News

Raportul ORDA în 2023 pentru drepturile de autor şi drepturi conexe: ”A fost unul dintre cei mai fructuoși ani!”

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a înregistrat în 2023 unul dintre cei mai buni ani de la înființarea instituției, în urmă cu 28 de ani.
02.07.2024 | 18:07
Raportul ORDA in 2023 pentru drepturile de autor si drepturi conexe A fost unul dintre cei mai fructuosi ani
ORDA a publicat raportul de activitate pentru anul 2023 Sursa foto: Pagina de Media
ADVERTISEMENT

Pentru prima dată după 16 ani, România are o Strategie națională în domeniul proprietății intelectuale, care acoperă perioada 2024-2028, au anunțat reprezentanții ORDA, care au publicat Raportul de activitate aferent anului 2023 în Monitorul Oficial.

ORDA: Anul 2023, unul dintre cei mai fructuoși pentru titularii de drepturi de autor

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) este organ de specialitate al administrației publice centrale în subordinea Guvernului. Oficiul este condus din mai 2022 de Andrei-Simion Ijac.

ADVERTISEMENT

„Cu toate că ne-am propus obiective extrem de ambițioase și importante pentru anul 2023, am reușit, împreună cu colegii mei, îndeplinirea acestora, precum și alte activități și acțiuni de o mare însemnătate pentru toate categoriile de titulari de drepturi, utilizatori, societate civilă, autorități care activează în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, și nu în ultimul rând, pentru simplii cetățeni interesați de acest sector cu o contribuție majoră la dezvoltarea economică!”, precizează directorul general ORDA..

Principalele obiective amintite de sursa citată sunt: aprobarea prin HG și publicarea ”Strategiei naționale în domeniul proprietății intelectuale 2024-2028” și finalizarea cu succes a proiectului ”eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe”.

ADVERTISEMENT

Acesta din urmă a beneficiat de cofinanțare din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. eORDA „transpune principiile bunei guvernări, a dezvoltării durabile, a eficienței și eficacității, scăderea birocrației și simplificarea procedurilor administrative”, mai precizează sursa citată.

Oficiul, parte a negocierilor de aderare la OCDE

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a fost parte activă a reuniunilor Comitetului Național pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și a reprezentat interesele României în domeniu la nivelul UE și în cadrul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI).

ADVERTISEMENT

Participarea ORDA la „evenimente internaționale organizate cu sprijinul sau sub egida OMPI, cum ar fi cea de-a 5-a ediție a Conferinței Regionale OMPI privind Proprietatea Intelectuală în Economia Digitală pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM), evenimentul de diplomație publică cu prilejul Adunării Generale ale Statelor Membre OMPI, revista în format electronic a Grupului regional CEBS din cadrul OMPI reprezintă alte repere semnificative, care au contribuit la sporirea vizibilității României pe plan internațional”, mai arată reprezentanții Oficiului.

În cursul anului 2023, ORDA a reușit să ajungă la zi cu desfășurarea controalelor anuale și punctuale la organismele de gestiune colectivă. Oficiul a emis peste 33 de decizii de intrare în legalitate și de reglementare a activității organismelor de gestiune colectivă.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește educația pentru Drepturile de Proprietate Intelectuală, ORDA, alături de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), în colaborare cu OMPI și cu sprijinul Ministerului Educației au organizat în perioada 27 septembrie – 30 decembrie 2023 un curs de formare și activități de pregătire în trei etape, dedicat profesorilor.

România este una dintre puținele țări din lume care care are o Programă Școlară la nivel liceal pentru disciplina Educație pentru Drepturile de Proprietate Intelectuală.

Colaborare strânsă cu Republica Moldova

ORDA a semnat în 2023 un Memorandum de Înțelegere între ORDA, OSIM și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) vizând „oferirea sprijinului pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, inclusiv prin alinierea legislației din domeniul proprietății intelectuale la acquis-ul european relevant”.

Autoritățile din domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe din cele două țări organizează anual un Concurs pentru tineri, fiind doar unul din exemplele de „bune practici și durabilă colaborare” dintre cele două state.

În cadrul eforturilor de a sublinia necesitatea respectării și promovării drepturilor de proprietate intelectuală, ORDA a produs în aprilie 2023, cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, cu sprijinul SRTv, un spot video de 30 de secunde, difuzat de mai multe televiziuni de largă audiență, precum și de către cele locale, o premieră în domeniu.

„Aș dori să reiterez și cu acest prilej faptul că ORDA va continua și în perioada următoare, prin transparenţă, creativitate, responsabilitate şi profesionalism, să contribuie la dezvoltarea, protejarea și promovarea domeniului dreptului de autor şi drepturilor conexe, sector vital în dezvoltarea economică, dar şi socio-culturală a societăţii!”, a mai declarat Andrei-Simion Ijac, Directorul general al Oficiului.

Legislația care reglementează activitatea ORDA

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) este organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, fiind „autoritate unică de reglementare, evidenţă prin registre naţionale, supraveghere, autorizare, arbitraj şi constatare tehnico-ştiinţifică în domeniul dreptului de autor şi al drepturilor conexe”.

Atribuțiile ORDA sunt stabilite prin Legea nr. 8/1996 ”privind dreptul de autor și drepturile conexe”, republicată, modificată și completată, și prin HG 401/2006 ”privind organizarea, funcționarea, structura personalului si dotările necesare îndeplinirii atribuţiilor, modificată și completată”.

Întregul raport de activitate ORDA pentru anul 2023 poate fi consultat la https://monitoruloficial.ro/e-monitor/ accesând data de 20 iunie, Partea III, fișier 227

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă...
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
S-a plimbat cu cadavrul iubitei în căruţ pe o stradă din Bucureşti. Scene...
S-a plimbat cu cadavrul iubitei în căruţ pe o stradă din Bucureşti. Scene halucinante în Sectorul 5
Imagini rare cu fiicele lui Ilie Năstase din căsnicia cu Amalia! Cuvinte uriaşe...
Imagini rare cu fiicele lui Ilie Năstase din căsnicia cu Amalia! Cuvinte uriaşe la adresa tatălui lor: De aia îi iubim
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit...
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit pe care îl purta