Alegeri 2024

Raport Expert Forum, cât au cheltuit partidele pentru europarlamentare și locale, până la 16 mai

Raport Expert Forum despre finanțarea campaniei pentru alegerile europarlamentare și pentru cele locale. Cât au cheltuit partidele până la 16 mai
20.05.2024 | 18:17
Raport Expert Forum cat au cheltuit partidele pentru europarlamentare si locale pana la 16 mai
Până la 16 mai s-au cheltuit 11 milioane de lei pentru europarlamentare și 3,8 milioane pentru locale / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un raport Expert Forum despre finanțarea campaniilor electorale pentru alegerile din 9 iunie arată cheltuielile făcute până la data de 16 mai pentru europarlamentare și locale. 11 milioane de lei au fost cheltuiți pentru europarlamentare și 3,8 milioane de lei pentru locale.

Date de la Autoritatea Electorală Permamentă

„EFOR a analizat datele legate de finanțarea campaniei electorale, publicate de Autoritatea Electorală Permanentă la data de 16 mai. Raportul include date despre sursele de finanțare, cheltuieli, topuri cu cele mai mari contribuții pentru fiecare tip de scrutin. De asemenea, am inclus o analiză a cheltuielilor din mediul online, realizate prin Facebook sau Google”, a comunicat Expert Forum.

ADVERTISEMENT

„PSD a angajat cele mai mari cheltuieli”

Raportul Expert Forum arată că, până la data de 16 mai, pentru europarlamentare, „s-au raportat venituri de 40 de milioane de lei, din care 14 milioane de lei provin de la candidați și 26 de milioane de la partid, prin transfer de la partide. Nu au fost declarate fonduri din subvenții”. Expert Forum amintește că la alegerile europarlamentare din 2019 s-au raportat 95 de milioane de lei venituri și 90 de milioane de lei cheltuieli.

EFOR precizează că, până la data de 16 mai, s-au înregistrat cheltuieli de 11 milioane de lei pentru europarlamentare. „PSD a angajat cele mai mari cheltuieli, adică 9.333.162,38, pentru vestimentație. USR a dedicat 411.343,96 lei pentru producția și difuzarea materialelor de propagandă electorală online și 135 mii pentru diverse cheltuieli, iar AUR a dat 1.190.000 lei pentru propagandă online. Ceilalți competitori electorali nu au declarat încă cheltuieli”, potrivit raportului.

ADVERTISEMENT

La alegerile locale, în privința veniturilor, s-au raportat 59 milioane de lei „din partea candidaților (inclusiv cei independenți) și 1,3 milioane din partea partidelor politice, alianțelor și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, prin transferuri la nivel central și la nivel de județ”.

Venituri proprii ale candidaților

Candidații PSD au declarat 31,5 de milioane de lei, candidații PNL 18 milioane de lei din partea candidaților, candidații AUR au declarat 2,3 milioane lei, la PMP candidații au înregistrat venituri de 1,8 milioane de lei, UDMR a declarat 1,6 milioane din partea candidaților, la care se adaugă 180 mii lei din partea partidului, la USR s-au înregistrat venituri de 0.8 milioane de lei plus un milion de lei transferuri ale partidului, arată raportul.

ADVERTISEMENT

„Cea mai mare parte a veniturilor, adică 93%, provin din veniturile proprii ale candidaților (55 mil lei), iar 7% (4 mil lei) din împrumuturi. Donațiile reprezintă sub 1% – 271 mii lei”. „Peste jumătate din fonduri au fost aduse de către candidații la funcția de primar. Contribuții semnificative, de 10 milioane de lei, au adus și candidații la funcția de președinte al CJ”, notează Expert Forum.

Social media

În privința social media media, raportul Expert Forum notează că în cazul Facebook, datele sunt pe perioada 9-15 mai, când s-au înregistrat cheltuieli ale partidelor de aproximativ un milion de lei.

ADVERTISEMENT

„Comparativ, în primele trei luni, conform calculelor EFOR, partidele au cheltuit 2,4 milioane de lei”, potrivit raportului care precizează că PNL a cheltuit cei mai mulți bani (peste 300 de lei), urmați de AUR (200 mii lei), PSD (73 mii lei) și USR (95 mii lei). „De asemenea, am identificat mai multe pagini care au fost promovate, dar al căror proprietar nu este evident. Acestea promovează campanii negative împotriva unor partide sau politicieni”, arată EFOR.

În privința Google, „în perioada 10-16 mai, pe Google s-au cheltuit 235 mii lei, prin 51 de promotori (partide politice sau firme de consultanță), atât de la nivel local prin filiale de partid și pentru candidați locali, cât și central. Campaniile sunt orientate atât pe europarlamentare, cât și pe candidați locali”, informează Expert Forum.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”