News

Raport secret CIA: ”În 1970, Rusia pregătea o invazie militară în România”. Nicolae Ceaușescu a răspuns cu o armată de un milion de voluntari

Un raport secret al CIA avertiza despre o posibilă invazie a Rusiei în România, în mai 1970. La acea vreme, sovieticii erau deranjați de politica adoptată de regimul Ceaușescu, cu deschidere către SUA și China.
01.04.2022 | 09:04
Raport secret CIA In 1970 Rusia pregatea o invazie militara in Romania Nicolae Ceausescu a raspuns cu o armata de un milion de voluntari
Nicolae Ceaușescu era vizat de o invazie militară a Moscovei, conform unui raport CIA din 1970 / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Serviciile secrete americane au transmis către Washington, pe 20 mai 1970, un raport secret, conform căruia România ar urma să suporte sancțiuni aspre din partea URSS, inclusiv o invazie militară. Motivul era legat de politica internațională adoptată de Nicolae Ceaușescu și de apropierea acestuia de Statele Unite și China. Raportul a fost declasificat în 2020.

Ceaușescu, chemat de urgență la Moscova, în mai 1970

Raportul intitulat ”Romania: Maverick in Trouble?” conține 30 de pagini și a fost transmis oficialilor de la Washington la două zile după ce Nicolae Ceaușescu a ajuns la Moscova, deși guvernul de la București se confrunta cu o situație de criză majoră provocată de inundații.

ADVERTISEMENT

”Discuțiile au urmat programul stabilit și s-au încheiat pe 19 mai, dar se pare că au acoperit și teme la care sovieticii și românii nu s-au pus de acord până acum. Un raport al agenției TASS sugerează că românii au început să cedeze presiunii. Având în vedere poziția dură adoptată de Moscova față de România în ultimele luni, această întâlnire ridică posibilitatea ca sovieticii să apeleze la măsuri extreme pentru a-și restabili autoritatea asupra României”, scriau agenții americani în urmă cu 52 de ani.

raport CIA
România urma să fie invadată de URSS, în cazul în care refuza să se supună politicii dictate de la Moscova

Serviciile secete americane vorbeau la acea vreme despre ”argumente militare, economice și politice” pe care Moscova vrea să le folosească împotriva regimului de la București.

ADVERTISEMENT

Rușii erau deranjați de vizita lui Nixon la București

Nicolae Ceaușescu devenise o problemă pentru ruși datorită nesupunerii lui și a faptului că ”punea interesul național înaintea îndatoririlor internaționale, subestimând ”pericolul imperialist”, ceea ce înseamnă o rupere de doctrina marxist-leninistă”. De asemenea, generalul Yakubovsky, comandant al Pactului de la Varșovia, avertiza că ”orice minimă tentativă de a pune interesele externe proprii înaintea politicii de apărare a socialismului este absolut inadmisibilă”. Deși nu a dat nume, Ceaușescu era ținta acestor critici.

Lucrurile s-au precipitat și mai mult în vara anului 1969, atunci când președintele Nixon a venit la București, iar rușii au aflat de acest lucru cu 5 luni înainte.

ADVERTISEMENT

”La scurtă vreme, oficiali ai ambasadei Rusiei la București au fost atenționați de două surse sovietice – prima dată de un corespondent al agenției TASS și apoi de un diplomat de rang înalt – că Ceaușescu a fost ”invitat” la Moscova, cu câteva zile mai devreme de centenarul Lenin pentru a discuta probleme bilaterale. (…) S-a constatat că Ceaușescu și-a limitat vizita la Moscova, cu ocazia centenarului Lenin la minimul de protocol”, se mai arată în raportul CIA.

CIA: Rusia desfășoară exerciții militare ample pentru a avertiza România

În acest context, serviciile secrete americane avertizau că un posibil conflict armat între Rusia și România ar putea avea loc în viitorul apropiat. URSS începuse o serie de exerciții militare extinse care, în viziunea americanilor, reprezentau un avertisment cât se poate de serios pentru guvernul de la București.

ADVERTISEMENT

”Mai mulți observatori din vest cred că manevrele din zona Dvina reprezintă un avertisment special pentru București. La prima vedere, judecând după dimensiunea exercițiului și tacticile armatei sovietice ar putea sugera o simulare pentru problema sino-sovietică, însă Radio Moscova a ținut să prezinte aceste manevre în programele lor de limbă română pe care le-au transmis pentru a atrage audiență din Europa.

La vest de Munții Urali are loc o desfășurare la scară largă de trupe pe care sovieticii o pot aduce ”în apărarea socialismului”, iar acest lucru poate avea implicații extrem de negative pentru România”.

Raport secret CIA
Americanii luau în calcul un scenariu identic cu cel petrecut în Cehoscolvacia, în 1968

Raportul secret scrie și despre răspunsul României la manevrele militare ale Rusiei. Americanii amintesc de reînființarea celebrelor Gărzi Patriotice, pe care americanii o considerau ”o grupare paramilitară care numără un milion de membri”, formată din voluntari și care a fost creată pentru a rezista militar în fața oricărui invadator. De asemenea, serviciile de intelligence amintesc de faptul că în martie 1969, România și-a modificat legislația pentru ca Ceaușescu să dețină control total asupra forțelor armate.

”Refuzul Bucureștiului ar da pretext unei invazii sovietice”

În acest context, americanii luau în calcul o posibilă invazie a României de către armata sovietică, așa cum s-a întâmplat cu Cehoslovacia, în 1968. Totuși, spuneau aceștia, un conflict armat cu România ar stârni reacții internaționale mult mai ”neplăcute” pentru Kremlin.

”Pe de altă parte, răbdarea Kremlinului pare să se fi epuizat. Orice răspuns pe care Bucureștiul l-ar da manevrelor de amploare ale Pactului de la Varșovia pe teritoriul României ar putea oferi o deschidere pentru intervenția militară. Orice eroare politică a României poate deschide calea pentru stabilirea unei prezențe militare sovietice copleșitoare. Refuzul sau întârzierea adoptării sfaturilor venite de la Moscova ar putea servi drept pretext unei invazii sovietice”, se mai arată în raportul serviciilor americane.

Agenții CIA au scris și despre ”pasivitatea românilor de-a lungul secolelor”, însă ”Kremlinul nu se poate baza pe faptul că românii nu vor lupta, ținând cont și de semnalele date de București prin reînființarea Gărzilor Patriotice.

În orice caz, mai credeau aceștia, Ceaușescu va continua să fie ”atacat și hărțuit”, până când va schimba ”poziția unică a Bucureștiului în comunitatea comunistă”.

ADVERTISEMENT