News

Raport UNICEF: Epidemia a dus în România la o creștere a vulnerabilității copiilor în situație de risc

27.05.2020 | 11:08
Raport UNICEF Epidemia a dus in Romania la o crestere a vulnerabilitatii copiilor in situatie de risc
ADVERTISEMENT

Un raport al UNICEF arată că reducerea activității economice în România în timpul epidemiei de COVID-19 a dus la creșterea numărului familiilor cu venituri reduse. Acest lucru a avut un impact direct asupra copiilor aflați deja în categorii defavorizate, informează Mediafax.

Epidemia a afectat mai mult familiile sărace

Concluzia este connținută în a doua rundă a Evaluării rapide a situației copiilor și familiilor, cu accent pe categoriile vulnerabile, în contextul epidemiei de COVID-19. Raportul UNICEF a fost întocmit pe baza răspunsurilor oferite de 2.230 de adolescenți și tineri din întreaga țară și a intervievării a 120 de profesioniști din domeniul asistenței sociale din județele Bacău, Brașov, Dolj, Ilfov.

ADVERTISEMENT

Principalele probleme ale comunităților în care trăiesc au fost indicate de către respondenți ca fiind respectarea măsurilor de izolare – 54%, nesiguranța locului de muncă al părinților – 21%, lipsa materialelor de igienă și protecție – 16%.

Copii despărțiți de părinți din cauza izolării la domiciliu sau a carantinei au indicat drept principale probleme furnizarea de alimente, medicamente și alte produse – 45% și sprijin pentru a putea învăța de acasă – 28%.

ADVERTISEMENT

Față de prima rundă a evaluării rapide, am constatat creșteri ale numărului de respondenți care au semnalat ca fiind problematică asigurarea produselor de bază, pe primul loc fiind semnalate produsele de igienă, urmate de alimente. De asemenea, a crescut numărul celor care semnalează dificultăți de acces la medicamente și vaccinuri”, se arată în raportul UNICEF.

Cele mai afectate categorii de copii sunt cei care provin din familii sărace, din familii de romi sau din familiile care trăiesc în locuințe supraaglomerate.

ADVERTISEMENT

Așadar, este necesară susținerea unei mai bune implicări a personalului din cabinetele de familie la nivelul comunităților locale, prin extinderea duratei programului de lucru al cabinetelor și a vizitelor în comunitate. De asemenea, este necesară o mai bună conlucrare între personalul medical, autorități și asistenți sociali astfel încât nevoile oamenilor să poată fi identificate și rezolvate eficient”, menționează sursa citată.

Afectată a fost și capacitatea copiilor defavorizați de a participa la cursurile online, iar situația lor a fost agravată de nivelul redus al competențelor digitale în cazul unor cadre didactice.

ADVERTISEMENT

În cazul copiilor separați de familii din cauza carantinei, serviciile de asistență socială au lăsat de dorit, inclusiv din cauza temerii personalului  din aceste servicii de a contacta boala.

ADVERTISEMENT
Tags: