Premierul Boris Johnson a condus un loc de muncă dezordonat în care au existat încălcări pe scară largă ale restricțiilor legate de coronavirus, potrivit unei investigații guvernamentale mult așteptate, publicată miercuri, care este un moment de cotitură pentru liderul britanic marcat de scandal.
Raportul, realizat de un înalt funcționar public, Sue Gray, include fotografii cu Johnson închinând un pahar la o petrecere organizată cu ocazia zilei sale de naștere, un eveniment care a încălcat regulile și pentru care a plătit o amendă la poliție.
Documentul menționează că 83 de persoane au încălcat regulile la petrecerile, în timpul cărora unii au băut mult, s-au luptat între ei și au deteriorat proprietăți.
Totuși, raportul nu a furnizat informații noi deosebit de explozive despre comportamentul lui Johnson și chiar a creditat Downing Street (reședința și biroul primului ministru n.r.) cu schimbarea unora dintre practicile sale pentru a aborda o cultură de birou pe care Gray a descris-o într-o versiune anterioară, redactată a raportului său, ca lipsită de leadership și marinată în alcool.
Sue Gray nu a recomandat pedepse pentru cei care au încălcat regulile. Dar ea a remarcat în mod clar că angajații juniori s-ar fi putut aștepta în mod rezonabil ca petrecerile să fie legitime, deoarece la acestea au fost prezenți și superiorii lor. Aceasta a sugerat că Boris Johnson și alte personalități de rang înalt merită cea mai mare parte a vinei pentru încălcarea regulilor.
„Oricare ar fi fost intenția inițială”, a scris Gray, „ceea ce s-a întâmplat la multe dintre aceste adunări și modul în care s-au desfășurat nu a fost în conformitate cu îndrumările Covid de la acea vreme”, relatează The New York Times.
Raportul a adăugat că „cel puțin unele dintre adunările în cauză reprezintă un eșec grav de a respecta nu doar standardele înalte așteptate de la cei care lucrează în inima guvernului, ci și standardele așteptate de la întreaga populație britanică la acea vreme”.
Acest lucru ar putea reprezenta o problemă spinoasă pentru Boris Johnson, deoarece a susținut în Parlament că niciuna dintre adunări nu a încălcat restricțiile în vigoare la acea vreme.
Întrebarea dacă a indus în eroare parlamentarii este probabil cel mai mare pericol pentru prim-ministru în săptămânile următoare, chiar dacă se pare că a supraviețuit reacțiilor inițiale din partea publicului și a membrilor Partidului Conservator din care face parte.
Johnson și-a repetat scuzele în Parlament pentru petrecerile ilicite, dar și-a reiterat și afirmația că nu credea la momentul respectiv că acestea au încălcat regulile. El a apărat câteva dintre adunări ca reuniuni legitime de la revedere pentru angajații care au lucrat multe ore în zilele dificile ale pandemiei.
În unele cazuri, a spus Johnson, adunările au continuat mult după ce el a plecat, iar unii membri ai personalului au maltratat personalul de securitate și de curățenie – un comportament despre care a spus că l-a îngrozit și pentru care a cerut scuze.
„Suntem umiliți de experiență”, a spus Johnson în fața opoziției. „Ne-am învățat lecția.”
Publicarea concluziilor complete ale raportului Gray cu privire la scandal a fost blocată în ianuarie, când poliția și-a început propriile investigații.
Chiar și așa, raportul ei preliminar – care a fost făcut public, dar cu părți redactate – a fost necruțător, concluzionând că au existat „eșecuri de leadership și de judecată” din partea diferitelor departamente ale Downing Street și a aparatului guvernamental.
Săptămâna trecută, Poliția Metropolitană din Londra a declarat că anchetele lor privind „Partygate”, așa cum a devenit cunoscut scandalul, au fost finalizate, permițându-i lui Sue Gray să-și termine raportul.
Câteva figuri guvernamentale au dispărut.
Cea mai faimoasă, Allegra Stratton, a demisionat din funcția de purtător de cuvânt principal în decembrie anul trecut, după ce a fost făcut public un videoclip în care apărea amuzându-se împreună cu colegii despre cum să descrie mass-media o petrecere de Crăciun din 2020.
Alți trei consilieri participanți la petrecerile din izolare și-au dat demisia în februarie, după ce Sue Gray și-a publicat raportul interimar, care a fost critic la adresa culturii de la Downing Street, dar nu a numit nicio persoană.
