News

Rareș Bogdan: Iohannis decide cine va fi numit premier. „Discutăm rotativa. PNL ia în calcul orice scenariu”

Rareș Bogdan a declarat joi că decizia pentru funcția de premier îi aparține lui Iohannis și că numele premierului nu va bloca negocierile cu PSD pentru formarea unui nou executiv.
11.11.2021 | 14:59
Rares Bogdan Iohannis decide cine va fi numit premier Discutam rotativa PNL ia in calcul orice scenariu
ADVERTISEMENT

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a spus, joi, că liberalii vor un premier „exclusiv”, care să fie din partea formațiunii lor.

PNL a intrat în aceste negocieri după o ședință destul de furtunoasă în cadrul BPN”, a spus liderul PNL.

ADVERTISEMENT

El consideră că PNL și PSD vor urma pentru guvernare modelul israelian sau cel din instituțiile europene, și că liberalii vin direct cu un premier ”exclusiv” din partea partidului.

Rareș Bogdan: „Discutăm rotativa. PNL nu are un mandat BPN”

„Cert este că nu avem în momentul acesta mandat să discutăm rotativa, adică să discutăm modelul israelian sau al instituțiilor europene, al Parlamentului European şi al Comitetului Regiunilor, care implică, practic, la doi ani şi jumătate în cazul Parlamentului European, rotativa, respectiv în cazul S&D, PPE; sau în cazul noii puteri de la Tel Aviv, rotativa în cazul premierului. Nu se pune problema asta. PNL nu a intrat în aceste negocieri cu mandat BPN pentru a accepta rotativa. Venim cu premier exclusiv PNL”, a subliniat Rareş Bogdan la Palatul Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Rareș Bogdan despre numirea lui Cîțu în funcția de premier

Întrebat dacă PNL va insista cu candidatura lui Florin Cîțu pentru postul de prim-ministru, Rareș Bogdan a spus căă acceasta va fi, mai mult ca sigur, propunerea de premier a formațiunii sale.

Europarlamentarul nu exclude însă nici înlocuirea lui Florin Cîțu, dacă astfel s-ar debloca negocierile cu PSD.

ADVERTISEMENT

„Florin Cîțu este președintele PNL şi, conform hotărârilor Consiliului, este propunerea de premier, dar nu vom bloca constituirea unui guvern pentru România într-un nume. PNL ia în calcul orice scenariu în cazul în care nu va avea prima dată premierul. De asemenea, acesta trebuie să fie exclusiv membru al PNL. Nu poate să fie independent. Eu am şi anunțat în cadrul negocierilor că în cazul în care va fi un independent, eu mă voi opune şi am suficientă influenţă în BPN să blochez această chestiune.

Rareș Bogdan îl ia în calcul pe Ciucă în calitate de premier

Prim vice-președintele admite însă că Nicolae Ciucă ar putea fi numele propus pentru a fi desemnat premier, deoarece alegerea va fi a lui Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

„Nicolae Ciucă poate fi un nume, dar nu noi alegem asta, ci președintele României. Vom discuta în cadrul PNL şi vom merge cu o soluție după ce vom sta de vorbă şi cu eventualii noștri parteneri de guvernare. Dacă domnul președinte al României consideră că Nicolae Ciucă poate fi o soluție, poate fi şi Nicolae Ciucă. Nu se rupe partidul nici dacă e Bode, nici dacă e Flutur, nici dacă e Iulian Dumitrescu, nici dacă e Rareş Bogdan, nici dacă e Emil Boc, nici dacă e Florin Cîțu, nici dacă e Dan Motreanu. Oricine dintre aceștia pot fi şi nu se rupe partidul. Nu poate fi Ludovic Orban”, a mai menționat Rareş Bogdan.

Membri ai PNL amenință cu demisia din grupul parlamentar

Potrivit celor afirmate de Rareș Bogdan, trei președinți de filiale ale PNL l-ar fi anunțat pe Rareș Bogdan că se vor opune acestui model de prim-ministru prin rotație odată la doi ani și că vor accepta numai premieri ce vor veni dintre liberali. Sau vor relua consultările cu USR, ori vor face parte din Opoziție.

„Chestiunea unui premier PSD acum, primul premier, este exclusă în cadrul PNL. Nu va trece o astfel de propunere prin BPN. De asemenea, chestiunea unui premier prin UDMR nu se pune problema. PNL merge pe ideea unui premier liberal care să fie acceptat atât de PNL, cât şi de către eventualii noștri colegi de coaliție, dar mai ales să fie propunerea făcută de președintele României, care are apanajul constituțional”, a mai adăugat Rareș Bogdan.

ADVERTISEMENT