Sport

Răspunsul dat de Mircea Lucescu în 1981 la întrebarea dacă naționala României poate juca mai ofensiv: ”O obsesie a unui antrenor-înaintaș”

Selecționerul Mircea Lucescu încearcă să implementeze naționalei României filosofia de joc bazată pe posesie, stil pe care l-a adoptat și în primul să mandat din anii 1981-1986.
28.03.2025 | 07:00
Raspunsul dat de Mircea Lucescu in 1981 la intrebarea daca nationala Romaniei poate juca mai ofensiv O obsesie a unui antrenorinaintas
În primul său mandat ca selecționer, Mircea Lucescu a preluat naționala României după ce s-a ratat calificarea la CM 1982 și a calificat-o la EURO 1984
ADVERTISEMENT

Selecționerul Mircea Lucescu (79 de ani) vrea să transforme echipa națională a României într-o formație ofensivă, capabilă să controleze jocul prin posesie și să impună ritmul în fața oricărui adversar.

Mircea Lucescu vrea posesie indiferent de adversar

”Echipa asta a reușit până acum prin dăruire, prin latura emoțională, dar nu e de ajuns. Trebuie să începem să și jucăm, să practicăm un alt tip de fotbal. Să dominăm total adversarul.

ADVERTISEMENT

Întotdeauna aveam posesia sub 50%, dar ca să devenim o echipă competitivă, trebuie să ajungem la 60-70% posesie, indiferent de adversar”, a declarat Mircea Lucescu, nemulțumit de startul tricolorilor în preliminariile CM 2026, 0-1 cu Bosnia și Herțegovina și 5-1 cu San Marino.

Anghel Iordănescu a reacționat în apărarea fiului său, Edi Iordănescu. ”Zâmbesc și râd. Selecționerul ar trebui să gândească la prezent, la viitor. Trebuie să uite trecutul. Fostul selecționer a lăsat o echipă competitivă, funcțională”.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu, adeptul fotbalului modern

Mircea Lucescu revine cu o idee veche, dar mereu actuală. Această filosofie de joc nu este una nouă pentru tehnicianul român, ci se regăsește încă din debutul său ca selecționer în 1981, când își exprima dorința de a schimba mentalitatea echipei României.

Declarațiile recente ale lui Mircea Lucescu nu sunt surprinzătoare dacă ne uităm la filosofia sa din anii ’80. Încă de atunci, legendarul antrenor pleda pentru un fotbal modern, bazat pe inovație și adaptare la noile tendințe ale fotbalului mondial.

ADVERTISEMENT

Numit selecționer pe 17 octombrie 1981 în locul lui Valentin Stănescu, demis de Partidul Comunist împreună cu Ștefan Covaci, după înfrângerea cu Elveția, scor 1-2, echivalentă cu ratarea calificării la CM 1982, Mircea Lucescu anunța un nou stil de joc la echipa națională. ”Il Luce” avea 36 de ani și era antrenor-jucător la Corvinul Hunedoara.

ADVERTISEMENT

”Jocul ofensiv, o obsesie a unui antrenor-înaintaș”

Într-un interviu acordat ziarului Sportul, publicat pe 22 octombrie 1981, la scurt timp după ce a preluat echipa națională în 1981, Lucescu vorbea despre necesitatea unui joc ofensiv și despre importanța educării jucătorilor în acest sens. La acea vreme, ”Il Luce” recunoștea că această schimbare nu se putea face peste noapte și că era nevoie de timp pentru a depăși un fotbal bazat mai mult pe prudență și apărare.

Întrebarea adresată de cronicarul Ioan Chirilă lui Mircea Lucescu în urmă cu 44 de ani rămâne și astăzi de actualitate, reflectând dorința de a-i vedea pe tricolori dominând: ”Crezi că echipa noastră națională poate juca mai ofensiv decât până acum, ținînd seama de potențial? Plecând de la ideea că… Corvinul joacă cu o capacitate ofensivă superioară potențialului său general”.

Lucescu a răspuns afirmativ, dar cu o nuanță importantă: ofensiva eficientă depindea de educație și de timpul necesar pentru a schimba mentalitatea jucătorilor.

”Sunt și eu de această părere, dar, din păcate numai pentru jocurile susținute pe teren propriu. Problema exprimării ofensive este o problemă de educație în timp și, bineînțeles, o obsesie a unui antrenor-înaintaș.

E foarte mult de lucru la acest capitol, pentru a se depăși stereotipurile doar prudente. Știe foarte bine toată lumea că noi am ratat două șanse mari, ambele pe teren propriu, în ultimele două jocuri (n.r. 0-0 cu Ungaria, 1-2 cu Elveția). Iată de ce modificarea în bine a spiritului ofensiv este o problemă hotărâtoare”.

Iubitorii fotbalului pot conta pe dăruirea totală a antrenorului, pe dragostea lui pentru fotbal, și pe deschiderea lui — obligatorie — față de cea ce este nou în fotbalul mondial. Orice întârziere în acest sens poate compromite totul” – Mircea Lucescu, ziarul Sportul (22 octombrie 1981)

Mircea Lucescu avea pregătite două strategii pentru meciul său de debut ca selecționer

Mircea Lucescu este un antrenor care a demonstrat de-a lungul carierei că știe să construiască echipe competitive și să implementeze stiluri de joc eficiente. Tehnicianul a debutat ca selecționer la meciul Elveția – România (0-0), disputat la Berna, pe 11 noiembrie 1981. Era ultimul joc al tricolorilor din preliminariile CM 1982.

