News

Raport incendiar al CIA despre România anului 1990! Cum vedeau americanii mineriadele lui Ion Iliescu. Exclusiv

01.07.2020 | 12:40
Raport incendiar al CIA despre Romania anului 1990 Cum vedeau americanii mineriadele lui Ion Iliescu Exclusiv
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă în exclusivitate raportul CIA despre România anului 1990, un raport care arată că americanii erau la curent cu tot ce se întâmpla în țara noastră.

În urmă cu exact 30 de ani, mai exact pe 30 iunie 1990, CIA întocmea un dosar cu situația din această zonă a Europei, un dosar în care România avea parte de un capitol aparte.

ADVERTISEMENT

Astfel, americanii nu au ezitat o clipă și au notat că între președintele de atunci, Ion Iliescu și șeful Executivului, Petre Roman existau animozități serioase.

Date exclusive despre raportul CIA legat de România anului 1990!

Conform CIA, premierul Petre Roman și-ar fi dorit o accelerare către economia de piață, în timp ce șeful statului prefera o abordare mult mai lentă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, americanii au notat că ministrul Culturii, Andrei Pleșu i-a recomandat public lui Ion Iliescu să apeleze la sfătuitori mult mai buni pentru ca o a doua ieșire în decor, la fel cum a fost cea în care a chemat minerii la București, să nu mai existe pe viitor.

„În această săptămână, premierul Roman a prezentat noile planuri ale guvernului pentru accelerarea tranziției la o economie de piață. A avertizat despre o prăbușire iminentă dacă nu se iau măsuri drastice pentru a reduce cererile salariale și creșterea productivității, în timp ce a admis că reformele vor fi perturbatoare și ar putea duce la concedieri.

ADVERTISEMENT

Bucureștiul a început deja să eficientizeze ministerele economice, restituie taxele vamale, se rupe de piața neagră și discută despre reluarea exportului de produse alimentare. Î

ntre timp, Ministrul Culturii a sugerat public săptămâna aceasta că președintele Iliescu are nevoie de consilieri mai buni pentru a-l împiedica să reacționeze excesiv, așa cum a făcut-o atunci când el a chemat minerii la București pentru acțiuni vigilente în urmă cu două săptămâni”, se arată în raportul CIA.

ADVERTISEMENT

Americanii au înțeles perfect ceea ce a reprezentat mineriada anului 1990. La fel au făcut-o și țările din vestul Europei care au strâmbat din nas după ce au văzut felul în care Ion Iliescu a ales să rezolve problema.

„Solicitările lui Roman pentru reforma pieței diferă enorm față de abordarea lentă a președintelui Iliescu și pot face parte dintr-un efort de depărtare al său față de șeful de stat. Planurile de reformă ale lui Roman, precum și cele de numire a unor oameni noi în cabinet sunt, de asemenea, destinate să repare dezastrul făcut de mineri imaginii României în vest.

Roman va avea probleme în implementarea reformelor radicale, mai ales dacă necesită ca întreprinderi de stat ineficiente să concedieze muncitori, trecând peste o promisiune a Frontului Salvării Naționale”, mai scrie în raportul CIA.

Vă readucem aminte că au trecut nu mai puțin de trei decenii de la mineriada din 13-15 iunie 1990! Atunci, autoritățile au luat decizia de a-i îndepărta cu forța pe ultimii manifestanţi rămaşi în Piaţa Universităţii după protestul anticomunist maraton început în 22 aprilie 1990.

Momentul cel mai dramatic a avut loc când la București au ajuns minerii. Aceștia au venit la invitația președintelui de atunci, Ion Iliescu, fost șef de stat încă judecat pentru această culpă.

De altfel, mineriada a reprezentat a treia ocazie în care FSN s-a folosit de minerii din Valea Jiului ca forţă de represiune împotriva celor care contestau regimul instaurat după Revoluţia din decembrie 1989.

„Avem de-a face cu o încercare de rebeliune de tip legionar. Elemente declasate, manevrate de forţe interesate în destabilizarea ţării şi ignorarea opţiunii exprimate de poporul nostru s-au dedat la acte grave de violenţă.

Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită”, era apelul lui Ion Iliescu în 13 iunie 1990.

Un apel căruia minerii i-au răspuns.  La capătul a trei zile înfiorătoare, patru oameni au fost uciși, alți trei răniți prin împuşcare, în timp ce peste 1.200 de persoane au fost maltratate şi lipsite abuziv de libertate.

ADVERTISEMENT
Tags: