News

Răspuns dur din partea Greciei, după amenințările lui Recep Erdogan: ”Suntem pregătiți să-i înfruntăm”

Grecia nu e intimidată de amenințările Turciei și anunță că e pregătită de ”înfruntare”. Mesajul e o replică pentru Recep Erdogan.
12.09.2022 | 23:28
Raspuns dur din partea Greciei dupa amenintarile lui Recep Erdogan Suntem pregatiti sai infruntam
Grecia nu se teme de Turcia. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis anunță că țara sa e pregătită să ”înfrunte” orice țară care anunță că va debarca în insulele sale, trimitere clară la Turcia lui Recep Erdogan.

Grecia răspunde amenințărilor Turciei

”Suntem pregătiţi să-i înfruntăm pe toţi cei care ne ameninţă să debarce în insulele noastre, pe teritoriul nostru”, a declarat Mitsotakis, la o întâlnire cu președintele francez Emmanuel Macron.

ADVERTISEMENT

Totodată, politicianul grec a mulțumit Franței pentru cele șase avioane de luptă Rafale și cele trei fregate de apărare și intervenție (DFI), cumpărate de Atena în martie de la Paris.

De asemenea, Macron a criticat dur mesajul lui Recep Erdogan, care amenința cu invadarea Greciei, considerând aceste ”provocări şi afirmaţii inacceptabile, care pun sub semnul întrebării suveranitatea Greciei”.

ADVERTISEMENT

”Nu vom lăsa să se instaleze nicio dezordine, în special în Mediterana orientală”, a completat premierul grec.

”Este timpul ca Atena să-şi vină în simţiri. În caz contrar, aşa cum spun mereu, putem coborî acolo într-o noapte pe neaşteptate”, le transmitea Erdogan grecilor, citând un proverb vechi din Turcia, care e menit să fie un avertisment pentru dușmani, potrivit Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană a reacționat dur la anunțul lui Erdogan, considerând că între două membre NATO o astfel de situație tensionată de inadmisibilă.

Remarcile ostile continue făcute de conducerea politică din Turcia la adresa Greciei provoacă îngrijorări serioase şi contrazic în totalitate necesarele eforturi de detensionare în Mediterana de Est.

ADVERTISEMENT

Ameninţările şi retorica agresivă sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze. UE îşi reiterează aşteptările la adresa Turciei, ca această țară să acţioneze cu seriozitate în direcţia detensionării într-un mod sustenabil, în interesul stabilităţii regionale şi a integrităţii teritoriale a tuturor statelor membre ale UE”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell.

ADVERTISEMENT
Tags: