii 303/2004. Trebuie specificat că acest control a fost realizat ca urmare a adresei preşedintelui CSM şi prin ordin al inspectorului-şef. Controlul a vizat modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare încheiat între PÎCCJ şi SRI în cursul anului 2009, declasificat în martie 2018.