Fotbal international

Raportul UEFA arată adevărul din fotbalul european. 12 cluburi atrag mai bine de jumătate din piața sponsorilor

18.01.2019 | 18:46
Raportul UEFA arata adevarul din fotbalul european 12 cluburi atrag mai bine de jumatate din piata sponsorilor

Un raport UEFA arată adevărul existent la această oră în fotbalul european. 2018 a fost un an bun din punct de vedere financiar, pentru că a fost pentru prima dată după multă vreme când la sfârșitul anului s-a înregistrat un excedent de 600 milioane euro. Ținând cont că acest plus vine după decenii în care bilanțul la final de an era totdeauna negativ creșterea e și semnificativă și spectaculoasă.

Dar în spatele acestei bile alb se ascunde alte lucruri care demonstrează că răul e deja făcut, în sensul în care diferența dintre cele 700 de cluburi de pe continent a creat de acum adevărate falii, între cei foarte bogați și cei bogați, de o parte și pătura mai puțin avută, chiar săracă, pe de alta. Sunt campionate de top unde pericolul se ascunde în spatele imaginii frumos cosmetizate și a ideii de brand a competiției interne, însă realitatea vine și contrazice prin cifre starea de bine aparent.

Raportul UEFA scoate în evidență puterea imensă a șase cluburi din Premier League

Raportul publicat de UEFA dezvăluie o scădere importantă a datoriilor, de la 63% din încasările totale ale celor 700 de cluburi din primele divizii în 2008 la 34% în prezent. Problema majoră o reprezintă sponsorii, cei care asigură sănătatea financiară a unui club. La acest capitol discrepanțele sunt foarte mari și arată cum s-a ajuns la acest decalaj uluitor.

Numai 12 cluburi de elită de pe continent, dintre care șase sunt din Premier League (cele două echipe din Manchester, Liverpool, Chelsea, Arsenal și Tottenham) au reușit să aducă în preajma lor mai bine de jumătatea din piața sponsorilor, mai precis 65 la sută și acest lucru înseamnă că vin spre ele 1,6 miliarde euro. Numai 12 cluburi. Toate celelalte cluburi, adică acel 35 la sută rămas nu reușesc împreună și sunt 688 în discuție măcar un miliard de euro!

Fotbalul italian pe marginea prăpastiei, cel german cel mai sănătos

În cel mai mare pericol pare a se afla fotbalul italian, cu cele mai multe datorii în momentul de față, 1,3 miliarde euro, iar cel mai bine stau germanii cu o a lor Bundesliga, doar 156 de milioane euro datorii. În ritmul acesta dacă se va merge există riscul real ca Serie A să cunoască situații de faliment chiar și din partea unor cluburi cu tradiție.

Raport UEFA situația financiară cluburi. Bundesliga e cea mai stabilă și Bayern Munchen, aici în foto Uli Hoeness, creierul din conducere, cel mai chibzuit club
Raport UEFA situația financiară cluburi. Bundesliga e cea mai stabilă și Bayern Munchen, aici în foto Uli Hoeness, creierul din conducere, cel mai chibzuit club

Raportat pe campionat între competițiile interne majore din Europa Premier League e premier, cu venituri de 5,3 miliarde euro, urmată de La Liga spaniolă, 2,9 miliarde, Bundesliga, 2,8, Serie A, 2,2 și Ligue 1, 1,7. Totalul însumează 14,9 miliarde și acum vine iarăși un mare decalaj, pentru că totalul reprezintă mai mult de 75 la sută din cumulul cluburilor de pe întregul continent! Iată în continuare câțiva indici ai celor mai importanți vectori pentru o analiză financiară corectă.

TOP 5 VENITURI 2018

1. Man. United 676 milioane euro
2. Real Madrid 675
3. Barcelona 649
4. Bayern 588
5. Man. City 558

TOP 5 SALARII 2018

1. Real Madrid 406
2. Barcelona 378
3. Man. City 334
4. Man. United 306
5. Bayern 276

TOP 5 PROFIT 2018

1. Leicester 98
2. Napoli 72
3. West Ham 53
4. Ajax 50
5. Tottenham 48