News

Omicron se răspândește la nivel comunitar în România. Cum ne putem feri de infecție

Tulpina sud-africană, Omicron, a ajuns la stadiul în care și în țara noastră se răspândește la nivel comunitar. Drept urmare, trebuie să fim foarte precauți cu regulile sanitare.
16.12.2021 | 15:38
Omicron se raspandeste la nivel comunitar in Romania Cum ne putem feri de infectie
ADVERTISEMENT

După ce miercuri s-a descoperit că o femeie în vârstă de 31 de ani, din Capitală s-a îmbolnăvit de Omicron, fără să fi călătorit în afara țării, s-a ajuns la concluzia că noua variantă Covid-19 este, deja, într-o transmitere comunitară și în România.

Mai exact, este vorba despre o asistentă medicală de la Spitalul ”Victor Babeș” din București. Ea este vaccinată anti-coronavirus și are o formă ușoară. Având în vedere această situație, medicii trag un semnal de alarmă că în următoarea perioadă vor apărea noi și noi cazuri de Omicron.

ADVERTISEMENT

Cum ar putea evolua Omicron în România. Opinia medicilor

”Sunt câteva, nu foarte multe și acesta a fost cel care s-a confirmat deocamdată. Aceasta este situația, dar ne așteptăm ca în continuare să apară și altele și nu ar fi o surpriză pentru noi, ba dimpotrivă, ne așteptăm ca în primele săptămâni din luna ianuarie să avem un nou aflux de pacienți. 

Va începe o transmitere comunitară și în București și probabil că și în restul țării”, a declarat Simin Aysel Florescu, manager Spitalul Victor Babeș, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

Renumitul cercetător  și medic Octavian Jurma susține, de asemenea, că în luna ianuarie Omicron ar putea deveni o boală dominantă. Mai grav, situația nu se exclude a fi astfel chiar la final de an, sfârșitul lunii decembrie 2021.

”Rata de dublare în Europa este sub două zile asta înseamnă ca la începutul săptămânii poți începe cu 2 cazuri și sa sfârșești cu 16, nu cu 8 cum ne-am obișnuit.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că cel târziu la începutul lunii ianuarie, poate chiar la sfârșitul lunii decembrie varianta Omicron va fi dominanta și in România”, a declarat și Octavian Jurma.

Medicii recomandă vaccinarea și schimbarea măștii de protecție

Ca soluții de prevenire împotriva noii mutații de coronavirus, se află inclusiv vaccinarea anti-SARS-COV2. Este recomandată mai ales imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

ADVERTISEMENT

De altfel, medicul Octavian Jurma ne recomandă și măști cu protecție sanitară mai sigură, cum ar fi cele de tip FFP2 și FFP3.

”Aceste particule pot persista mai mult în aer şi pot ajunge la distanţe mai mari de 2 metri. Avem nevoie deci de filtre mai bune şi de măşti mai bune. E momentul să trecem la FFP2 şi FFP3 în spaţiile închise. Măştile chirurgicale pot fi suficiente în spaţiile deschise, însă în spaţiile aglomerate FFP2 poate fi mai bună. Masca este acum mijlocul primar de protecţie faţă de Omicron, indiferent dacă eşti vaccinat, trecut prin boală sau testat. La care se adaugă distanţarea fizică (care trebuie mărită) şi igiena (care rămâne aceeaşi)”, a explicat Octavian Jurma.

Tulpina Omicron se află în momentul de față răspândită în 77 de țări, printre care România. La noi sunt 11 cazuri confirmate cu varianta sud-africană.

ADVERTISEMENT