Alegeri 2024

Raport Expert Forum: Puține femei înscrise la alegerile locale. Partidul Dianei Șoșoacă, cele mai multe candidate pe listă

Un raport Expert Forum legat de alegerile locale arată că procentul de candidate înscrise este de doar 24%, iar partidul cu cele mai multe femei pe listă e SOS România.
23.05.2024 | 00:00
Raport Expert Forum Putine femei inscrise la alegerile locale Partidul Dianei Sosoaca cele mai multe candidate pe lista
Procentul femeilor înscrise la alegerile locale rămâne mic Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

În topul formațiunilor politice cu cele mai multe femei pe listele de candidați la alegerile locale urmează Pro România cu 30%, PUSL şi Forţa Dreptei cu 28% fiecare.

Raport Expert Forum: Puține femei înscrise la alegerile locale

Expert Forum a publicat un raport care include „statistici generale, date despre participarea femeilor în alegeri, statistici despre competiţia electorală, precum şi o analiză a modului deficitar în care sunt publicate datele”.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru alegerile din 9 iunie s-au înscris 207.390 de candidați, din partea unui număr de 131 de competitori – partide şi alianţe, respectiv 107 de partide, respectiv candidaţi independenţi.

Conform analizei făcute de Expert Forum, datele au fost publicate în format centralizat la mai bine de o săptămână de la rămânerea definitivă a candidaturilor

ADVERTISEMENT

„Setul de date nu include elemente importante precum sexul sau vârsta candidatului, deşi am solicitat acest lucru Biroului Electoral Central. BEC a refuzat, invocând protecţia datelor personale sau lipsa unor prevederi legale.

Cu toate acestea, prin contrast, la europarlamentare s-au publicat numele părinţilor candidaţilor, informaţii care nu par la fel de relevante.

ADVERTISEMENT

EFOR a solicitat BEC să se publice măcar statistici privind genul şi vârsta candidaţilor – dacă sunt considerate date personale -, însă acestea nu au fost făcute publice până acum. Baza de date nu conţine nici informaţii despre profesie sau ocupaţie, deşi în procesele verbale de la birourile electorale sunt incluse aceste informaţii.

Lipsa acestor informaţii limitează posibilitatea de a procesa datele legate de candidaturi şi de a înţelege dacă s-a respectat legislaţia.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nici procesul de contestare a candidaturilor (în 48 de ore de la termenul de depunere) nu e facil în lipsa unei proceduri standardizate de publicare a datelor”, precizează reprezentanţii Expert Forum, citați de News.ro.

Partidul Dianei Șoșoacă, cele mai multe candidate pe listă

Expert Forum a prelucrat datele publicate de Biroul Electoral Central şi a realizat o analiză privind participarea femeilor la procesul electoral.

„Este totuşi absurd faptul că în contextul în care autorităţile publice deţin aceste informaţii şi le-ar putea publica măcar statistic în timp util, trebuie să procesăm date prin proceduri de potrivire de nume (match) şi să le verificăm manual.

Cercetarea are anumite limite, care ţin de procesarea unui număr semnificativ de nume, timpul scurt pentru procesarea datelor şi posibilitatea ca anumite nume aparţinând unor candidaţi de diferite etnii să nu fie recunoscute şi marcate corespunzător.

Datele au fost procesate folosit un script informatic şi au fost ulterior verificate manual”, mai spun autorii raportului.

Procentul de candidate rămâne relativ scăzut, la 24% dintre candidaţi chiar dacă în creştere cu aproape două procente faţă de anul 2020, dar şi faţă de 2016, când 21% dintre candidaţi au fost femei.

La partidele care se află în top 10 ca număr de candidaturi depuse, cele mai multe femei proporţional cu numărul total de candidaţi ai partidului se regăsesc pe listele SOS România (35%), Pro România (30%), PUSL şi Forţa Dreptei, cu 28%.

PSD are 22% femei candidaţi, iar PNL 21%. La AUR candidatele reprezintă 26%, iar la USR şi PMP câte 27%. La REPER 33% dintre candidaţi sunt femei, iar la UDMR acestea reprezintă 25%. Aproape 17% dintre candidaţii independenţi sunt femei.

ADVERTISEMENT
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul...
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul care conduce România...”
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat...
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și...
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și a reușit să se îmbogățească
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară,...
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară, la Timiş: "Oamenii vor fi mai fericiți"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român....
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român. Suma a fost făcută publică
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe:...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe: 'Mi-am dat seama că...'
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție...
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce...
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce pensie incredibilă are actrița
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu...
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu am zis că accept, am zis că iert”
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit...
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte...
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte de eveniment: „I-am comandat pe un site și de patru ori mi-au trimis banii înapoi”