News

Rareș Bogdan, rezerve în privința rotativei premierilor. Marcel Ciolacu: ”PSD va avea propunere de prim-ministru”. Update

Prim-vicepreședintele liberalilor, Rareș Bogdan, o voce influentă în partidul aflat la guvernare, este rezervat în privința variantei rotativei premierilor PSD-PNL, vehiculată în debutul acestei săptămâni.
16.11.2021 | 10:32
Rares Bogdan rezerve in privinta rotativei premierilor Marcel Ciolacu PSD va avea propunere de primministru Update
ADVERTISEMENT
16-11-2021
08:33

Marcel Ciolacu: ”PSD va avea propunere de prim-ministru la negocierile de la Cotroceni”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut noi declarații despre negocierile pentru formarea noului guvernului. Acesta și-a exprimat speranța că marți se vor termina discuțiile dintre PNL, PSD, UDMR și minoritățile pe marginea programului de guvernare.

Liderul social-democrat a răspuns și întrebării legate de chestiunea viitorului premier. Acesta nu a vorbit de nume, dar a dat asigurări că el și colegii din PSD vor merge cu propunere de prim-ministru la negocierile cu Klaus Iohannis.

”Momentan, PSD nu a făcut o nominalizare pentru prim-ministru, dar sunt ferm convins că va face acest lucru. Colegii mei și PSD vor merge (la negocierile de la Cotroceni) cu o propunere de prim-ministru”, a spus Ciolacu, marți dimineața.

Tot în debutul acestei săptămâni, luni, preşedintele Consiliului Naţional al PSD Vasile Dîncu a lăsat să se înțeleacă faptul că social-democraţii doresc Secretariatul General al Guvernului şi Ministerul Finanţelor în cazul în care nu au premierul.

“Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei sunt cele două ministere avizatoare care în orice negociere de algoritm de guvernare sunt cele dintre care se alege. La noi există cine are premierul nu are Secretariatul General al Guvernului şi nu alege primul între cele două ministere avizatoare.

E un algoritm gândit de mult în politica românească şi chiar funcţionează când se fac coaliţii sau alianţe”, a declarat Vasile Dîncu, conform ziare.com.

Europarlamentarul Rareș Bogdan declară că varianta rotativei premierilor la guvernare între social-democraţi şi liberali nu a fost trecută prin forurile statuare ale PNL.

În opinia fostului om de televiziune, acest subiect ar trebui discutat și cu președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Prim-vicepreședinte liberalilor a exclus scenariul ca primul partid care dă premierul să fie PSD: ”nu cred că vreun lider PNL are curajul să propună așa ceva în BPN”.

Rareș Bogdan, rezerve în privința rotativei premierilor: ”Nu a trecut prin forurile statutare PNL. Trebuie discutată și cu președintele”

Rareș Bogdan pare ferm convins că PNL nu ar accepta ca PSD-ul să preia conducerea viitorului Executiv.

ADVERTISEMENT

”Nu s-a pus problema, în cadrul negocierilor, ca PNL să cedeze poziţia de premier. Primul lucru pe care va trebui (…) este să punem în discuţie acest scenariu al rotativei, pe care Biroul Permanent Naţional să-l voteze sau nu.

În cazul în care se opun (n.r. liberalii) rotativei, înseamnă ieşirea, practic, din negocieri cu PSD, iar chestiunea premierului, prima dată în eventuala rotativă (…) să fie un premier PSD, indiferent de numele acestuia.

ADVERTISEMENT

Nu cred că vreun lider al PNL, de la preşedintele partidului la altcineva, are măcar curajul să intre în BPN şi să propună aşa ceva”, a declarat Bogdan, luni seara, la Digi24.

Prim-vicepreședintele PNL a mai adăugat că o variantă a rocadei în fruntea Palatului Victoria va trebui prezentată înainte şi preşedintelui de către cei trei lideri de partid – PNL, PSD şi UDMR.

ADVERTISEMENT

”La ultima discuţie (cu președintele Iohannis) nu s-a propus problema rotativei, aşa că eu cred că cei trei lideri de partid sau delegaţiile, echipele de negociere, înainte de a propune sistemul rotativă vor trebui să stea de vorbă şi cu preşedintele României care, potrivit Constituţiei, are apanajul desemnării premierului”, a adăugat Rareş Bogdan.

Rareș Bogdan, despre ultimele declarații ale lui Florin Cîțu: ”Nu ia decizii de unul singur”

Luni, în presă s-a vehiculat informația conform căreia liderii PNL, PSD și UDMR au stabilit ca premierul să fie unul prin rotație între PSD și PNL.

Conform Digi24, Florin Cîțu ar fi propus ca rotația să fie inițiată de Marcel Ciolacu, care este o nominalizare a social-democraților pentru postul de prim-ministru.

Vorbind despre acest scenariu, Rareș Bogdan a declarat că Florin Cîțu nu poate lua decizii de unul singur.

”Domnul Florin Cîțu este președintele PNL, cunoaște foarte bine statutul PNL și nu ia decizii de unul singur, ci le ia în consens sau cu majoritatea leadership-ului liberal întrunit în foruri statutare.

Domnia sa știe foarte bine starea de spirit, cât de greu a fost să începem discuții cu PSD și sunt absolut convins că domnia sa nu ar putea impune așa ceva și că este o strategie de negociere”, a declarat Rareș Bogdan la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT