Sport

1996 – ANGLIA. Incredibil! Rasismul din lotul Olandei le-a afectat jocul!

În 1996 rasismul era, mai este şi astăzi, o mare problemă în toată lumea şi toate domeniile, deci sportul nu putea „scăpa”, iar sportul-rege, fotbalul, cu atît mai puţin. Dar, pentru că...
03.06.2016 | 14:16
1996  ANGLIA Incredibil Rasismul din lotul Olandei lea afectat jocul

În 1996 rasismul era, mai este şi astăzi, o mare problemă în toată lumea şi toate domeniile, deci sportul nu putea „scăpa”, iar sportul-rege, fotbalul, cu atît mai puţin. Dar, pentru că întotdeauna într-o problemă controversată există şi un „dar”, vinovaţi pentru excesele de rasism nu sînt numai suporterii, în special ultraşii, nu mai vorbim de „the hooligans” de tristă amintire care, slavă Domnului!, au cam dispărut din peisaj, deci vinovată nu este numai „peluza”, vinovaţi sînt şi actorii principali, fotbaliştii.

Deşi afişa peste tot în public o imagine de „familie unită”, în intimitatea echipei naţionale a Olandei, în care dintotdeauna au fost jucători de două „culori”, lucrurile nu erau tocmai… albe la turneul final din Anglia 1996. Considerată la începutul turneului printre favorite, „Portocala mecanică” mai mult a dezamăgit decît să-şi confirme statutul.

Un egal fără goluri în grupă cu Scoţia, o victorie cu Elveţia (2-0) şi o umilinţă cu Anglia (1-4 într-o partidă considerată de britanici ca a doua reuşită în toată istoria echipei, după finala victorioasă cu Germania de la Mondialul din 1966!) i-au dus pe batavi în sferturi, unde au fost eliminaţi de francezi la loviturile de departajare cu 5-4 (a ratat Seedorf), după 0-0 la capătul celor 120 de minute de joc.

Fotografiile cu mesele „segregaţioniste”

Acasă, în Olanda, s-a declanşat un adevărat scandal cînd au apărut nişte fotografii din sala de mese a hotelului unde a stat echipa în timpul Europeanului, făcute pe ascuns din uşa bucătăriei de un „paparrazo” englez deghizat în ospătar, care arăta clar scindarea din cadrul lotului olandez.

La nici o masă jucătorii nu stăteau „amestecaţi”! Albii cu albii, negrii cu negrii!! Adică Edwin van der Sar, Jordi Cruyff, Dennis Bergkamp, Danny Blind, Ronald de Boer, Phillip Cocu, Richard Witschge, Peter Martin Hoekstra, Jaap Stam de o parte a sălii (!), iar Michael Reiziger, Aron Winter, Winston Bogarde, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Edgar Davids de cealaltă, la mese de cîte 4.

Segregaţia rasială era evidentă. Iar discuţiile se purtau exclusiv între cei de aceeaşi culoare! Mai mult, după apariţia pozelor „incriminante”, una dintre rezervele din lot, se pare, dar fără a se confirma vreodată că este vorba de portarul de rezervă Ruud Hesp, ar fi dezvăluit într-un cerc de prieteni, care prieteni au dus vorba mai departe, că relaţiile inter-rasiale din lotul olandez au fost în Anglia anului 1996 (1996, nu 1896!) destul de încordate ca să submineze evoluţia echipei!