Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a vorbit, dumincă, despre negocierile care au loc la nivel înalt la Bruxelles, spunând că „este prea puțin pentru Klaus Iohannis funcţia de comisar european” și că președintele României poate ținti una din cele două poziții noi, „foarte importante”.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat, duminică, referindu-se la negocierile pentru funcțiile în noua Comisie Europeană, că „e prea puţin pentru Klaus Iohannis funcţia de comisar european”. Rareș Bogdan, care a făcut această declarație la Antena 3, a subliniat două poziții noi importante în cadrul executivului european, cea de comisar pentru Apărare și de Înalt reprezentant pentru Ucraina.
„Urmăriţi cu atenţie evoluţiile, e votat doar preşedintele Comisiei şi preşedintele Parlamentului, Comisia are câteva poziţii foarte importante, două dintre ele complet noi.(..) Există două poziţii foarte importante, poziţia de nou ministru al Apărării, comisarul pe Apărare care va fi şi vicepreşedinte al Comisiei, o poziţie foarte importantă în contextul regional actual pentru Europa şi poziţia de Înalt reprezentant pentru Ucraina, care chiar dacă nu trece prin pricesul de audiere, intră în Comisie, fără poziţie executivă dar cu rol de vicpreşedinte, având rol pe parte de buget, de fonduri pentru Ucraina”, a explicat Rareş Bogdan.
Rareș Bogdan a comentat și afirmația premierului Marcel Ciolacu, spunând că „este firesc, ca președinte al PSD” să spună că va lua decizia privind desemnarea comisarului european. „E absolut nornal ca, fiind într-o coaliţie, pentru că dânsul nu este singur la guvernare, este în coaliţie cu PNL. Deciziile majore pentru România se iau în coaliţie. Eu doar i-am reamintit să ne întrebe”, a spus prim-vicepreședintele PNL.
În cadrul celui de-al doilea mandat al său în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a promis să creeze postul de comisar pentru Apărare. El (sau ea) va avea sarcina dificilă de a unifica un sector a cărui creștere a fost mult timp fragmentată și ezitantă.
Planurile de unificare a normelor pieței unice se lovesc întotdeauna de opoziția țărilor care ar avea de pierdut, în special în acest sector sensibil și încă în mare parte național. Cu toate acestea, mulți susțin că aceasta este singura modalitate de a dezvolta industria UE și de a asigura securitatea Uniunii, într-un moment în care amenințarea Rusiei planează încă asupra Europei, iar sprijinul SUA este în pericol de a slăbi.
Mulți lideri politici recunosc acum că Europa, mult timp obișnuită să își limiteze cheltuielile militare, trebuie să își dubleze eforturile în contextul războiului din Ucraina. În timp ce rolul UE este de a unifica piețele naționale, politica militară rămâne păzită de către capitalele blocului comunitar. Sistemul de veto al statelor membre permite, de asemenea, scepticilor precum Ungaria să blocheze deciziile Bruxelles-ului privind apărarea, inclusiv sprijinul pentru Ucraina.