Lucescu avea pregătite două strategii. Ar fi apelat la jucătorii cu experiență dacă Ungaria s-ar fi încurcat acasă cu Norvegia, astfel încât România să joace la Berna pentru calificare. Nu s-a întâmplat, astfel că Lucescu a mizat tineri debutanți, precum Rednic, Andone, Gino Iorgulescu, Nelu Stănescu, Gabor. Plus Mișa Klein, care mai jucase câteva minute într-un amical cu Bulgaria. ”Il Luce” l-a readus pe experimentatul Boloni la națională după un an și jumătate.

În 1981, Mihai Stoichiță a fost sparring-partner pentru naționala lui Mircea Lucescu

Pentru a pregăti acel meci, Lucescu a organizat două partide amicale: una împotriva naționalei de juniori U20 a României, proaspăt medaliată cu bronz la Campionatul Mondial din Australia, și alta contra unei selecționate a Bucureștiului, alcătuită din jucători de la echipe din Divizia A.

Ambele jocuri s-au disputat pe fostul stadion „23 August”, în nocturnă. Naționala lui Lucescu a câștigat cu 5-2 testul cu „Cangurii” și cu 2-0 partida împotriva echipei Capitalei. În selecționata Bucureștiului, printre jucătorii care au fost sparring-partner pentru tricolori s-a aflat și Mihai Stoichiță, care juca în acea perioadă la Progresul București.

Ce a declarat Mircea Lucescu după primul său meci ca selecționer

Mircea Lucescu și-a exprimat mereu public anumite idei tehnico-tactice din timpul meciurilor. Așadar, nu este o noutate faptul că l-a indicat drept vinovat pe Mihai Popescu pentru golul primit cu Bosnia sau că a spus despre Denis Drăguș că a lăsat de dorit cu San Marino.

”Am 80 de ani. Deci eu îmi pot permite absolut tot. Și v-am spus și repet. În orice moment, eu pot pleca, eu am venit să ajut. Nu am niciun fel de obligații”, a spus nervos Lucescu.

Acest tip de discurs confirmă stilul lui Mircea Lucescu de a analiza public jocul echipei, fără a evita aspectele problematice. Încă de la începutul carierei sale ca selecționer, ”Il Luce” a fost un antrenor care a explicat deschis motivele deciziilor sale, dar și greșelile individuale care au influențat rezultatul.

Țicleanu, Andone și Balaci, primii ”disecați” public de Mircea Lucescu

După acel 0-0 cu Elveția, primul său meci pe banca naționalei României, Mircea Lucescu s-a referit, la fel de deschis, ca și astăzi la misiunea lui viitoare, la evoluțiile unor tricolori, Țicleanu, Andone sau Boloni, și la decizia de a-l introduce pe Boloni în minutul 90.

”Avem foarte mult de lucru. De fapt, lucru abia începe. Sunt bucuros că numeroșii jucători noi și mai ales tineri s-au dovedit foarte receptivi. Aș spune că în cele cîteva zile pe care le-am avut la dispoziție ei au preluat cam ceea ce am reușit pe parcursul a șase luni la Hunedoara…

În privința schimbărilor efectuate, ele au pornit din dorința de a forța soarta jocului. Țicleanu obosise, după un mare efort, și intrase într-o stereotipie ofensivă. Am apelat la Andone, care știe să ’intre’ in forță. N-a reușit să o facă și nu-i reproșez acest lucru, deoarece a avut la dispoziție doar opt minute de joc…

În ceea ce privește schimbarea din ultimul minut, ea a avut un scop similar. Ar fi și curios ca un antrenor să încerce o manevră de temporizare când mai sunt 30—40 de secunde de joc, când urmează să execute un corner de care depinde, poate, triplarea micilor noastre șanse pentru Madrid.

L-am trimis pe Boloni pentru că nu demult, la Târgu Mureș, i-a marcat Corvinului, printr-o bombă, dintr-un corner la firul ierbii. Din păcate, Balaci, prins în focul luptei, nu a interpretat cum mă așteptam această manevră, executând cu boltă”.

Elogii pentru jocul ofensiv de la Berna

Mircea Lucescu a fost elogiat pentru jocul curajos practicat de naționala României încă de la primul său meci ca selecționer, Elveția – România (0-0). Fostul internaționalul german Gunter Netzer a scris în ”Blick” un articol intitulat ”Toată lauda pentru antrenorul român Lucescu”.

Campionul mondial a remarcat printre altele calitatea și dăruirea tricolorilor: ”Românii sunt fotbaliști buni din punct de vedere tehnic, au mult instinct al jocului, sunt foarte, foarte tari când e vorba de menținerea balonului. Românii au trăit intens meciul și adesea, deși în deplasare, s-au găsit în șase oameni în atac”. Și în final un compliment pentru tânărul antrenor Lucescu: ”El a știut ca prin ambiție să facă din această echipă mult întinerită o formație de luat in seamă”.