ADVERTISEMENT
News

Raportarea rezultatelor testelor rapide COVID, obligatorie de luni, 4 ianuarie. Decizia ministrului Sănătății

Autor: Adrian Baciu | 03.01.2021 | 09:37
Raportarea rezultatelor testelor rapide COVID, obligatorie de luni, 4 ianuarie. Decizia ministrului Sănătății
Raportarea rezultatelor testelor rapide COVID, obligatorie de luni, 4 ianuarie. Decizia ministrului Sănătății. Sursa foto: colaj Fanatik

De luni, 4 ianuarie, raportarea testelor rapide pentru COVID 19 va fi obligatorie în România, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că, pe lângă testele Real Time PCR, cabinetele și clinicile medicale, spitalele, dar și medicii de familie vor fi obligați să raporteze rezultatele testelor rapide.

În bilanțul zilnic al situației pandemiei de coronavirus din țară, raportat de Grupul de Comunica Strategică, urmează să se vadă o ușoară creștere a numărului de infectări la 24 de ore.

ADVERTISEMENT

De luni, raportarea rezultatelor testelor rapide COVID devine obligatorie în România

Decizie importantă luată de noul ministru al Sănătății din Guvernul Cîțu în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Vlad Voiculescu, a decis, conform Antena 3, ca începând de luni, 4 ianuarie, raportarea testelor rapide pentru COVID-19 să devină obligatorie în România.

Prin urmare, pe lângă testele PCR, cabinetele și clinicile medicale, spitalele, dar și medicii de familie vor fi obligați să raporteze rezultatele testelor rapide antigen.

ADVERTISEMENT

Această decizie a autorităților vine după ce, în ultima perioada, numărul testărilor PCR a scăzut semnificativ, de la o medie de 30-35.000 în perioada de dinainte de alegeri, la 15-20.000, deși ”capacitate de testare” anunță de oficialii fostului Guvern ar fi de 50.000 de teste/zi.

Eficiența testelor rapide, mult sub cea a celor PCR

În comparație cu testele Real Time-PCR, care sunt mult mai laborioase, pun în evidenţă materialul genetic al virusului SARS-CoV-2 şi au cea mai mare eficiență, testele rapide antigen pun în evidenţă prezenţa antigenelor virale, componente ale virusului SARS-COV-2 și nu sunt la fel de exacte.

ADVERTISEMENT

Pe de-o parte specialiștii susțin că eficiența lor este de aproximativ 50%, în timp ce pe de altă parte există specialiști care sunt de părere că au un rezultat precis de până la 90%.

România a achiziționat 3 milioane de teste antigen

În noiembrie 2020, Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, anunța că Guvernul va cumpăra 3 milioane de teste rapide de antigen pentru Covid-19 ce urmează să fie folosite în unitățile de primiri urgențe (UPU) din spitalele din țară.

ADVERTISEMENT

La finalul lunii octombrie, un nou ordin al ministrului Sănătății (nr. 1.819/2020) a prevăzut că unitățile de primiri urgențe (UPU) vor folosi teste rapide de antigen pentru identificarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Cele 3 milioane de teste de antigen vor fi achiziționate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Testele de detecție a antigenelor SARS-CoV-2 vor fi utilizate pentru triajul simptomaticilor, conform definiției de caz, în UPU, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid aceste unități, dar în siguranță.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!