Sport

Analiză tulburătoare: un jucător se prăbuşeşte pe teren o dată la patru zile! Cluburi mari, acuzate că ignoră sfaturile medicilor cardiologi

Din ce în ce mai mulţi fotbalişti se prăbuşesc pe teren, în timpul meciurilor sau al antrenamentelor, iar mai multe rapoarte arată date îngrijorătoare.
26.11.2021 | 12:18
Analiza tulburatoare un jucator se prabuseste pe teren o data la patru zile Cluburi mari acuzate ca ignora sfaturile medicilor cardiologi
2021 este anul în care numărul de jucători prăbuşiţi pe teren a cunoscut o creştere majoră
ADVERTISEMENT

Numărul de fotbalişti care se prăbuşesc pe teren este în creştere, iar doar în ultimele zile s-au produs trei cazuri care au devenit cunoscute la nivel internaţional. Charlie Wyke (Wigan), Adama Traore (Sheriff Tiraspol) şi John Fleck (Sheffield United) au avut probleme la mijlocul săptămânii şi au acuzat dureri în zona pieptului.

Exemplele vin după ce cotidianul Berliner Zeitung a analizat cazurile recente de jucători care s-au prăbuşit pe teren, în perioada 11 iulie-15 octombrie, iar rezultatul raportului a fost unul de-a dreptul tulburător: un fotbalist cade pe gazon o dată la patru zile. Recent, un alt raport provoacă temeri în lumea fotbalului. Daily Mail a anunţat că marile cluburi ignoră sfaturile doctorilor cu privire la cazurile cu condiţii fatale.

ADVERTISEMENT

Cazul Christian Eriksen, momentul de start al investigaţiei jurnaliştilor germani

Pe 12 iunie, în a doua zi de la EURO 2020, Christian Eriksen se prăbuşea pe teren în timpul meciului Danemarca – Finlanda 0-1. Sute de milioane de telespectatori au privit cum internaţionalul danez a fost resuscitat pe teren, după intervenţia promptă a medicilor. Jucătorul şi-a revenit la spital, însă nu a mai intrat pe teren după acel moment.

Evenimentul i-a făcut pe jurnaliştii de la Berliner Zeitung să centralizeze toate cazurile din lumea fotbalului în perioada 11 iulie-15 octombrie, iar în această perioadă de timp au apărut 23 de cazuri de fotbalişti, antrenori sau arbitri care au acuzat probleme cardiace. Patru dintre aceste cazuri au avut ca rezultat decesul persoanei în cauză.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe cazuri din raportul jurnaliştilor nemţi provin din Germania, astfel că cifrele sunt şi mai îngrijorătoare, în condiţiile în care astfel de cazuri apar în întreaga lume. La două săptămâni după această analiză, Segio Aguero s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului Barcelona – Alaves 1-1, iar medicii l-au diagnosticat cu aritmie cardiacă.

“În funcţie de studiu, sunt între 0,7 şi 3 cazuri de deces, în fiecare an, la fiecare 100.000 de persoane implicate în sport. Conform datelor German Heart Foundation (Fundaţia Cardiologilor din Germania), 96% dintre atleţii afectaţi sunt bărbaţi”, a anunţat un reprezentant al fundaţiei.

ADVERTISEMENT

Raportul care dă vina şi pe cluburi. Trei puncte care nu sunt luate în calcul

Alte cazuri au apărut şi după analiza jurnaliştilor germani, iar Daily Mail a publicat recent un nou raport îngrijorător. Totul s-a bazat pe un studiu din 2018, care anunţa că 1 din 280 de fotbalişti a avut o afecţiune cardiacă ce putea să fie fatală. Englezii au dezvăluit că experţii consultaţi au ridicat trei mari semne de alarmă.

  • mai multe vieţi vor fi pierdute din cauza naivităţii din lumea fotbalului cu privire la stopul cardiac
  • există diferende între cluburi şi medici cu privire la jucătorii cu afecţiuni potenţial fatale, care ar trebuis să se retragă, sfaturile medicale fiind adesea ignorate
  • cluburile de top nu fac toate teste disponibile, chiar dacă inimile sportivilor de elită sunt expuse unui risc ridicat
ADVERTISEMENT

“Dacă aveţi o maşină cu ceva în neregulă la motor şi decideţi să mergeţi cu ea prin deşert, vă supuneţi unui mare risc. Nu este normal ce se întâmplă cu sportivii”, a explicat Steven Cox, medic al Centrului de Risc Cardiac pentru Tineri din Marea Britanie.

