News

RAR clarifică utilizarea anvelopelor „all season”. Ce trebuie să știe șoferii

RAR dezminte zvonurile legate de utilizarea anvelopelor „all season” după ce s-a vehiculat că șoferii care le folosesc vor fi amendați
26.06.2024 | 09:06
RAR clarifica utilizarea anvelopelor all season Ce trebuie sa stie soferii
RAR a clarificat informațiile care au circulat în spațiul public cu privire la amendarea șoferilor cu anvelope all season. „NU s-a modificat nimic” Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea șoferilor care folosesc anvelope “all season” sunt eronate și lipsite de bază legală.

Anvelopele „all season” nu vor fi interzise

„BREAKING NEWS despre anvelopele de iarnă în plin val de caniculă! Iată ce trebuie să știi pentru a nu fi luat prin surprindere de nămeți!”, a citat RAR un titlu al unei știri, subliniind că „NU s-a modificat nimic în legislația din România cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă!”, potrivit România Liberă.

ADVERTISEMENT

RAR a precizat, de asemenea, că s-a informat cu privire la „anvelopele care vor fi interzise de la 1 octombrie” și informează șoferii că nu există noutăți legislative în acest sens. În caz că vor apărea precizări noi vor apar schimbări legislative care ar afecta posesorii de vehicule!

„Acum, mai pe larg, reamintim că legislatia aplicabilă în România nu merge dincolo de marcajele cuprinzând literele M și S, respectiv dincolo de definiția anvelopelor de iarnă/zăpadă din legislația de omologare a anvelopelor.

ADVERTISEMENT

Textul OG nr.5/2011, prin care se modifică OG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S, sub următoarele variante: M+S, M.S. sau M&S.

Denumirea de anvelopă ”all-season” este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripţia literelor M şi S, sub una din formele menționate”, a precizat Registrul Auto Român.

ADVERTISEMENT

Importanța anvelopelor de iarnă

De asemenea, nu există o perioadă specifică în care anvelopele de iarnă trebuie utilizate. Acestea sunt obligatorii când autovehiculul circulă pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei, mai spune RAR.

După scăderea temperaturilor, anvelopele de vară trebuie schimbate cu cele de iarnă. Totuși, unii șoferi preferă să folosească anvelope all season pe tot parcursul anului, mai ales când condițiile de drum din sezonul rece nu sunt severe.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă drumurile nu sunt foarte dificile iarna, specialiștii ne îndeamnă să utilizăm anvelopele de iarnă. Cauciucurile special concepute pentru iarnă oferă o mai mare siguranță, având o aderență și manevrabilitate superioare.

Anvelopele de iarnă sunt create pentru a oferi siguranță maximă în condiții de temperaturi scăzute, având o compoziție mai moale, caneluri adânci și lamele înguste în benzi de rulare, mai scrie România Liberă.

Astfel de specificații ajută la dispersarea apei și zăpezii, permițând o deplasare optimă. Toate aceste elemente contribuie la îmbunătățirea contactului direct al mașinii cu drumul.

ADVERTISEMENT