Sport

DECIZIE! Cum a fost SANCŢIONATĂ HC Zalău după scandalul de rasism

UPDATE 15 februarie, ora 19:42 / Comisia de Disciplină a FRH a analizat incidentele de la partida HC Zalău - HCM Baia Mare, unde franţuzoaica Allison Pineau a fost ţinta atacurilor rasiste din...
15.02.2016 | 19:40
DECIZIE Cum a fost SANCTIONATA HC Zalau dupa scandalul de rasism
ADVERTISEMENT

UPDATE 15 februarie, ora 19:42 / Comisia de Disciplină a FRH a analizat incidentele de la partida HC Zalău – HCM Baia Mare, unde franţuzoaica Allison Pineau a fost ţinta atacurilor rasiste din partea unor suporteri. 

La finalul şedinţei, HC Zalău a fost sancţionată cu o amendă de 2.000 de lei şi i s-a interzis să joace următoarele 3 partide cu spectatori. Asta înseamnă că fanii nu vor mai avea voie să participe la meciurile echipei de pe teren propriu în acest sezon.

ADVERTISEMENT

************************************

Partida HC Zalău – HCM Baia Mare, scor 26-36, a avut parte de un moment extrem de tensionat, care are toate şansele să se lase cu urmări grave.

Allison Pineau, handbalista de la formaţia oaspete, a fost înjurată ca la uşa cortului şi a primit numeroase scandări rasiste. Problema este şi mai gravă dacă ţinem cont că arbitrii şi observatorul partidei nu au luat nici o decizie, deşi se impunea întreruperarea temporară a partidei. Asta deşi sportiva de culoare i-a atras atenţia supervizorului Paul Anton de situaţia creată. Oficialii lui HCM sînt decişi să trimită un raport la Federaţia Română de Handbal.

ADVERTISEMENT

“O parte din România mi-a demonstrat o lipsă de respect”

După terminarea partidei, Allison Pineau, desemnată cea mai bună din lume în 2009, a reacţionat pe o pagină de socializare. „O parte din România mi-a demonstrat o lipsă de respect. Sînt de culoare şi sînt mîndră de asta. Dacă nu ştiţi să apreciaţi asta, să vă amintesc că reprezint o echipă a României. Sînt politicoasă cu voi toţi, mă opresc mereu să fac poze şi ce îmi arătaţi. Dacă nu mă respectaţi, atunci eu nu mai am ce face aici. Nu voi lăsa pe nimeni să mă calce în picioare, mai ales din cauza originii”, a scris sportiva lui HCM Baia Mare.

Ce va face Federaţia: autosesizare şi decizii drastice

Oficialii Federaţiei Române de Handbal au anunţat că vor analiza cazul şi vor lua măsurile care se cuvin. “Avînd în vedere cele semnalate în presă şi în mediul online în legătură cu meciul dintre HC Zalău şi HCM Baia Mare din data de 9 februarie 2016, conform Statutului Federaţiei Române de Handbal, Comisia de Disciplină s-a autosesizat şi va demara cercetări, va analiza şi va lua hotărîri conform regulamentelor în vigoare”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Federaţiei Române de Handbal. La rîndul său, Alexandru Dedu, preşedintele FRH a declarat: “Fac apel la toţi cei implicaţi în handbal, cît şi la iubitorii acestui sport la toleranţă, la responsabilitate şi la respectarea spiritului de fair play. Federaţia Română de Handbal şi eu, personal, ne delimităm de orice acţiune rasistă, xenofobă sau de orice altă natură care poate leza demnitatea umană”.

ADVERTISEMENT

Ce riscă HC Zalău

Conform regulamentului disciplinar al Federaţiei Române de Handbal, violenţa în tribune, scandările şi afişările de lozinci injurioase şi rasiste duc la sancţionarea organizatorului cu:

a) penalitate între 4.000 – 8.000 lei;

b) dacă jocul nu poate incepe sau nu s-a mai putut relua, echipa gazdă va pierde

jocul cu 10 – 0 si scaderea unui punct in clasament;

Sancţiunile se cumulează obligatoriu, daca se aplica si punctul b.

Cum partida nu a fost întreruptă şi s-a încheiat pe teren, gazdele de la HC Zalău riscă doar o amendă din partea FRH.

ADVERTISEMENT

Ce pregăteşte CNCD: amendă de maximum 100.000 de lei

Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a declarat că insituţia pe care o reprezintă cunoaşte foarte bine ce s-a întîmplat la partida dintre FC Zalău şi HCM Baia Mare. “Ne-am autosesizat, cunosc foarte bine cazul. Marţi am chemat la audieri Federaţia Română de Handbal şi oficialii clubului HCM Baia Mare. Vom strînge mărturii, probe, vom afla dacă s-au luat măsuri şi vom lua decizia care se cuvine. Partea vinovată va fi doar amendată. Sacţiunea este cuprinsă între 2.000 şi 10.000 de lei”, a spus Asztalos pentru FANATIK.RO.

Ce scriu francezii: “Incredibil: arbitrii nu au intervenit!”

Scandalul rasist a ajuns şi în ziarele din Franţa. Prestigiosul cotidian L’Equipe condamnă gestul publicului prezent la partida HC Zalău – HCM Baia Mare. „Allison Pineau, care acum este în România, a fost ţinta suporterilor rasişti în timpul unui meci. A fost huiduită la Zalău, unde echipa sa a cîştigat cu 36-26. Pineau a fost victima rasismului, iar arbitrii nu au intervenit. Presa din România a scris despre un comportament medieval”, notează L’Equipe.

A păţit-o şi Bănel în Franţa

Bănel Nicoliţă a fost, în urmă cu un an şi jumătate, victima rasismului în Franţa. Willy Grondin, antrenorul cu portarii de la Nantes, a publicat pe o reţea de socializare un mesaj cu textul “Noutăţi despre Bănel Nicoliţă” şi un link către un videoclip cu o persoană de etnie rromă care era agresată deoarece cînta la acordeon. Grondin a încercat, astfel, să ironizeze situaţia în care se afla mijlocaşul, care nu îşi găsea echipă la momentul respectiv. De asemenea, în momentul în care a ajuns la Saint-Etienne, presa franceză l-a descris ca fiind “primul rrom din istoria Franţei”.

100.000 de lei este amenda maximă cu care poate fi sancţionat clubul gazdă de CNCD

ADVERTISEMENT