FCSB – Dinamo (2-1) a fost un derby echilibrat, concluzie ce reiese inclusiv din raportul Wyscout. Totuși, roș-albaștrii au fost superiori la anumite capitole care au făcut diferența între victorie și eșec.
Ambele formații au dat dovadă de eficiență. Pragmatismul campioanei en-titre a României a fost însă unul de-a dreptul impresionat. Elevii lui Elias Charalambous au punctat de două ori, deși după cum s-a desfășurat meciul ar fi fost de așteptat să reușească acest lucru de ”1,2 ori”. Trupa pregătită de Zeljko Kopic a avut, la rândul ei, ”1,07” goluri așteptate.
Raportul șuturilor spre poartă arată că FCSB a tras de 11 ori în meci, în timp ce Dinamo a făcut acest lucru de 10 ori. Totuși, roș-albaștrii au găsit spațiul porții în 6 rânduri, dublu față de ”câini” (3).
FCSB a avut posesia în 51% din duel, iar Dinamo în 49%. În total, roș-albaștrii au ținut balonul în 126 de rânduri, iar ”câinii” în 120. Aparent, statistica este una echilibrată. Gazdele de pe Arena Națională au controlat însă mingea în jumătatea adversă în 73 de situații (58%), în timp ce dinamoviștii au realizat acest lucru doar în 58 (48%). De asemenea, FCSB a reușit să joace mai mult în suprafața de pedeapsă a lui Dinamo: 14 situații (11%) față de 8 (7%).
În privința paselor, ambele grupări au avut un procentaj de acuratețe de 80%. ”Câinii” au fost cei care au adunat mai multe pase. Elevii lui Kopic au combinat de 463 de ori, dintre care 371 de mingi au ajuns la destinatar. Cei ai lui Charalambous au încercat să livreze balonul către un coechipier de 400 de ori și au reușit în 320 de rânduri.
Faptul că Dinamo a pasat mai mult, dar FCSB a avut totuși o posesie ușor superioară demonstrează un aspect interesant. Roș-albaștrii au fost fotbaliștii mai tehnici, care au știut să țină mai mult de minge. ”Câinii roșii” au încercat să echilibreze balanța printr-un joc de pase colectiv.
Superioritatea tehnică a învingătorilor față de învinși rezultă inclusiv din felul în care și-au construit tactica cei doi antrenori. FCSB a căutat să spargă defensiva adversă în 75% din cazuri din poziție centrală, iar doar în 12% din flancul stâng, respectiv 13% din cel drept.
De cealaltă parte, Dinamo a vrut să rupă echilibrul de pe partea stângă în 71% din situații. În 26% din rânduri a căutat să deblocheze apărarea rivalei din zonă centrală și în doar 3% din momente și-a încercat norocul în partea dreaptă. Schimbarea lui Dennis Politic din minutul 60, revenit recent după accidentare, s-a cunoscut în jocul ”câinilor”. Extrema stânga a fost cel mai periculos fotbalist al lui Kopic și a furnizat pasa decisivă la golul lui Stipe Perica, din care a fost deblocată tabela în minutul 18.
Pe lângă pasa de gol la reușita egalizatoare a lui Baba Alhassan din minutul 20, Risto Radunovic a avut o prestație în general solidă contra lui Dinamo. 85% a fost procentajul de acuratețe a paselor muntenegreanului, 100% în privința driblingurilor (2 din 2) și 74% în cea a duelurilor câștigate (14 din 19). La rândul său, Alhassan se poate lăuda pe lângă gol și cu 82% pase corecte (37 din 45) și cu un alt gol evitat.
Reușita de 2-1 a fost înregistrată de Jordan Gele din pasa Juri Cisotti în minutul 57. Gele și Cisotti s-au ridicat și ei la înălțimea derby-ului. Italianul a avut un procentaj de 67% al paselor reușite, unul foarte bun pentru un fotbalist care trebuie să își asume rolul decisiv în partidă. Francezul a livrat corect balonul către un coechipier în 11 din cele 15 încercări. Amândoi și-au driblat oponenții de două ori din tot atâtea rânduri.