News

RAR: Trei din patru vehicule second hand au kilometrajul „întinerit”. Cum poți verifica rulajul real

Registrului Auto Român oferă sfaturi celor dornici să-și cumpere o mașină second hand. Trei din patru mașini au kilometrajul „manipulat”.
22.08.2021 | 19:56
RAR Trei din patru vehicule second hand au kilometrajul intinerit Cum poti verifica rulajul real
ADVERTISEMENT

Potrivit Registrului Auto Român, la fiecare patru mașini vândute pe această piață, trei au kilometrajul „întinerit”.

Astfel de fraude sunt greu de detectat și cumpărătorii mașinilor „întinerite” din soft află de intervenție de cele mai multe ori prea târziu – după ce au dat banii și ajung în reprezentanțele RAR sau într-o stație de inspecție tehnică periodică.

ADVERTISEMENT

Într-o postare pe pagina de Facebook, specialiștii de la RAR oferă sfaturi pentru a preveni astfel de situații.

Registrul Auto Româm (RAR): „În Germania, fiecare a treia mașină second hand vândută a avut intervenții la odometru”

Foto: Facebook RAR

Modificarea kilometrajului este o practică foarte des întâlnită. Se estimează că, în Germania, două din trei mașini second hand vândute au avut intervenții la odometru, conform Registrului Auto Român.

ADVERTISEMENT

În România, trei din patru vehicule second hand trec prin acest proces de manipulare a kilometrajului înainte de a fi puse pe piață.

„Sub protecţia anonimatului pe care îl oferă internetul, o mulţime de site-uri de anunţuri sunt inundate de ofertele celor care ştiu să modifice kilometrajul vehiculelor.

ADVERTISEMENT

Astfel de fraude sunt greu de detectat şi cumpărătorii maşinilor „întinerite” din soft află de intervenţie de cele mai multe ori prea târziu – după ce au dat banii şi ajung în reprezentanţele RAR sau într-o staţie de inspecţie tehnică periodică”, atrage atenţia RAR într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Registrul Auto Român, recomandări înainte de a cumpăra o maşină la mâna a doua

  • Verificați vizual vehiculul și insistați pe detalii. Volanul, maneta frânei de mână, pedala de accelerație, frâna sau ambreiajul cu urme excesive de uzură ar trebui să vă ducă cu gândul la un număr mare de kilometri parcurși de vehicul. Aceleași semne de întrebare să vi le puneți și dacă vedeți un vehicul fabricat recent și cu foarte puțini kilometri la bord, dar care nu mai are anvelopele originale sau acestea sunt uzate excesiv.
  • Cereți cartea de service, de unde puteți afla la ce interval s-au făcut reviziile, ce reparații s-au făcut la vehicul și, bineînțeles, care a fost evoluția kilometrajului. Cum însă pe internet se vând și cărți de service false, gata ștampilate, puteți să le confruntați cu baza de date proprie pe care unii importatori o pun la dispoziție, contra cost.
  • Solicitați cât mai multe acte: contractul de vânzare-cumpărare, facturi, certificatul de inspecție tehnică periodică.
  • Verificați pe site-ul Registrului Auto Român www.rarom.ro „cazierul” vehiculului de care sunteți interesat. Aplicația „ISTORIC VEHICUL” oferă gratuit informații referitoare la activitățile derulate la RAR, numărul de kilometri înregistrați în bordul mașinii (kilometri regăsiți în baza de date a RAR sau a stațiilor ITP autorizate), existența/valabilitatea cărții de identitate a vehiculului, câteva date tehnice și de identificare, gradul de poluare și valabilitatea inspecției tehnice periodice.
ADVERTISEMENT
Foto: Facebook RAR

Condiția pentru ca un vehicul să poată fi verificat pe site-ul www.rarom.ro este ca acesta să fi trecut cel puțin odată pe la RAR.

ADVERTISEMENT
Tags: