Bogdan și-a dat demisia după rezultatele foarte slabe obținute în alegeri în acest an, în special în Diaspora. Acolo, AUR a luat peste 200.000 de voturi, în timp ce PNL a strâns doar 60.000. Mai mult, liberalii nu au putut fi votați la Camera Deputaților pentru că nu au trecut femei pe listă, conform legii.
”M-am retras din poziţia de preşedinte la diaspora. De ce? Am luat 60.000 de voturi, AUR a luat 200.000. Ce Dumnezeu să facem?! La propunerea mea şi a vechii conduceri, ultimele zece filiale din PNL trebuie să plece acasă în urma scorului.
Eu sunt în ultimele zece. Eu sunt un om de onoare. Dacă am votat asta şi am spus că fac, eu mi-am depus ieri la secretariat demisia. Nu mi-a cerut nimeni, dar este firesc să o fac.
M-am retras din poziţia de interimar“, explicat Rareş Bogdan. De asemenea, Bogdan și-a asumat eroarea de la Camera Deputaților, acolo unde PNL nu a apărut pe liste, moment remarcat de toată lumea din țară.
”Eu trebuie să-mi asum, pentru că sunt lider de filială, pentru că, probabil, acele câteva zeci de mii de voturi pe care le-am adus la votul partidului se duceau şi la Camera Deputaţilor”, a afirmat europarlamentarul.
Cu toate acestea, Rareș Bogdan a menționat că va rămâne membru în BPN, dar și în Biroul Executiv, precum și lider la Bruxelles. În replică, noul președinte al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat că Siegfried Mureșan va fi noul președinte interimar în lipsa demisionarului Rareș Bogdan.
”Vă pot informa că în urma demisiei domnului Rareş Bogdan din funcţia de preşedinte al PNL Diaspora l-am rugat şi a acceptat să ocupe funcţia de preşedinte interimar pe domnul europarlamentar Siegfried Mureşan”, a declarat Ilie Bolojan. Mureașn este considerat ”un om serios, cu experiență”.
”Acesta va face totul pentru ca românii să-şi recâştige încrederea în noi este nevoie să facem altă politică de ţară şi am înţeles lucrul acesta inclusiv pentru românii care lucrează în Diaspora”, a adăugat Bolojan.
PNL a obținut un scor peste cel obținut de Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale (puțin sub 9%), cu toate acestea scorul liberalilor e departe de 20%, spre deosebire de rivalul tradițional PSD sau suveraniștii de la AUR.