News

Rareș Bogdan toarnă gaz pe focul din coaliție: „Premierul nu trebuie să întrebe pe nimeni pentru remaniere”

14.04.2021 | 08:22
Rares Bogdan toarna gaz pe focul din coalitie Premierul nu trebuie sa intrebe pe nimeni pentru remaniere
ADVERTISEMENT

Europarlamentarul Rareș Bogdan susține că premierul Florin Cîțu nu are nevoie de acordul partidelor din coaliție pentru a face schimbări de miniștri. Declarația survine în contextul în care unii lideri liberali și-au exprimat nemulțumirea față de activitatea ministrului Vlad Voiculescu.

Într-o declarație pentru PS News, Rareș Bogdan a afirmat că atribuțiile primului-ministru îi permit acestuia să schimbe un  ministru, „fără să întrebe pe nimeni”.

ADVERTISEMENT

Referindu-se direct la portofoliul Sănătății, Bogdan a afirmat că în cazul în care ministrul ar fi fost liberal, s-ar fi luat măsuri „într-un anumit fel”.

Ministrul Voiculescu, susținut „cu pieptul gol” de USR-PLUS

Cred că vorbim prea mult despre un om. Aici este mai mult decât un om. USR-PLUS și l-a asumat, îl susține în continuare, noi suntem într-o coaliție și nu facem ce vrem în această coaliție. E clar că au apărut multe probleme acolo, dar e clar că este susținut total, cu pieptul gol scos în față pe frontul de luptă, de colegii săi din USR-PLUS. Noi suntem într-o coaliție și ne respectăm partenerii de coaliție. Dacă era un ministru liberal la Ministerul Sănătății probabil că luam măsuri într-un anumit fel. Nu este un ministru liberal, știu că face parte dintr-un cabinet unde PNL a dat premierul”, a declarat Rareș Bogdan.

ADVERTISEMENT

El a apreciat că premierul Florin Cîțu are dreptul de a face remanieri în cadrul cabinetului  pe care îl conduce, cu aprobarea noilor numiri de către președintele României.

Dacă premierul consideră la un moment dat, sunt absolut convins că va acționa în consecință. Nu știu dacă trebuie să aibă sau nu aprobarea partidului care a propus acel ministru. Eu știu că un premier este un premier al României. Eu am mai văzut coaliții funcționând în România, dar n-am văzut acest lucru la ele. Eu nu cred că există un premier USR, un premier PNL și un premier UDMR. Nu, există un singur premier, care are în spate și sprijinul președintelui Klaus Iohannis. Sunt absolut convins că premierul nu trebuie să întrebe pe nimeni în momentul când ia o decizie. Dacă domnia sa consideră că un ministru nu este performant sau că aduce deservicii cabinetului și nu face față rigorilor pe care domnia sa le cere, sunt convins că poate acționa. Puterea unui premier este uriașă”, a afirmat prim-vicepreședintele PNL.

ADVERTISEMENT

După ședința Coaliției, care a avut loc luni, liderii PNL și USR PLUS, Ludovic Orban și Dan Barna, au spus că momentan nu se pune problema demiterii titularului de la Sănătate.

Primul care a anunțat decizia a fost liderul USR. Vicepremierul a declarat, după ședința coaliției, că aceasta ”merge mai departe” și că nu s-a pus problema ca Vlad Voiculescu să plece de la conducerea Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

”Mesajul e unul foarte simplu: Coaliţia merge mai departe, Coaliţia e asumată pe reformele pe care le-am propus în programul de guvernare. Continuăm în această structură pentru că este foarte important ca acest guvern să îşi îndeplinească programul de guvernare”, a declarat Dan Barna, luni, după şedinţa Coaliţiei de guvernare.

În schimb, Ludovic Orban, deși a spus că Voiculescu nu va pleca, a recunoscut că ministerul Sănătății este unul cu foarte mari probleme, iar dacă situația va continua în acest mod o demitere ar putea fi iminentă.

Este unul dintre ministerele în care au apărut foarte multe probleme. Este nevoie de o analiză exigentă. În cazul în care nu se constată o îmbunătățire, putem ajunge la schimbarea Ministrului Sănătății”, a spus Orban, după ședința Coaliției.

ADVERTISEMENT