News

MAE nu își asumă nicio vină după votul din diaspora, într-un raport trimis Vioricăi Dăncilă! Reacția explozivă a lui Rareș Bogdan

07.06.2019 | 11:32
MAE nu isi asuma nicio vina dupa votul din diaspora intrun raport trimis Vioricai Dancila Reactia exploziva a lui Rares Bogdan
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe a trimis un raport premierului Viorica Dăncilă prin care nu își asumă nicio vină privind haosul de la votul pentru diaspora. Ministerul condus de Teodor Meleșcanu a identificat mai multe cauze pentru faptul că românii care trăiesc în străinătate nu au reușit să voteze. În mod inedit, MAE se absolvă de orice vină pentru această situație. Acest lucru a atras furia unuia dintre principalii actori ai alegerilor europarlamentare, liberalul Rareș Bogdan.

Raportul MAE privind votul din diaspora de la alegerile europarlamentare

Unul dintre motivele care apar în raportul MAE este dat de faptul că referendumul pe Justiție dorit de Klaus Iohannis a întârziat perioada de votare. Astfel, în loc să dureze 2 minute, votul a ajuns să dureze 7 minute, din cauza faptului că trebuiau să fie completate trei buletine de vot. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a dat vina pe faptul că au avut doar două tablete pe secție care asigurau legalitatea votului și prevenirea votului multiplu iar acest lucru, la care se adaugă lipsa vitezei la internet este considerată un alt motiv pentru care s-au creat cozile la diaspora.

ADVERTISEMENT

Un alt vinovat pe care îl găsește MAE în acest raport sunt partidele politice care nu și-au manifestat interesul de a desemna reprezentanți în comisiile secțiilor de votare. Nu în ultimul rând, MAE dă vină și pe români. „Un alt factor l-a constituit implicarea unor grupuri de susţinători ai unor anumite formaţiuni politice, deşi prevederile legale nu permit activităţi electorale în ziua votării. Mai mult, au existat acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni cu 5-6 autocare sau maşini (turism electoral), ceea ce ducea în mod automat la o presiune majoră asupra secţiilor de votare sau influenţau deciziile alegătorilor. În mare parte, aceste grupuri au rămas în zona secţiilor de votare şi după ce au votat şi au creat incidente, până la venirea forţelor de ordine, care au asigurat închiderea secţiei de votare”, se arată în raportul uluitor al MAE, prezentat de Mediafax.

Raportul MAE privind votul diasporei la Alegerile europarlamentare din 26 mai *foto: economica.net

Rareș Bogdan a făcut praf raportul Ministerului Afacerilor Externe

Primul politician aflat pe lista PNL la alegerile din 26 mai, Rareș Bogdan, a făcut praf într-o postare pe facebook instituția condusă de Meleșcanu, după raportul MAE: „Asta e chiar nesimțire crasă! Așa arată vinovații pentru organizarea ticăloasă și premeditată a procesului electoral din Diaspora în viziunea MAE…… CLAR, acolo deja e o problemă gravă ce trebuie urgent dinamitată. Reformă TOTALĂ în MAE!”

ADVERTISEMENT

Și președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia lui Teodor Meleșcanu, la câteva zile după alegeri: „După atâtea probleme trebuie să urmeze și măsuri politice. Cei care au organizat intenționat prost aceste alegeri, trebuie să plătească cu funcția. Așadar, fiindcă nu au știut să își dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de externe și a doamnei ministru de interne. Imediat însemnând imediat!”, spunea liderul de la Cotroceni.