Aceștia erau directorul de comunicații Jack Doyle, secretarul privat principal Martin Reynolds și șeful de personal Dan Rosenfield.
Reynolds a trimis un e-mail la 100 de angajați în mai 2020, invitându-i la un eveniment de tipul „aduceți-vă propria băutură” în grădina din Downing Street.
Ministrul Justiției, Lord Wolfson, a demisionat în aprilie, după ce Boris Johnson a fost amendat, criticând „răspunsul oficial” la „încălcarea repetă a legii” în Downing Street.
Între timp, fostul oficial al Cabinetului Kate Josephs se află în prezent în concediu de la postul de director executiv al Consiliului Orașului Sheffield, după ce și-a cerut scuze pentru că a participat la propria petrecere de la revedere, care a avut loc în decembrie 2020.
Și Helen McNamara, fostul secretar adjunct al cabinetului, părăsise deja guvernul pentru a deveni directorul de politică al Premier League, când s-a constatat, în aprilie, că a fost amendată pentru că a participat la o altă petrecere de la revedere, în iunie 2020.
Descoperirile lui Sue Gray despre petrecerile din Downing Street și din alte sedii guvernamentale ar putea avea o influență asupra viitorului lui Boris Johnson ca prim-ministru.
Conform regulilor Partidului Conservator, 15% dintre parlamentarii săi trebuie să scrie scrisori de neîncredere pentru a declanșa o schimbare de conducere.
Nu se știe câți parlamentari au făcut-o până acum, dar câțiva dintre cei care nu îi sunt deosebit de favorabili lui Johnson au spus că așteaptă ca raportul lui Gray să apară înainte de a ajunge la o concluzie.
Desigur, descoperirile lui Gray ar putea avea, de asemenea, un impact mai larg asupra reputației primului ministru dincolo de propriii parlamentari și asupra reputației aliaților și oficialilor săi.
Președintele argentinian Alberto Fernández a făcut o donație importantă ca parte a unui acord pentru a pune capăt unei investigații asupra unei petreceri din izolare pe care el și soția sa au găzduit-o.
Cuplul a fost investigat după ce au apărut fotografii care îi arătau luând o cină aniversară la care au participat aproximativ o duzină de persoane, în timp ce măsurile de izolare erau în vigoare. La acea vreme, adunările publice, inclusiv înmormântările, erau interzise.
Fotografiile au provocat indignare și au făcut ca popularitatea președintelui să scadă.
Un judecător a fost de acord cu oferta președintelui și a primei doamne Fabiola Yáñez de a dona trei milioane de pesos (25.000 de dolari) în schimbul renunțării la dosarul împotriva lor.
Procurorii stipulaseră că suma donată ar trebui să fie echivalentul unui aparat respirator și a unei șederi la terapie intensivă în spital. Banii vor merge la un institut de cercetare a vaccinurilor.
Scandalul numit „Olivosgate” cu referire la reședința oficială a președintelui din Buenos Aires, unde a avut loc cina, a izbucnit în august 2021.
Fotografiile difuzate presei au arătat un președinte zâmbitor și pe soția sa împreună cu aproximativ 10 invitați stând în jurul unei mese lungi, sărbătorind ziua de naștere a Primei Doamne. Nimeni nu poartă măști și rămășițele cinei, inclusiv o prăjitură, pot fi văzute pe masă.
Curând a reieșit că fotografia fusese făcută în iulie 2020, când măsurile obligatorii de izolare erau în vigoare în capitală, Buenos Aires. Conform decretului de izolare pe care președintele însuși îl semnat, adunările de grup, inclusiv slujbele bisericești, au fost interzise.
Locuitorilor li s-a spus să-și părăsească locuințele doar „din motive esențiale” și să respecte o distanță de cel puțin 1,5 m. Numai persoanelor a căror muncă a fost considerată esențială li s-a permis să se deplaseze la locurile lor de muncă, iar transportul public a fost restricționat.
Fotografia a declanșat o anchetă pentru a stabili dacă președintele și soția sa au încălcat protocoalele de sănătate.
Inițial, președintele Fernández, care este profesor de drept penal, a susținut că nu a existat nicio încălcare, deoarece nimeni nu a contractat Covid ca urmare a petrecerii.
Dar, pe măsură ce furia publicului față de petrecere a crescut, el și-a schimbat discursul, spunând: „Îmi dau seama că [cina de ziua de naștere] nu ar fi trebuit să se întâmple, îmi pare rău că s-a întâmplat și nu se va mai întâmpla”.