Motivele din spatele numărului mare de cazuri de fotbalişti cu probleme

Un aspect important, din spatele numărului mare de cazuri, este cel legat de circulaţia informaţiei. După apariţia internetului, datele legate de jucători care s-au prăbuşit pe teren sau au murit din cauza problemelor cardiace s-au înmulţit. În trecut, cazuri precum cele din ligile inferioare engleze sau norvegiene nu ar fi apărut în presa internaţională.

Motivul apariţiei acestor cazuri a fost dezvbătut şi de medicul Sanjay Sharma, unul dintre cei mai cunoscuţi cardiologi din lume.

“Fotbalul s-a schimbat. Este mai rapid, mai dinamic şi fotbaliştii joacă acum mai multe meciuri decât în trecut. Sunt mult mai multe competiţii, mai multe meciuri internaţionale”, spunea Sanjay Sharma pentru The Athletic.

Vaccinul COVID-19, un alt motiv al numărului mare de cazuri?! “Ar fi iresponsabil”

Cum numărul mare de cazuri de fotbalişti prăbuşiţi pe teren s-a suprapus cu pandemia de coronavirus, medicul Sanjay Sharma a fost întrebat dacă vaccinul COVID-19 ar putea să fie un motiv.

“Să spun că vaccinul ar putea fi implicat ar fi cel mai iresponsabil lucru din lume. Suntem încă pe un teritoriu necunoscut, dar este adevărat că anumiţi bărbaţi au avut inima inflamată după a doua doză.

Dacă priveşti la statisticile din America, unul din 20.000.000 de bărbaţi tineri, vaccinaţi, a avut probleme. Comunitatea sportivă este mult mai mică. Ar trebui să fie un număr mai mare de sportivi cu stop cardiac pentru a face o posibilă legătură cu vaccinarea”, a mai explicat medicul cardiolog.

Alex Răuţă, probleme respiratorii după un meci al lui Dinamo

Nici Liga 1 nu a fost ocolită, iar Alex Răuţă le-a dat mari emoţii dinamoviştilor. Mijlocaşul de 29 de ani s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului Dinamo – Rapid 1-1, de pe 23 octombrie, după ce a acuzat probleme respiratorii. Jucătorul a fost transportat la spital, unde a fost supus mai multor investigaţii medicale. Între timp, fotbalistul a revenit pe teren, după ce a ratat 3 meciuri.

“Am primit analizele complete. Din fericire, analizele au ieșit bine, sunt în regulă. Nu putea nimeni să riște să mă lase să revin la antrenamente dacă mai aveam probleme. Mă simt bine și asta e tot ceea ce contează în acest moment”, a declarat Alex Răuţă pentru FANATIK.

Cele mai cunoscute cazuri de jucători prăbuşiţi pe teren din ultima perioadă

  • Sergio Aguero (33 ani) a fost diagnosticat cu aritmie cardiacă, după ce a acuzat probleme în timpul meciului Barcelona – Alaves 1-1 (30 octombrie 2021)
  • Emil Palsson (28 ani) a suferit un stop cardiac în timpul unui meci din liga a doua a Norvegiei. A fost resuscitat pe teren şi transportat la spital. A scăpat cu viaţă, însă sunt şanse mici să mai joace vreodată (1 noiembrie 2021)
  • John Fleck (30 ani) s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului Reading – Sheffield United. A fost transportat de urgenţă la spital şi a fost externat după o zi. Clubul nu a oferit vreo explicaţie despre situaţia medicală a jucătorului (23 noiembrie 2021)
  • Adama Traore (25 ani) a acuzat probleme în zona pieptului şi s-a aşezat pe gazon, în finalul meciului Sheriff Tiraspol – Real Madrid 0-3. Campioana Moldovei nu a oferit explicaţii despre acest caz.
  • Charlie Wyke (28 ani) s-a prăbuşit pe teren în timpul unui antrenament la Wigan, echipă din liga a treia engleză, şi a fost spitalizat. Se află în stare stabilă, însă clubul nu a precizat motivul pentru care jucătorul a ajuns la spital (25 noiembrie 2021)
ADVERTISEMENT