News

Rareș Bogdan, anunțuri importante despre certificatul verde anti-Covid. Ce va conține și ce vaccinuri vor fi recunoscute la nivel UE

03.05.2021 | 21:30
Rares Bogdan anunturi importante despre certificatul verde antiCovid Ce va contine si ce vaccinuri vor fi recunoscute la nivel UE
ADVERTISEMENT

Rareș Bogdan, europarlamentar PNL și unul dintre liderii liberalilor, a oferit mai multe anunțuri importante despre certificatul verde anti-Covid care va facilita mobilitatea la nivelul Uniunii Europene, explicând ce vaccinuri vor fi acceptate de către acesta și ce alte lucruri va conține.

Certificatul digital de vaccinare va permite persoanelor vaccinate cu schema completă, celor care au trecut prin boală și celor care prezintă un test negativ RT-PCR, să călătorească liber în interiorul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a asigurat cetățenii români că acesta nu va fi necesar pentru vacanțele desfășurate în această vară pe teritoriul României.

Rareș Bogdan, anunțuri despre certificatul verde anti-covid. Ce va conține acesta și ce vaccinuri vor fi acceptate la nivelul UE

“Dacă ești vaccinat cu unul din vaccinurile din Rusia sau China acesta nu ți se va recunoasțe pe teritoriul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Poți avea un test PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țara respectivă sau poți să fi trecut prin boală, fiind în primele 90 de zile de când te-ai infectat, iar după această perioadă, prezenți nivelul de anticorpi necesar și nu mai ai nevoie de test RT-PCR negativ.

Dezbaterea este legată de nivelul anticorpilor, varianta votată momentan spune că nu trebuie să prezinți un nivel de anticorpi dacă ești în primele 90 de zile de la infectare, dar vom vedea care va fi varianta finală aprobată de către Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Germania a anunțat că va depăși jumătate din populație vaccinată până la 1 iulie, în Israel avem astăzi 46 de persoane infectate, iar acest lucru ne spune că soluția este vaccinarea.

Construcția europeană nu este punitivă, ea nu vine să impună unui cetățean care nu vrea să se vaccineze. Dacă vrea să călătorească, va avea nevoie de un test negativ, așa vom călători în următorii doi-trei ani. Situația s-a schimbat, Europa s-a schimbat.

ADVERTISEMENT

Dacă nu dorim să călătorim, putem să nu facem vaccin, putem să nu facem nici test, nimeni nu îți impune în ograda ta ceea ce să faci.

Țările, când certificatul verde digital va intra în vigoare, nu vor putea să vină cu condiții suplimentare, discriminatorii pe lângă cele votate, cum se întâmplă acum. 

Regulile aeroportului din București spun că trebuie să te prezinți cu două ore înainte, zborul până în Amsterdam durează trei ore, iar Olanda solicita test negativ făcut cu patru ore înainte de a ateriza în orașul olandez. Cu greu le-am explicat că acest lucru este imposibil.

România are la nivelul Europei cele mai multe creiere anexate pe domeniul digital, noi exportăm materie cenușie peste tot în acest domeniu.

Noi lucrăm pentru companii mari din domeniul high-tech și ar fi anormal să nu fim în stare să facem un sistem informatic cu datele necesare pentru o platformă în care să existe datele despre toți românii care s-au vaccinat sau trecut prin boală până la 1 iulie și să o interconectăm cu baza la nivel european.

Am avut o discuție cu Florin Cîțu, aceasta este prioritatea zero, alături de vaccinare, înlăturarea restricțiilor și relansarea economiei”, a declarat Rareș Bogdan la Antena 3.

ADVERTISEMENT